samuraj

Tko su bili samuraji?

Samuraji su bili pripadnici vojne klase u Japanu koji su se isticali svojim vještinama u borbi i posvećenošću specifičnom kodu ponašanja. Samuraji su postali poznati u periodu feudalnog Japana, koji je trajao od 12. do kraja 19. stoljeća. Oni su bili ratnici, ali su također igrali ključnu ulogu u društvenom i političkom životu zemlje.

Kako se postaje samuraj?

Postati samuraj nije bio jednostavan zadatak. Da bi netko postao samuraj, trebao je proći kroz rigorozan proces koji je uključivao više koraka. Samuraji su najčešće dolazili iz obitelji koje su već bile povezane s vojnom klasom. Odrasli sinovi samuraja imali su mogućnost nastaviti obiteljski poziv. Obuka je počinjala u mladosti. Mladići su učili borilačke vještine, taktiku i korištenje različitih oružja poput mačeva (katana), kopalja i lukova. Također su se učili strateškim i taktičkim vještinama koje su bile važne za vojnu karijeru.

Samuraji su morali biti odani svom gospodaru (daimyo) i japanskim pokrajinama (prefekturama) kojima su služili. Ova odanost bila je ključna za njihovu poziciju unutar društva.

Fotografija je snimljena 1860. g.

Što je Bushido?

Bushido [bušido] doslovno znači “put ratnika”. To je bio kod ponašanja koji je definirao način života samuraja. Uključivao je vrijednosti kao što su hrabrost, čast, odanost, poštovanje i vjernost. Samuraji su slijedili bushido u svakodnevnom životu i na bojištu.

Ključni principi bushida:

  • Čast: Održavanje časti bilo je od presudne važnosti. Samuraji su se trudili biti čestiti i pravedni u svim svojim djelovanjima.
  • Hrabrost: Hrabrost nije značila samo fizičku hrabrost u borbi, već i hrabrost u suočavanju s teškim situacijama.
  • Odanost: Od samuraja se očekivala apsolutna odanost gospodaru, obitelji i prijateljima.
Trening mačevanja (1873.)
Trening mačevanja (1873.)

Što se dogodilo ako su se pravila prekršila? Kršenje bushida moglo je imati ozbiljne posljedice:

  • Seppuku: Ovo je bila ceremonijalna samoubilačka smrt koja se izvodila zbog povrede časti. Samuraj bi izveo ritualno samoubojstvo rezanjem trbuha, što je smatran načinom vraćanja časti. Uz njega je bio asistent koji mu je skratio muke odsijecanjem glave. Biti asistent je bila velika čast. Seppuku se često izvršio pred publikom.
  • Gubitak statusa: Kršenje pravila moglo je dovesti do gubitka statusa i povlastica. Samuraji su mogli biti izopćeni iz vojne klase, što bi značilo gubitak resursa i društvene moći.
Samuraj i vitez

Usporedba samuraja i vitezova je na ovoj poveznici.

Jedan od najpoznatijih samuraja bio je Miyamoto Musashi (1584. – 1645.), legendarni japanski mačevalac i filozof. Musashi je najpoznatiji po svojoj borbenoj filozofiji i knjizi “Knjiga pet prstena”, koja se bavi strategijom i taktikom borbe. Musashi je sudjelovao u mnogim dvobojima i nikada nije izgubio. Njegova sposobnost da se prilagodi različitim borbenim situacijama i njegova duboka razumijevanja strategije učinili su ga ikonom samurajske borbene umjetnosti.

Musashi
Naginata u rukama onna-bugeishe

Jesu li žene mogle postati samuraji?

Pitanja za analizu

  1. Koji su bili prvi koraci u procesu obuke samuraja? Kako ovi koraci reflektiraju vrijednosti feudalnog Japana?
  2. Na koji način je status samuraja bio povezan s njihovim porijeklom? Kako je to utjecalo na društvenu mobilnost u feudalnom Japanu?
  3. Koje vrste oružja i taktika su samuraji koristili u borbi? Kako su ove vještine utjecale na ishode sukoba u kojima su sudjelovali?
  4. Kako su samuraji interpretirali i primjenjivali principe bushida u svakodnevnom životu i na bojištu?
  5. Na koji način su principi časti, hrabrosti i odanosti oblikovali samurajsku kulturu? Kako su ovi principi reflektirali šire društvene norme?
  6. Kako praksa seppuku-a reflektira koncepte društvenog pritiska i samoregulacije u samurajskoj kulturi?
  7. Kako kršenje pravila bushida moglo dovesti do gubitka statusa i kakve su bile dugoročne posljedice za samuraja i njegovu obitelj?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?