Veteranka Prvog svjetskog rata?

Zadatak: analiza fotografije veteranke PSR-a

Fotografiju koju analiziramo izradila je umjetna inteligencija. Prikazuje stariju ženu s natpisom “Ja sam veteranka 1. svjetskog rata. Danas mi je 97. rođendan”.

Koja pitanja si povjesničari mogu postaviti gledajući sliku? Kako nam analiza ovakve slike može pomoći pri razvoju vještina?

Pitanja postavljena na društvenoj mreži Twitter:

Kada je fotografija snimljena? Je li bilo žena koje su služile u 1. svjetskom ratu, osim kao medicinske sestre? Je li moguće da je posrijedi greška – da je trebalo pisati Drugi svjetski rat? Ako je slika odskora, osoba ne može imati 97 g i biti veteranka iz WW I koji je završio prije 106 g.

Što još možemo pitati?

Pitanja koja povjesničari mogu postaviti gledajući sliku:

  1. Je li fotografija autentična ili je izrađena pomoću umjetne inteligencije?
  2. Kako možemo odrediti je li prikazana osoba doista veteranka Prvoga svjetskog rata? Koje dodatne dokaze bismo trebali tražiti?
  3. Koji je povijesni kontekst u kojem bi osoba poput ove žene mogla biti veteranka Prvog svjetskog rata?
  4. Kako se slike i natpisi poput ovog koriste u društvenim medijima ili digitalnim platformama da bi prenijeli određene poruke? Je li moguće da ovakva slika služi kao oblik propagande ili senzacionalizma?
  5. Kako tehnologija, poput umjetne inteligencije, utječe na naše razumijevanje povijesti? Kako se AI koristi u stvaranju slika i može li to iskriviti povijesne zapise ili naše percepcije povijesnih događaja?

Kako nam ovakva slika može pomoći u razvoju povjesničarskih vještina i kritičkog mišljenja kod učenika? Razvijamo vještine kritičkog razmišljanja razmatrajući autentičnost slike i motive iza njenog stvaranja. Učimo postavljati pitanja o izvorima informacija i njihovoj pouzdanosti. Analiza slike izrađene umjetnom inteligencijom može pomoći u razvoju medijske pismenosti, učeći nas kako razlikovati stvarne slike od onih koje su digitalno stvorene ili izmijenjene. Razmatranje osobnih priča veterana, čak i kad su fiktivne, može potaknuti osjećaj povijesne empatije i razumijevanje kroz emocionalnu povezanost s onima koji su živjeli u prošlim razdobljima.

Učenici mogu naučiti o povijesnom kontekstu Prvog svjetskog rata, uključujući ulogu žena i njihov doprinos, čak i ako nisu bile u borbenim ulogama. Naučit će procjenjivati izvore i razlikovati između pouzdanih i nepouzdanih izvora informacija. Također, naučit će kako prepoznati i analizirati slike koje mogu biti digitalno manipulirane. Razmatranje etičkih implikacija stvaranja i dijeljenja lažnih ili generiranih slika može poučiti učenike odgovornosti u korištenju digitalnih medija i informacija.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?