granica

Prva žrtva Drugoga svjetskog rata

Nacistička Njemačka je bez ispaljenog metka tijekom 1930-ih znatno uvećala svoj teritorij. Sljedeća meta bila je Poljska. Neposredan povod, navodna poljska agresija, pažljivo je pripremljen tijekom kolovoza 1939. g. Hitler je komentirao da taj povod i ne mora biti previše uvjerljiv.

Sukob će biti potaknut odgovarajućom propagandom. Vjerodostojnost je nevažna; pravo leži u pobjedi.

Adolf Hitler

Na Hitlerovu naredbu jedna od njemačkih tajnih službi je uz pomoć SS-a pažljivo planirala propagandne aktivnosti kojima je cilj bio prikazati Poljake kao provokatore koji žele pogranične teritorije. Reinhard Heydrich, zapovjednik Sicherheitsdienst (SD – tajna služba nacističke stranke i SS-a), izdao je 10. kolovoza 1939. naređenje bojniku Alfredu Naujocksu da pripremi ekipu za tajnu akciju prepada na radijsku postaju u tada njemačkom Gleiwitzu. Zadatak je bio odglumiti napad Poljaka na njemački teritorij kako bi se to predstavilo stranoj javnosti.

Oko 16 sati 31. kolovoza Naujocks je primio telefonski poziv sa porukom “Großmutter gestorben.” (Baka je umrla.) što je bio tajni kod za početak akcije. S još 5-6 SS-ovaca upao je oko 20 sati u radijsku stanicu, preuzeo kontrolu nad emitiranjem i jedan od operativaca je na poljskom jeziku emitirao poruku “Uwage! Tu Gliwice. Rozglosnia znajduje sie w rekach Polskich.’’ (Pozor. Ovdje su Gliwice. Radijska stanica je u poljskim rukama.). Njemačke jedinice su trebale reagirati na poljski napad i kako bi sve bilo uvjerljivije kao dokaz poljskog napada morala je ostati poljska žrtva.

Radijski toranj u Gliwicama dovršen je 1. kolovoza 1934. g. Preživio je rat bez oštećenja i kao radijski toranj je služio do 1955. godine. Danas je nositelj antena za mobilne mreže. Sa svojih 118 metara visine treća je najviša drvena građevina na svijetu. Zajedno sa pripadajućom zgradom dio je muzeja u Gliwicama.
Radijski toranj u Gliwicama dovršen je 1. kolovoza 1934. g. Preživio je rat bez oštećenja i kao radijski toranj je služio do 1955. godine. Danas je nositelj antena za mobilne mreže. Sa svojih 118 metara visine treća je najviša drvena građevina na svijetu. Zajedno sa pripadajućom zgradom dio je muzeja u Gliwicama.

Dokaz, odnosno poginuli poljski vojnik, bio je Franciszek Honiok. Prije akcije injekcijom je uspavan i vjerojatno upucan u čelo u samoj radijskoj postaji. Do danas nije dokazano jesu li ga ubili injekcijom za smirenje prije akcije (prema nekim izvorima jakim alkoholom) ili metkom u samoj akciji. Naujocks je na nirnberškom suđenju izjavio da su mu doveli “konzervu” zakrvavljene glave.

Oko 22.30 na njemačkim stanicama čuli su se prvi radijski izvještaji o pograničnom incidentu u kojem su navodno Poljaci napali, a njemačke snage su uzvratile i pritom ubile “nekoliko vojnika”. Sljedeći dan cijeli njemački tisak bio je preplavljen tom viješću. Hitler je prijepodne 1. rujna u govoru koji je radijski prenošen iz parlamenta izrekao poznate riječi:

Poljska je noćas po prvi put zapucala na naš teritorij i to čak s redovnom vojskom. Od pet sati i četrdeset i pet minuta uzvraćamo vatru. I od sad ćemo na bombu odgovoriti bombom.

Adolf Hitler

Njemački napad 1. rujna 1939. još nije bio svjetski rat. Dva dana kasnije Ujedinjeno Kraljevstvo, Britanska Indija, Francuska, Australija i Novi Zeland objavljuju rat Njemačkoj i tim činom rat postaje svjetski. U sljedećih par dana Njemačkoj su rat objavile Južna Afrika i Kanada, a 17. rujna Sovjetski Savez je napao Poljsku s istoka ispunjujući tako tajni dio njemačko-sovjetskog pakta o nenapadanju.

Tko je bio prva žrtva rata?

Premda rat još službeno nije počeo kao prvu žrtvu Drugog svjetskog rata možemo upisati Franciszeka (Franza) Honioka. Honiok je Gestapu bio poznati kao poljski domoljub. Poljski ga izvori opisuju kao seljaka iz obližnjeg sela. Bio je niskoga rasta, slabije građe i šepao je na jednu nogu. Njemačka policija je tog 43-godišnjaka uhitila 30. kolovoza. Kobnog dana obučen je poljsku uniformu prije nego je upucan u glavu. Više o incidentu i prvoj žrtvi doznalo se tek 1958. kada je Naujocks ispričao kako je sudjelovao u akciji kojom je započeo rat. Izvori su dosta šturi i nesigurni, ali izgleda da su nacisti u kolovozu imali spremno 10-12 logoraša koje je obučene u poljske uniforme trebalo ostaviti na mjestima pograničnih incidenata.

Franciszek Honiok
Franciszek Honiok

Nitko se osim Honiokove obitelji ne spominje njegove žrtve, a prema nekim izvorima samo su tri pucnja u Gleiwitzu kao konačnu posljedicu imali između 60 do 85 milijuna mrtvih.

Pitanja za analizu

  1. Koje metode je koristila nacistička Njemačka kako bi proširila svoj teritorij prije početka Drugog svjetskog rata?
  2. Koji je bio cilj njemačke propagande uoči napada na Poljsku? Kako je propaganda trebala opravdati njemački napad?
  3. Objasnite pojam “lažni napad” i kako je korišten u incidentu u Gleiwitzu. Koje su posljedice imale ovakve radnje?
  4. Tko je bio Franciszek Honiok i koja je bila njegova uloga u incidentu u Gleiwitzu? Zašto je on važan u kontekstu početka Drugog svjetskog rata?
  5. Što je bio njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, i kakvu je ulogu odigrao u događajima koji su uslijedili nakon napada na Poljsku?
  6. Kako bismo mogli ocijeniti učinkovitost Hitlerove strategije za početak rata? Što je želio postići propagandom i invazijom na Poljsku?
  7. Kako je međunarodna zajednica reagirala na početak rata? Zašto su rat Njemačkoj objavile Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska?

Znaš li važne činjenice o Drugome svjetskom ratu? Testiraj svoje znanje u kvizu.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?