Prva zračna bombardiranja

Prva zračna bombardiranja u povijesti označavaju početak zračnog ratovanja, značajan razvoj vojne taktike i tehnologije. Koncept korištenja zrakoplova za bacanje bombi nastao je početkom 20. stoljeća, a nekoliko slučajeva zračnog bombardiranja dogodilo se prije Prvoga svjetskog rata.

Bombardiranje Venecije

Pod pojmom zrakoplovstvo obuhvaćeni su ne samo avioni već i druge zračne letjelice. Vojska Habsburške monarhije je tijekom proljeća naroda 1848./1849. imala pune ruke posla. Posljednji dio gušenja revolucije na Apeninskom poluotoku bila je opsada Venecije od travnja do kolovoza 1849. g. Tijekom opsade Austrijanci su izveli prvo zračno bombardiranje. Napad dvjestotinjak papirnatih balona punjenih toplim zrakom izvršen je 12. srpnja. Svaki je nosio oko 15 kilograma eksploziva. Bombe su imale vremenski mehanizam koji se aktivirao nakon 30 minuta od početka leta. Zbog vjetra bombardiranje nije uspjelo. Dva primjerka tih bombi mogu se vidjeti u bečkom Ratnom muzeju. Grad je ipak zauzet 22. kolovoza.

Umjetnička vizija balona iznad Venecije (1911.)

Samo nekoliko dana nakon pokušaja bombardiranja izvještaj o tome se mogao pročitati u britanskim novinama:

[…] kada su se dva balona naoružana šrapnelima uzdigla s palube ratnog parobroda Volcano i dosegla udaljenost od 3500 hvati u smjeru Venecije; i točno u izračunatom trenutku, tj. po isteku dvadeset i tri minute, dogodila se eksplozija. Kapetan engleskog briga Frolic i druge osobe koje su tada bile u Veneciji svjedoče o ekstremnom teroru i učinku na moral koji je proizveo na stanovnike.

[…] Jedna stvar je nedvojbeno utvrđena (dodaje on), a to je da se bombe i drugi projektili mogu bacati iz balona na daljinu od 5000 hvati, uvijek pod uvjetom da je vjetar povoljan.

Morning Chronicle, 29. kolovoza 1949.

Talijansko-osmanski rat

Najraniji zabilježeni slučaj bombardiranja iz aviona dogodio se 1. studenog 1911. kada je talijanski pilot Giulio Gavotti ispustio četiri granate na osmanske snage u Libiji. Ručne ranate su bile male i ovo se više činilo eksperimentalnim napadom nego potpuno razvijenom vojnom strategijom. Bacanje bombi iz balona bilo je zabranjeno Haškom konvencijom iz 1899., ali Italija je tvrdila da se ta zabrana ne odnosi na letjelice teže od zraka. U ovome ratu su korišteni i zračni brodovi.

Giulio Gavotti
Giulio Gavotti
Gavotti je prilikom bombardiranja letio na avionu tipa Etrich Taube
Gavotti je prilikom bombardiranja letio na avionu tipa Etrich Taube

Prva zračna bombardiranja pokrenula su evoluciju zračnog ratovanja, demonstrirajući potencijal zrakoplova da zaobiđu tradicionalnu obranu i napadnu izravno neprijateljsku infrastrukturu i civilno stanovništvo. Psihološki utjecaj kampanja bombardiranja na moral civila postao je značajan aspekt modernog ratovanja, utječući na vojnu strategiju tijekom 20. stoljeća.

Povijesna minutica: Prva zračna bombardiranja

Pitanja za analizu

  1. Zašto su prva zračna bombardiranja bila važan korak u razvoju vojne taktike i tehnologije? Razmotrite kako su ove inovacije promijenile način vođenja ratova.
  2. Kako je bombardiranje Venecije 1849. godine pokazalo potencijal i ograničenja ranih metoda zračnog napada?
  3. Zašto je upotreba balona za bombardiranje Venecije bila inovativna za svoje vrijeme?
  4. Kako bi opisao/la razliku između prvog bombardiranja iz balona i prvog avionskog bombardiranja? Koje su sličnosti i razlike?
  5. Kako su zračna bombardiranja utjecala na moral stanovništva i psihološke aspekte rata?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?