Duge sjene Drugog svjetskog rata

Najava serije online predavanja: “Duge sjene Drugog svjetskog rata”

Pridružite nam se u seriji online predavanja “Duge sjene Drugog svjetskog rata”, koja će se održavati jednom mjesečno od studenog 2024. do lipnja 2025., povodom skorašnje 80. godišnjice završetka rata. Kroz osam jedinstvenih predavanja, istražit ćemo događaje i prekretnice koje su oblikovale svijet, od uspona nacističke Njemačke do oslobođenja Europe i posljedica rata koje osjećamo i danas.

Što možete očekivati?

  • Priče o hrabrosti i otporu, ali i složene moralne dileme koje su prožimale Europu tijekom rata.
  • Pogled kroz autentične izvore, svjedočanstva preživjelih i izvorne snimke filmskih žurnala snimljenih 1930ih i 1940ih.
  • Analizu utjecaja rata na suvremenu politiku, međunarodno pravo i kulturu sjećanja.
  • Provokativna pitanja i novi pogledi na događaje koji su vam dosad izgledali poznato.
  • Interaktivne rasprave i priliku da postavite svoja pitanja.

Serija je namijenjena svima koji žele razumjeti kako je prošlost oblikovala današnji svijet – od učitelja i povjesničara do znatiželjnih građana koji žele razumjeti zašto je Drugi svjetski rat uvelike kreirao i današnje stanje u svijetu. Kroz prizmu povijesti, zajedno ćemo istražiti lekcije koje su i danas važne za naše društvo.

Dio pitanja na koja tražimo odgovore: Kako je Hitler bez većine zagospodario Njemačkom? Zašto se Europa poklonila Hitleru bez ispaljenog metka? Što bi se dogodilo da je rat izbjegnut? Je li Blitzkrieg zaista bio munjeviti rat? Kolika je Staljinova odgovornost za početak rata? Kako su Sovjeti od gubitnika postali sila? Jesu li nacisti zaista imali plan “konačnog rješenja“? Koji su mitovi vezani uz Holokaust i zašto ga neki negiraju? Tko je sve bio dio pokreta otpora u Jugoslaviji? Zašto nitko nije ubio Hitlera? Jesu li Saveznici počinili zločin bombardiranjem Dresdena? Kako je odmazda i kazna utjecala na poslijeratnu Europu? Zašto su atomske bombe bile nužne? Kakva je bila odgovornost cara Hirohita? Što simboli rata predstavljaju u sadašnjosti?

Sva predavanja će se održavati online putem Zoom platforme.

Prvo predavanje: “Kako je Hitler zagospodario Njemačkom” (studeni 2024.)

Detalji će biti objavljeni 15. listopada 2024.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?