Je li Kornjača bila prva podmornica?

Amerikanci su se tijekom rata za svoju neovisnost borili protiv Velike Britanije, koja je u to vrijeme vjerojatno bila najveća pomorska sila. U borbi malih protiv velikih, strana koja ima manje ljudi i naoružanja primorana je izmišljati nove tehnologije kako bi se oduprijela. David Bushnell, američki inženjer, je iskoristio svoje znanje i vještine kako bi izveo podmorski napad na britanski brod.

Gradnja Kornjače

Bushnell izgradio je prvu vojnu podmornicu koju je nazvao “Kornjača” (Turtle) jer je svojim oblikom podsjećala na “dva gornja kornjačina oklopa jednake veličine, spojene zajedno”. Suvremenici su je opisivali i kao okomito postavljenu školjku s malim ulazom na vrhu. Nazvana je još i Američkom kornjačom i Torpedom.

Iako ideja o podmornicama nije bila potpuno nova Bushnellov dizajn je bio revolucionaran. Kornjača je dizajnirana za prijevoz jedne osobe i imala je dovoljno zraka da izdrži oko 30 minuta. Bio je u potpunosti na ljudski pogon, s ručnim polugama i nožnim pedalama koje su kontrolirale propelere, balaste i kormila. Glavno oružje bila je jedna podvodna mina, koja se mogla pričvrstiti na dno neprijateljskog broda i ostaviti da eksplodira pomoću vremenskog fitilja.

Sam Bushnell nije mogao upravljati Kornjačom jer nije bio dovoljno fizički jak da upravlja svim ručnim kontrolama. Njegov je plan bio da njegov brat Ezra upravlja podmornicom. Ali kad se Ezra razbolio neposredno prije misije, narednik Lee je izabran kao zamjena u posljednjem trenutku.

Misija je bila odvažna – Lee je trebao upravljati Kornjačom do britanskog admiralskog broda HMS Eagle i pričvrstiti minu na trup broda kako bi ga uništio. Brod je nosio britanskog admirala Richarda Howea, koji je zbog važnosti bio značajan cilj.

U noći sa 6. na 7. rujna 1776. Lee je krenuo na svoju samotnu misiju. Zamislite pritisak i strah koji je morao osjećati dok se ugurao u skučenu Kornjaču, okruženu njezinim složenim sustavom pedala i ručica, gledajući kroz sićušan prozor dok je sudbina misije ležala na njegovim ramenima.

Lee je morao držati kornjaču blizu površine vode što je dulje moguće, djelomično kako bi vidio i navigirao, ali i kako bi sačuvao zrak. Nije potpuno zaronio sve dok nije bio toliko blizu HMS Eaglea da je čuje glasove mornara s palube. Kad je bio pod vodom, upravljao je Kornjačom dok nije vjerovao da je ispod kobilice broda. Pokušao je pričvrstiti minu bušenjem trupa broda pomoću svrdla na ručni pogon, ali je brodski trup vjerojatno bio obložen bakrom, što je onemogućilo probijanje. Dok se borio s tim, Leeja je iznenada odnijela jaka plima i primorala izroniti.

Ponovno je pokušao pričvrstiti minu, ali vrijeme je istjecalo – imao je samo 30 minuta zraka – i morao se povući. Dok je prelazio luku, povremeno izranjajući u potrazi za zrakom, Lee je shvatio da treba olakšati Kornjaču kako bi se brže kretala, pa je ispustio minu.

Dvadesetak minuta kasnije mina je eksplodirala u vodi. Iako nije bila pričvršćena za britanski brod, eksplozija je bila toliko snažna da je opisana kao izbacivanje “ogromnog stupca vode u zrak, popraćenog zvukom poput groma”.

Misija uništenja Eaglea je propala, ali Bushnell je dokazao da njegova podvodna mina s tempiranim upaljačem radi. Turtle se smatra prvom borbenom podmornicom na svijetu, a Bushnellov izum postavio je temelje za buduću tehnologiju podvodnog ratovanja. Unatoč neuspjehu, misija je označila značajan korak naprijed u pomorskom ratovanju tijekom Američke revolucije.

Tijekom 1776. Kornjačom je nekoliko puta pokušana ista akcija. Nijednom nisu uspjeli pričvrstiti eksploziv na britanske brodove u njujorškoj luci. Britanci su uspjeli potopiti transportni brod s kojeg je Kornjača spuštana u more 9. listopada 1776. Bushnell je tvrdio da je na kraju spasio svoj stroj, ali njegova konačna sudbina nije poznata.

Presjek modela Kornjače, Oceanografski muzej, Monako (Zenit, 2009.)
Presjek modela Kornjače, Oceanografski muzej, Monako (Zenit, 2009.)

Podmornica, ronilica ili podvodno plovilo?

Pomorski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža definira podmornicu kao plovilo konstruirano za podvodnu plovidbu. U istom leksikonu stoji i da su prve podmornice zbog njihove ograničene sposobnosti ronjenja zapravo ronilice (engl. submersible). Neki ih još nazivaju i podvodnim plovilima jer ih se na lokaciju na kojoj djeluje doprema drugima plovilima. Prema se Kornjaču uglavnom proglašava prvom uspješnom podmornicom ona je zapravo ronilica kao i većina podmornica koje su korištene sve do sredine 20. stoljeća.

Pitanja za analizu

  1. Zašto su Amerikanci morali razviti nove tehnologije tijekom rata za neovisnost? Na koji način je Bushnellova podmornica Kornjača primjer toga?
  2. Koje su bile posljedice Bushnellovog neuspjeha u uništenju HMS Eaglea? Kako je ipak doprinio razvoju podvodnog ratovanja?
  3. Što misliš, kako se osjećao narednik Lee tijekom misije u Kornjači? Koje izazove je morao prevladati?
  4. U tekstu se spominju pojmovi poput podmornice, ronilice i podvodnog plovila. Koja je razlika među tim pojmovima i kako se oni odnose na Bushnellovu Kornjaču?
  5. Zašto je britanski admiralski brod HMS Eagle bio važna meta? Kako bi uništenje tog broda moglo utjecati na daljnji tijek rata?
  6. Kakav značaj ima razvoj podvodnih plovila u širem kontekstu pomorskih sukoba u povijesti?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?