Ustaška prisega

IZVOR: Ustaška prisega

Točka 10. Ustava hrvatske revolucionarne organizacije “Ustaše” (1929.) propisuje da članovi moraju položiti ustašku prisegu te da se moraju pridržavati svega u načelima hrvatskog Ustaškog pokreta i ustaškoj prisezi. Cijeli Ustav je dostupan na ovoj poveznici.

Točka 11. Prisega, koju ustaše polažu glasi:

Zaklinjem se Bogom svemogućim i svime, što mi je sveto, da ću se držati ustaških načela i pokoravati se propisima te bezuslovno izvršavati sve odredbe Poglavnika, da ću svaku povjerenu mi tajnu najstrože čuvati i nikome ništa odati. Zaklinjem se, da ću se u ustaškim redovima boriti za izvojevanje samostalne države Hrvatske i sve učiniti, što mi Poglavnik naloži. Zaklinjem se, da ću jedanput izvojevanu hrvatsku državnu samostalnost i hrvatsku narodnu slobodu u ustaškim redovima čuvati i braniti. Ako se ogriješim o ovu prisegu, svjestan si svoje odgovornosti za svaki svoj čin i propust, ima me po ustaškim propisima stići kazna smrti. Tako mi Bog pomogao! Amen!

Pred raspećem, kamom, bombom i pištoljem polagana je zakletva ustaškoj ideji.
Pred raspećem, kamom, bombom i pištoljem polagana je zakletva ustaškoj ideji.
Ustaška prisega na Trgu sv. Marka u Zagrebu (1941.)

Moguća pitanja za analizu

  1. Kako političke, društvene i ekonomske prilike u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji utječu na nastanak i razvoj Ustaškog pokreta?
  2. Zašto je polaganje prisege važno za Ustaški pokret, i što to govori o njihovom razumijevanju lojalnosti i disciplini?
  3. Kako prisega reflektira ideologiju i ciljeve pokreta, posebno u kontekstu bezuvjetne poslušnosti Poglavniku i zaštiti tajnosti?
  4. Na koji način religijski i nacionalistički elementi unutar prisege doprinose legitimizaciji njihovih ciljeva i metoda?
  5. Zašto se u prisezi nekoj organizaciji zaziva Bog?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?