Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za povijest i srodne znanosti. Materijale objavljujemo na elektroničkom portalu i u obliku PDF časopisa (specijalizirana tematska izdanja).

Najave stručnih skupova, konferencija, izložbi, te druge zanimljive informacije možete jednostavno poslati u e-mailu na urednik@povijest.net. Ukoliko želite objaviti stručni članak u pročitajte detaljnije upute u nastavku.

Zašto surađivati i objavljivati?

Rad za portal je volonterski i nažalost nemamo mogućnost da vas materijalno nagradimo.

Svatko tko je probao pisati za javnu objavu zna da to nije lagan posao. Objavljivanjem članaka izlažete svoj rad pogledima i komentarima stručne i opće javnosti. Zato pisanje za HPP prvenstveno smatram odličnom prilikom za samostalno stručno usavršavanje. Temu morate dobro proučiti, prikupiti materijale i oblikovati u zadanu formu za portal. Vrlo slično osobnoj pripremi nastavnika za održavanje nastave. Dio učitelja suradnika portala svoje objave prilaže pri prijavi za napredovanje u struci i za to vam možemo izdati potvrdu.

Objavljivanje na Hrvatskom povijesnom portalu je i dobra crtica i preporuka u životopisu. Ukoliko naša suradnja bude kvalitetna i produktivna možemo Vam izdati i preporuku. Znamo da dio kolega kod prijava za posao i drugim natječajima rado ističe suradnju s portalom. Kroz pisanje dobrih priloga možete se dobro javno predstaviti i potencijalno privući pažnju drugih organizacija (Hrvatska udruga nastavnika povijesti, Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava, HERMES, Documenta, EuroClio, Kuća Anne Frank, itd.).

Suradnja na Facebooku

Ukoliko ste aktivni u objavljivanju povijesnih zanimljivosti, fotografija i drugih materijala na Facebooku javite nam se za suradnju i objavljivanje na našoj Facebook stranici.

Vrste objave – portal i PDF časopis

Većina se članaka objavljuje u elektroničkom obliku na ovom portalu. Povremeno se prikupljaju tematski članci koji je objavljuju u specijalnim PDF izdanjima (veličine A4 i pogodan je za ispis na kućnim/školskim pisačima).

Oprema članaka

HPP se objavljuje uglavnom na hrvatskom jeziku osim u slučaju kada autori iz inozemstva mogu objavljivati na engleskom jeziku. Autori sami brinu o kvaliteti jezika. Članci svojim opsegom u načelu ne trebaju prelaziti dva autorska arka (32 kartice, odnosno 58.000 slovnih znakova, uključujući i bilješke). Svaki članak redom treba sadržavati:

  1. podatke o autoru/autorici: Ime i prezime (uz akademsku titulu), ustanovu, e-mail
  2. naslov članka na hrvatskom ili engleskom jeziku
  3. sažetak i do 10 ključnih pojmova (nakon naslova)
  4. bilješke na kraju teksta
  5. bibliografiju na kraju teksta

Uobičajeni format za slanje teksta su Word datoteke u kojima su jasno označeni naslovi te opisi grafičkih materijala. Grafičke materijale šaljite kao zasebne datoteke u što većem formatu (dimenzije i rezolucije).

Slanje članaka

Materijale možete slati e-mailom na adresu hrvpovportal@gmail.com.

Profil autora

Svi autori čiji se članci objavljuju u Hrvatskom povijesnom portalu su javno predstavljeni imenom i prezimenom, profilnom fotografijom i kratkom životopisnom crticom. Profil autora se objavljuje na dnu svakog članka. Uz profil autora je vidljivo koliko je članka objavio na portalu, te link na prikaz svih autorovih članka.

Autorska prava i odgovornosti

Sva prava pridržava autor. Hrvatski povijesni portal ne zahtijeva ekskluzivna prava na objavljivanje i distribuciju članaka. Autor je odgovoran za sadržaj te možebitna, ranije ugovorena, prava s drugim izdavačima.

Ukoliko su korištene slike, videozapisi ili drugi sadržaji zaštićeni autorskim pravom, autor preuzima odgovornost pribavljanja potrebnih dozvola za njih.

Objavljeni sadržaji su zaštićeni autorskim pravom. Za kopiranje i prenošenje sadržaja (tekstovi i multimedijski elementi) objavljenih u Hrvatskom povijesnom portalu, potrebno je zatražiti dozvolu uredništva i autora.

Uredništvo pridržava pravo izbora članaka za objavu te pravo skraćivanja teksta radi prilagođivanja mediju, ne zadirući time u smisao i koncepciju teksta.

Posljednja izmjena: 15.1.2016.

Miljenko Hajdarović, urednik