Crtice

Početkom Hladnog rata Jugoslavija je rušila američke zrakoplove

3.64Kviews

U napetim odnosima na početku Hladnog rata američko je zrakoplovstvo bez previše razmišljanja koristilo jugoslavenski zračni prostor za prebacivanje savezničkih snaga iz Austrije u Italiju i obrnuto. Uobičajeno se za takve transporte koristio nenaoružani C-47. FNRJ je protestirala zbog takvih radnji i naposljetku je 9. i 19. kolovoza lovcima Jak 3 oborila dva američka zrakoplova.

Prvi je propucan i primoran na slijetanje na aerodrom dok je drugi srušen. Ukupno je troje zrakoplovaca poginulo, troje je bilo ranjeno i devetero zarobljeno. 22. kolovoza 1946. obje strane su pristale na dogovor kojim su Amerikanci prestali koristiti jugoslavenski zračni prostor, a FNRJ je pustila zarobljenike i platila odštetu od $30.000 svakoj obitelji poginulog zrakoplovca.

Izvor: http://clionaut.com/2018/pocetkom-hladnog-rata-jugoslavija-je-rusila-americke-zrakoplove/

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.