Najave

Edukacijska jutra u sklopu 12. Festivala tolerancije – JFF Zagreb

Festival tolerancije
3.21Kviews

Festival tolerancije – JFF Zagreb jedinstvena je kulturno-edukativna platforma koja bogatim programom, filmskim projekcijama, okruglim stolovima, diskusijama, predavanjima te tematskim izložbama djeluje prema sprečavanju diskriminacije, rasizma, homofobije, ksenofobije i općenito kršenja prava manjinskih skupina, težeći ka razvijenom društvu u kojem većina ne percipira manjinu kao prijetnju vlastitome identitetu. Nadolazeći festival održat će se u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka od 8. do 14. travnja 2018. godine.

Jedan od najvažnijih segmenata festivala su Edukacijska jutra, program poučavanja mladih o holokaustu s ciljem da iz tog tragičnog razdoblja moderne povijesti nauče više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednom poštovanja.

U sklopu 12. Festivala tolerancije, održat će se 2 Edukacijska jutra.

Predavanje dr.sc. Cathy Gelbin: Prolazak kroz vatreni obruč – prikaz holokausta u filmovima 10.04.2018. u 12.00 sati, kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb

Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima vodit će dr.sc. Cathy Gelbin, cijenjena njemačka predavačica iz područja filma i germanistike sa Sveučilišta u Manchesteru, koja se specijalizirala se za njemačko-židovsku kulturu te područje holokausta. Dr.sc. Gelbin suurednica je godišnjaka Leo Baeck Instituta za istraživanje njemačko-židovske povijesti i kulture, kojeg izdaje Oxford University Press, članica je upravnog odbora Leo Baeck Instituta u Londonu te autorica brojnih publikacija na temu židovske kulture.

Predavanje dr.sc. Gelbin prezentirat će formalne inovacije i ključne strategije u filmovima na temu holokausta od kraja 1940-ih. Argumentirat će da se filmski jezik za prikazivanje holokausta razvijao kroz četiri glavna razdoblja povezana sa specifičnim temama i trendovima u filmovima o holokaustu. Prateći ovakav razvoj kroz razdoblja, dr.sc. Gelbin će istaknuti moć i produktivni aspekt filmova o holokaustu u njihovoj pojačanoj sposobnosti prikazivanja priča židovskih žrtava holokausta i približavanja iskustava tih žrtava novim generacijama. Tijekom predavanja, napravit će se osvrt na 15-ak filmova o holokaustu, uključujući naslove poput „Schindlerove liste“, „Gol među vukovima“, „Shoah“, „Čovjeka bez sudbine“, uz prikazivanje isječaka iz nekoliko filmova. Predviđeno vrijeme trajanja predavanja je 100 minuta.

Svjedočanstvo preživjelog: Branko Lustig

12.04.2018. u 11.00 sati, kino Europa, Varšavska 3, Zagreb

Program će započeti prikazivanjem “Vreće s pikulama” (A Bag of Marbles, 2017., 110 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade zasnovanog na istinitoj priči o dva mlada brata koji su zbog svog židovskog podrijetla 1942. godine primorani bježati iz svog pariškog doma prema jugu Francuske. Poslije filma gosp. Branko Lustig, predsjednik Festivala te dvostruki dobitnik nagrade Oscar, iznijet će svjedočanstvo o vlastitom iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen te naglasiti važnosti tolerancije i uvažavanja različitosti u današnjem društvu. Svoje svjedočanstvo iz razdoblja Drugog svjetskog rata s učenicima će podijeliti i Dan Dragutin Bar-Sela, također preživjeli holokausta. Razgovor s gosp. Lustigom i gosp. Bar-Selom vodit će magistar povijesti, urednik Hrvatskog povijenog portala i stručnjak za tematiku holokausta, gosp. Miljenko Hajdarović. Program završava kratkim razgovorom s učenicima. Predviđeno vrijeme trajanje programa je 150 minuta. Ovo Edukacijsko jutro namijenjeno je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola.

Cilj Edukacijskih jutara je približiti mladima tragediju holokausta, na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij, predavanja stručnjaka te svjedočanstva preživjelih. Povijest holokausta predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja. Kroz proučavanje holokausta, učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i razumjeti značaj tolerancije. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu. Koliko je program uspješan, svjedoči i činjenica da je u devet godina postojanja na njemu sudjelovalo više od 22.000 učenika i studenata. Dosadašnja iskustva potvrđuju iznimnu zainteresiranost te iznimno pozitivne dojmove i predavača i učenika.

Za prijave i informacije, molimo vas posjetite web stranice http://festivaloftolerance.com/zagreb/edukacijska-jutra ili se obratite na mail obrazovanje@jff-zagreb.hr ili broj telefona (01) 4813 658.

Leave a Response

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.