Najave

Predavanje Gabi Abramac: Moj život s hasidima

2.81Kviews

U utorak, 20. veljače 2018. u 19.00 u Židovskoj općini Zagreb, Palmotićeva 16, u sklopu programske scene kulturnog društva “Miroslav Šalom Freiberger” bit će održano predavanje dr.sc. Gabi Abramac, naslovljeno “Moj život s hasidima”. Kroz ovo predavanje autorica knjige “Dos heylike yidish vort: Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku”, predstavlja svoj etnografski putopis i odgovara na pitanje kako su se začela njezina istraživanja te kako je nastao njezin doktorat i spomenuta knjiga.

Gabi Abramac je sveukupno provela više od dvije godine živeći u hasidskoj zajednici u New Yorku u koju pripadnici vanjskog svijeta nemaju pristup. Naučila je njihov jezik – jidiš, prilagodila se pravilima hasidskog društva i zadobila njihovo povjerenje.

Na predavanju će govoriti o tome što ju je motiviralo na ova istraživanja, kako je uspjela proniknuti u ovu zajednicu i koje je uvide stekla. Svoje izlaganje dopunit će fotografijama i video snimkama nastalima tijekom boravka u New Yorku.

Gabi Abramac stekla je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorat iz područja lingvistike radom o jeziku i identitetu ortodoksnih židovskih zajednica u New Yorku. U Zagrebu vodi od 2000. godine školu stranih jezika Sokrat i osnivačica je Zagrebačkog jidiš kluba. Akademsku godinu 2016/2017 provela je na New York University kao stipendistica zaklade Fulbright radeći na projektu višejezičnosti, kulture i utjecaja digitalnih medija na hasidsko društvo. Godine 2017. dobila je stipendiju Fordham University i New York Public Library za svoja daljnja sociolingvistička istraživanja u hasidskim zajednicama New Yorka.

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.