Rasprave

“Nemogu dokučiti što je u njemu naprimjereno i nedolično”

1.59Kviews

“Koliko god se trudim proniknuti u problem starohrvatskog pozdrava ‘ZA DOM – SPREMNI’, nemogu dokučiti što je u njemu neprimjereno i nedolično.” Kaže u uvodu svoga posta na facebook profilu od 7. kolovoza tekuće godine Branko Borković zvani Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara. Nadalje, kaže kako on osobno smatra da bi taj, po njemu, starohrvatski, pozdrav trebalo uvesti u službenu uporabu u oružane snage, a da bi odjek bio isti kao i s uvođenjem kune, očito mješajući povijesni kontekst, pritom navodeći kako bi “anti ovi ili oni” vrištali neko kratko vrijeme. Naposljetku, završava naš ratni heroj svoj post riječima: “(…) a nakon toga bi našli nešto drugo što ih evocira na dane dok su njihovi preci (a i oni) tamanili hrvate. Bračo i sestre: ZA DOM – SPREMNI!”

Skroz do vrha

U međuvremenu je potpora ovakvome stavu Mladoga Jastreba, s jučerašnjim danom, narasla, kako tvrde, na preko tri tisuće istomišljenika. Osnaženi masovnošću, izašli su s peticijom na internetu gdje od predsjednice Grabar Kitarović i predsjednika HDZ-a Karamarka traže da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci i da se spomenuti “starohrvatski” pozdrav uvede u službenu vojnu uporabu. Znakovito je ovdje istaknuti kako su se, uz predsjednika HDZ-a, obratili predsjednici RH. Vrhovna zapovjednica vojske, bila je na utakmici nogometne reprezentacije gdje je “starohrvatski” pozdrav grmio s većeg dijela tribina maksimirskog stadiona, a ona, umjesto da se digne i napusti cirkus, slavodobitno poslije utakmice izjavi kako je atmosfera bila “veličanstvena i predivna”. Srećom, iako se kasnije nedvosmisleno ogradila od takvih povika i atmosfere na stadionu, s figom u džepu mogu reći kako je u najmanju ruku čudno da su se Borkovićevi istomišljenici obratili baš na njenu adresu i, inače desno od desnijeg, Karamarka. Na kraju, u utorak je iz ureda predsjednice jasno poručeno kako je inicijativa “neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije”.

Mladi Jastreb bi o povijesti, a povijest ne kuži

Kada heroj iz Domovinskoga rata, što objektivno i jest, izjavi kako ne vidi gdje je problem u “starohrvatskom” pozdravu Za dom spremni, neka se iz devedesetiprve proba vratiti u četrdesetiprvu. Jedan od glavnih argumenata njegovim istomišljenicima je da se pozdrav Za dom spremni, spominje još u Zajčevoj operi Nikola Šubić Zrinski, a samim time logično je da je postojao i ranije. Ipak, znanstveno je potvrđeno da se navedeni povik, u svrhu pozdrava, počinje koristiti tek s uspostavom tzv. Nezavisne države Hrvatske. Samim time, režim koji je po svim svojim značajkama bio zločinački, pod spomenutim je pozdravom počinio nebrojene zločine protiv čovječnosti čiji su ogledni primjer koncentracijski logori, najveći od njih Jasenovac. Ovu znanstveno potvrđenu tezu Mladi Jastreb i njegovi istomišljenici naprosto moraju suštinski shvatiti, jer je apsolutna i jedina istina da je ustaški podrav Za dom spremni trajno i nepovratno kompromitiran! Posljedično, poviku kao takvome u suvremenome hrvatskome društvu, u kakvome bi mnogi od nas željeli živjeti, ali nažalost ne možemo, nema, niti ikada smije biti mjesto.

Radićeve izjave kao misao vodilja kroz 21. stoljeće

Zgodno je za primijetiti kako je Borković na svoj cover facebook profila postavio sliku Stjepana Radića i njegovu, s upitnom povijesnom sigurnošću, izjavu koja glasi: “Visoko dignite zastavu hrvatskoga državnoga prava, daleko raširite plamen hrvatske narodne sviesti, duboko usadite u srca vjeru u ujedinjenju i samostalnu Hrvatsku!” Radićeva izjava i njegova onodobna politika, u određenome povijesnome kontekstu, apsolutno je primjerena i odgovara svemu onome za što su se Radić i njegova stranka zalagali. Ipak, stavljena u današnji kontekst ona gubi smisao u okviru nedavnih Borkovićevih izjava. Republika Hrvatska je danas, upravo zahavljujući Mladome Jastrebu i tisućama ostalih hrvatskih branitelja, slobodna, nacionalno osviještena i moderna država, pritom ne ulazeći u gospodarsko i društveno stanje u kojemu se trenutno nalazimo. Ako bi morao još dublje analizirati Radićevu izjavu, onda je u današnjemu kontekstu dio rečenice “visoko dignite zastavu hrvatskoga državnoga prava”, pravi pokazatelj Borkoviću i ostalim potpisnicima peticije. Naime, Republika Hrvatska u preambuli Ustava poziva se na stoljetno državno pravo, ali i na antifašizam hrvatskoga naroda koji je proistekao iz Drugoga svjetskog rata. Zato je uistinu žalosno da Borkoviću i ostalim Rvatinama to još uvijek, u 21. stoljeću, nije jasno.

 

Leave a Response

Ivan Vuk
Magistar povijesti. Od 2012. doktorand je Poslijediplomskog doktorskog studija moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje njegova posebnog interesa je hrvatska povijest s kraja 19. i početka 20. stoljeća.