Scriptor

Rezultati 1. online kviza o Drugom svjetskom ratu – 70 godina od pobjede

3.61Kviews

Učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske jučer su imali prilike sudjelovati u 1. online kvizu o Drugom svjetskom ratu. Obzirom da svijet ove godine obilježava 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom kviz je proveden pod nazivom “70 godina od pobjede”. Organizatori kviza su Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. 

Kviz je proveden uz upotrebu CARNetovog sustava za udaljeno učenje Loomen na koji se učenici prijavljuju korištenjem AAI@EduHr sustava identifikacije. Svaki natjecatelj je rješavao novi ispit koji se kreira slučajnim odabirom sustava Loomen iz baze pitanja. Pitanja je pripremio stručni organizacijski odbor u sastavu Milivoj Dretar, prof., Miljenko Hajdarović, prof., Višnja Matotek, prof., Snježana Odak-Hrkač, prof. i Sanja Drakulić, prof.. Članovi stručnog odbora su aktivni nastavnici povijesti, geografije i drugih predmeta s deset i više iskustva rada u osnovnim i srednjim školama.

Za sudjelovanje u natjecanju se prijavilo 188 učenika.

Raspored natjecatelja po razredima
Raspored natjecatelja po razredima
Raspored natjecatelja po županijama
Raspored natjecatelja po županijama

Tijek kviza

Oblikovanje online kviza je popriličan izazov jer se pitanja mogu oblikovati na vrlo specifičan način. Ono što je problematično u sustavu testiranja Loomen je potreba vrlo detaljnog programiranja pitanja i krutost sustava automatskog vrednovanja odgovora. Provođenje online natjecanja iziskuje manje resursa ili troškova od klasičnog natjecanja. Natjecatelji mogu odgovarati s bilo kojeg računala u školi ili kod kuće. Tu je naravno potencijalni problem prepisivanja i tu možemo samo apelirati na moral natjecatelja. Prilikom prijave svaki je natjecatelj prihvatio izjavu “Potvrđujem da ću se tijekom sudjelovanja u kvizu služiti samo svojim znanjem i da neću koristiti dodatna pomagala ili pomoć drugih.”. Potencijalni način ograničavanja mogućnosti prepisivanja je vremensko ograničenje i automatsko kreiranje novih ispita za svakog natjecatelja. Kako bi izbjegli često ponavljanje pitanja potrebno je kreirati što veću bazu pitanja. Za ovo natjecanje smo u vremenskoj stisci kreirali bazu od ukupno 101 pitanja – 80 za razinu osnovne škole i 21 za srednju školu.

Ispite je sustav oblikovao slučajnim odabirom pitanja u dvije kategorije. Za osnovnu školu je birao 30 pitanja iz baze pitanja za osnovnu školu. Za srednju školu je sustav birao 20 pitanja iz baze za osnovnu školu i 10 iz baze za srednju školu.

Testiranjem sličnog online kviza u razredu zaključeno je da je za davanje kratkih odgovora učenicima dovoljno 20-30 sekundi. Zato je vremensko ograničenje za naše natjecanje postavljeno na ukupno 15 minuta.

Prijavljeni učenici su od 26. travnja do samog početka natjecanja imali prilike isprobati funkcioniranje probnog kviza. Ta je mogućnost isprobana 164 puta. Nažalost tijekom natjecanja jedna se natjecateljica javila da ne može pokrenuti kviz, ali mi tu nikako ne možemo pomoći.

Vrijedi istaknuti i veliku prednost ovakvog oblika kviza – transparentnost. Natjecatelji odmah po završetku svog ispita imaju povratnu informaciju. Mogu vidjeti gdje su pogriješili te eventualno reagirati i poslati pritužbu ukoliko se ne slažu s automatskim sustavom vrednovanja. Natjecatelji su također mogli vidjeti neslužbenu top listu 10 najboljih natjecatelja.

Rezultati

Natjecanju su pristupila 134 natjecatelja od kojih 76 u kategoriji osnovne škole i 58 u kategoriji srednjih škola.

Prosječna ocjena svih pokušaja u kategoriji osnovne škole je 71% točnosti. Prosječna ocjena svih pokušaja u kategoriji srednjih škola je 72% točnosti.

Najviši postotak u kategoriji osnovne škole je bio 100% točnosti, a najniži 23,33%.

Najviši postotak u kategoriji srednje škole je bio 100%, a najniži 36,67% točnosti.

Nakon obrade rezultata i analize prigovora službeni i konačni rezultati su sljedeći:

Službeni rezultati kviza “70 godina od pobjede” – kategorija osnovne škole
Službeni rezultati kviza “70 godina od pobjede” – kategorija osnovne škole
Službeni rezultati kviza “70 godina od pobjede” – kategorija srednje škole
Službeni rezultati kviza “70 godina od pobjede” – kategorija srednje škole

Čestitamo svima koji su sudjelovali u kvizu i posebne čestitke najboljima! Svi sudionici i mentori će na e-mail primiti potvrde o sudjelovanju, a najboljima će biti uručene nagrade. Pobjednici po kategorijama će biti nagrađeni u sklopu proslave 70. godišnjice pobjede 9. svibnja 2015. u Zagrebu. Želimo im dobru i poučnu zabavu u Ljetnom kampu mira.

Kritike i reakcije

Natjecatelji i mentori su tijekom 120 minuta nakon kviza imali priliku poslati prigovore. Zaprimljeno je 15 prigovora koji su se većinom odnosili na tehničku izvedbu automatske provjere odgovora u sustavu Loomen. Suočili smo se s izazovom potrebe detaljnog predviđanja i programiranja varijanti odgovora koji se mogu pojaviti (poput problema s deklinacijom). Takvi su problemi odmah uklonjeni tj. dopunjeni su točni odgvori u sustavu Loomena. Nakon svake dopune odgovora provedeno je ponovno automatsko ocjenjivanje svih ispita i zato je dolazilo do korekcije poretka. Bilo je više upita oko pitanja točnog pisanja američke mornaričke baze Pearl Harbor, prezimena Benita Mussolinija koje se piše sa samo jednim slovom L ili oko naziva sporazuma između Njemačke i SSSR-a iz rujna 1939. gdje se ne radi o sporazumu Molotov-Ribbentrop iz kolovoza iste godine.

“Mislim da je ovo bilo novo iskustvo za mene. Ovakav oblik natjecanja nije samo provjera znanja ( jer je moguće “prepisivanje”), već provjera vještina i snalažljivovsti učenika. Kada učenici sami komentiraju da im je bilo zabavno i zanimljivo, da nije bilo teško već lagano, to je poticaj da slijedeće šk. godine ponovimo kviz uz uvažavanje primjedbi.” – Snježana Odak Hrkač, voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja povijesti Međimurske županije

Najveći se problem pojavio kod pitanja o odluci II. zasjedanja AVNOJ-a. To je pitanje iz kategorije eliminacijskih pitanja koja su morala donijeti prevagu kod rangiranja natjecatelja. Predviđeno je bilo da se pitanje oblikuje u obliku pitanja s višestrukim odgovorima gdje bi od četiri ponuđena odgovora dva bila točna. No, tijekom programiranja došlo je do previda i samo jedan odgovor je označen kao točan. Taj je previd otkriven tek po završetku natjecanja prilikom čitanja prigovora natjecatelja. Analizom statistike pitanja ustanovili smo da je to pitanje bilo sastavni dio u 26% kreiranih ispita. Prividno bi najlakši način rješavanja tog problema bio davanje 1 boda svim natjecateljima koji su zahvaćeni. No, to rješenje bi moglo dovesti u nepovoljan položaj ostalih 74% natjecatelja koji nisi imali to pitanje. Druga je mogućnost bila ponoviti kviz za te natjecatelje, ali je problem u tome što su oni već vidjeli 30 pitanja što je trećina ukupne baze pitanja. Odlučeno je da će najmanji utjecaj na ukupni postotak i rangiranje imati ako se u zadatku naknadno podijeli 1 bod na oba točna odgovora tj. svaki dio točnog odgovora nosi pola boda. Ovom se prilikom ispričavamo natjecateljima koji su bili zahvaćeni ovim problemom!

Nakon kviza 34 sudionika su ispunila evaluacijsku anketu iz koje imamo sljedeće rezultate:

Online kviz “70 godina od pobjede” je ocijenjen s prosječnom ocjenom 3,65
Online kviz “70 godina od pobjede” je ocijenjen s prosječnom ocjenom 3,65
Ocjena težine pitanja pokazuje da sljedeće godine pitanja mogu biti još malo teža
Ocjena težine pitanja pokazuje da sljedeće godine pitanja mogu biti još malo teža
Natjecatelji procjenjuju da je omjer nacionalne i svjetske povijesti uravnotežen
Natjecatelji procjenjuju da je omjer nacionalne i svjetske povijesti uravnotežen
Natjecatelji su u prosjeku zadovoljni funkcioniranjem online sustava kviza
Natjecatelji su u prosjeku zadovoljni funkcioniranjem online sustava kviza
Gotovo svi anketirani žele ponovno sudjelovati u kvizu!
Gotovo svi anketirani žele ponovno sudjelovati u kvizu!

“Smatram da je ovakva vrsta edukacije poželjna u našim školama, to je nešto novo za učenike, prilika da se istovremeno svi sudionici međusobno okušaju iz svojih škola. Spoznaje koje mladi imaju o Drugom svjetskom ratu danas su često iskrivljene pod utjecajem revizionističkog podučavanja naše prošlosti. Iz programa nastave Povijesti uklonjene su mnoge činjenice, opseg udžbenika je prilično smanjen, o Narodnooslobodilačkoj borbi na nastavi se govori vrlo malo. Upravo ovakva vrsta edukacije potiče mlade na dodatno individualno istraživanje. Nadam se da će se e-kviz nastaviti i narednih godina.  Čestitke svim učesnicima, posebno pobjednicama!” – Milivoj Dretar, član Predsjedništva Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske

Planovi za budućnost

Jučerašnji kviz je bio prvi pokušaj organizacije online kviza o poznavanju Drugog svjetskog rata i uz sve probleme koji su se pojavili generalno možemo biti zadovoljni provedbom. Kao organizatori uočili smo što i na koji način moramo poboljšati kvalitetu kviza. Svakako ćemo izraditi bolje klasificirana pitanja, te probati iskoristiti multimedijske mogućnosti online kviza. Preporučujemo nastavnicima da u svoje planove uvrste i kviz o poznavanju Drugog svjetskog rata.

Leave a Response

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.