Scriptor

Slavimo prvi rođendan

Prvi rođendan
1.58Kviews

Prvi članak na Hrvatskom povijesnom portalu objavljen je prije točno godinu dana. To je bio članak “Dan sjecanja na holokaust i sprecavanja zlocina protiv covjecnosti” koji se pojavio na ovim stranicama 29. siječnja 2006. godine u 2:14 sati.

Od tada objavili smo nekih 270 kraćih i dužih članaka i crtica. Te je članke napisalo 16 suradnika iz cijele Hrvatske. Rast broja posjeta potvrđuje nam da su čitatelji zainteresirani za povijesne sadržaje. U proteklih 365 dana imali smo preko 70.000 posjetitelja. Posebni porast bilježimo u posljednja tri mjeseca.

Osnovna namjera s kojom sam pokrenuo portal bila je popularizacija povijesti. Na interentu se već nalazi poveći broj članaka na hrvatskom jeziku koji se bave nacionalnom i općom povijesti, ali su nažalost često prožeti raznim osobnim emocijama, zabludama i/ili slučajnim ili namjernim greškama. Svi članci na ovom portalu su potpisani i autori stoje iza njih. Time nastojimo stvoriti relativno sigurno okruženje da se naši čitatelji mogu pouzdati u naše informacije i koristiti ih za svoje obrazovanje. Poseban je cilj popularizacija povijesti među učenicima osnovnih i srednjih škola, kojima se ovdje nudi mogućnost objave njihovih povijesnih razmišljanja (posebice na Forumu).

Nadam se da ćemo u sljedećih 365 dana objaviti barem dvostruko više članaka, naći još više suradnika i puno, puno čitatelja!

Lijepi pozdravi,

Miljenko Hajdarović, prof.
urednik

Leave a Response

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.