Povijest AmerikaSvakodnevica

We didn’t start the fire (1/2)

We didn't start the fire
5.45Kviews

Autor Billy Joel, rodio se 1949. godine, a za svoj četrdeseti rođendan dobio je izvanrednu ideju za pjesmu: nabrojati sve važne i manje važne događaje od njegova rođenja, do njenog snimanja 1989. godine. U nastavku slijedi kratki pregled svih događaja na koje se u pjesmi poziva – naravno, nakon spota i teksta…

We Didn’t Start The Fire

Harry Truman, Doris Day, Red China, Johnnie Ray
South Pacific, Walter Winchell, Joe DiMaggio
Joe McCarthy, Richard Nixon, Studebaker, Television
North Korea, South Korea, Marilyn Monroe
Rosenbergs, H-Bomb, Sugar Ray, Panmunjom
Brando, The King And I, and The Catcher In The Rye
Eisenhower, Vaccine, England’s got a new queen
Marciano, Liberace, Santayana goodbye

We didn’t start the fire
It was always burning since the world’s been turning
We didn’t start the fire
No, we didn’t light it, but we tried to fight it

Joseph Stalin, Malenkov, Nasser and Prokofiev
Rockefeller, Campanella, Communist Bloc
Roy Cohn, Juan Peron, Toscanini, Dacron
Dien Bien Phu Falls, “Rock Around the Clock”
Einstein, James Dean, Brooklyn’s got a winning team
Davy Crockett, Peter Pan, Elvis Presley, Disneyland
Bardot, Budapest, Alabama, Khrushchev
Princess Grace, Peyton Place, Trouble in the Suez

We didn’t start the fire
It was always burning since the world’s been turning
We didn’t start the fire
No, we didn’t light it, but we tried to fight it

Little Rock, Pasternak, Mickey Mantle, Kerouac
Sputnik, Zhou Enlai, Bridge On The River Kwai
Lebanon, Charles de Gaulle, California baseball
Starkweather Homicide, Children of Thalidomide
Buddy Holly, Ben-Hur, Space Monkey, Mafia
Hula Hoops, Castro, Edsel is a no-go
U-2, Syngman Rhee, payola and Kennedy
Chubby Checker, Psycho, Belgians in the Congo

We didn’t start the fire
It was always burning since the world’s been turning
We didn’t start the fire
No, we didn’t light it, but we tried to fight it

Hemingway, Eichmann, Stranger in a Strange Land
Dylan, Berlin, Bay of Pigs invasion
Lawrence of Arabia, British Beatlemania
Ole Miss, John Glenn, Liston beats Patterson
Pope Paul, Malcolm X, British Politician sex
J.F.K. blown away, what else do I have to say?

We didn’t start the fire
It was always burning since the world’s been turning
We didn’t start the fire
No, we didn’t light it, but we tried to fight it

Birth control, Ho Chi Minh, Richard Nixon back again
Moonshot, Woodstock, Watergate, punk rock
Begin, Reagan, Palestine, Terror on the airline
Ayatollah’s in Iran, Russians in Afghanistan
Wheel of Fortune, Sally Ride, heavy metal suicide
Foreign debts, homeless Vets, AIDS, crack, Bernie Goetz
Hypodermics on the shores, China’s under martial law
Rock and Roller cola wars, I can’t take it anymore

We didn’t start the fire
It was always burning since the world’s been turning
We didn’t start the fire
But when we are gone
It will still burn on, and on, and on, and on…

{1949}

*Harry Truman, predsjednik SAD-a 1945.-’53. Za predsjednika je izabran nakon smrti Franklina Roosevelta. Po njegovom nalogu na Japan su bačene dvije atomske bombe. Godine 1947. uveo je doktrinu o vojnoj i ekonomskoj pomoći zemljama ugroženim revolucionarnim pokretima, a njegova administracija je iste godine sačinila Maršalov plan o poslijeratnoj obnovi Europe. Donio je zakon protiv radničkih sindikata i osnovao Komisiju za ispitivanje protuameričke djelatnosti, čiji se rad pretvorio u “lov na vještice” (makartizam). Uveo je SAD u Korejski rat.

*Doris Day, američka glumica, pjevačica i pobornica za prava životinja. Svoju karijeru je započela kao pjevačica, i 1945. godine imala je prvi hit “Sentimental Journey”.

*Red China (Crvena Kina) godine 1949. Komunistička partija predvođene Mao Zedongom (1893.-1976.) konačno je nakon višegodišnjeg građanskog rata preuzela vlast u Kini, proglasivši Narodnu Republiku Kinu. Nova vlast nacionalizirala je industriju i zemlju te započela sa nizom višegodišnji planova za preobrazbu zemlje u veliku industrijsku silu. Mnogi Zedongovi projekti i čistke donijeli su pak neuspjeh i katastrofe, poglavito Veliki skok naprijed 1958.-1961., gdje je pokušao preobraziti Kinu u industrijaliziranu državu zanemarujući poljoprivrednu stranu, što je dovelo do slabe žetve te neminovne gladi od koje je preminulo najmanje 20,000,000 Kineza.

*Johnnie Ray bio je američki pop pjevač, kompozitor i pijanist, koji je vrhunac popularnosti uživao u prvoj polovici 1950-ih. Bio je poznat po tome što je izvodio tradicionalne pop pjesme, ali na način koji je odražavao emotivnost rhytm & blues izvodača. Johnnie Ray snimio “Cry” u kojoj je plakao dok je snimao pjesmu. Bio je nagluh.Mlađim generacijama je poznat po tome što se spominje u stihu pjesme Come On Eileen grupe Dexys Midnight Runners.

*South Pacific (Južni Pacifik) je američki filmski mjuzikl snimljen 1958. godine u režiji Joshue i Logana.

*Walter Winchell  tridesetih je godina 20. stoljeća dominirao medijima do te mjere da ga se može nazvati prvom velikom medijskom zvijezdom. Radio je kao radio-najavljivač i kolumnista trač-rubrike te pisao u vrlo neobičnom stilu, odnosno, plijenio pažnju javnosti iznoseći prljave pojedinosti iz života javnih ličnosti. No, i sam je živio poprilično neuredno – u hotelskoj sobi, daleko od obitelji, te se družio s poznatom lakom ženom Dallas Wayne (G. Headly) koja je također tražila svoj komadić slave u show-biznisu …

*Joe DiMaggio, koji je igrajući za bejzbol Yankees od 1936. godine devet puta pomogao toj momčadi da osvoji naslov prvaka, i tako postao jedna od najslavnijih osoba 20. stoljeća u Sjedinjenim Državama, ne samo zbog svog talenta za igrau, nego i zbog svog kratkog braka s glumicom Marilyn Monroe. Joe DiMaggio je postao prvi bejzbol igrač u povijesti s ugovorom na 100.000 dolara.

{1950}

*Joe McCarthy bio je američki republikanski političar koji je od 1947. do 1957. kao federalni senator zastupao državu Wisconsin. Najpoznatiji je po tome što je na početku hladnog rata, odnosno tzv. Druge crvene panike optuživao niz istaknutih pojedinaca da su prikriveni komunisti, a cijeli niz institucija, uključujući najviše državne organe, da vrve sovjetskim agentima; njegove aktivnosti, često kritizirane kao moderni “lov na vještice”, su dale podlogu za izraz makartizam. Godine 1954. je McCarthy javno osramoćen kada se ispostavilo da ni za jednu od svojih optužbi nema dokaza; nakon toga je službeno ukoren od svojih senatskih kolega, a da bi poslije smrti bio percipiran kao jedna od najnegativnijih ličnosti u historiji SAD u 20. vijeku.

*Richard Nixon bio je američki predsjednik.Bio je 36. (1953.-1961.) dopredsjednik i 37. (1969.-1974.) predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Poznat je kao jedini čovjek kojem je pošlo za rukom 2 puta biti izabran za dopredsjednika i 2 puta za predsjednika; bio je 5. predsjednik Američke Republikanske stranke koji je obnašao dužnost 2 mandata. Nixon se pogotovo istakao u istrazi tijekom koje je službenik State Departmenta Alger Hiss raskrinkan kao sovjetski agent. Kasnije se ispostavilo kako je Hiss jedini od optuženih, koji je uistinu bio sovjetski agent, a ne nedužna žrtva desničarskih progona. Međutim, Nixonov brutalni postupak prema Hissu, kao i prema liberalno orijentiranim političkim protivnicima, je doveo do neprijateljstva liberalne javnosti, ali i medija, s kojima će Nixon biti u neobjavljenom ratu do završetka svoje političke karijere. Najviše ga se ipak pamti po tome sto je bio prvi i dosad jedini predsjednik SAD-a koji je odstupio s dužnosti. Njegova ostavka bila je posljedica afere “Watergate”.U Washingtonu se vrlo brzo nametnuo kao jedan od najmlađih, najaktivnijih, ali i najkontroverznijih zastupnika. Tome je pridonijelo njegovo aktivno sudjelovanje u hladnim ratom inspiriranoj makartističkoj histeriji, odnosno progonom raznih lijevo ili liberalno orijentiranih osoba pod optužbom za suradnju sa Sovjetima.

*Studebaker je jedna od najstarijih američkih auto-kompanija. Studebaker je imao najbolje godine u svojoj povijesti u periodu od 1949.-1950. godine, a također je poslovao dobro i početkom 1950-ih godina.

*Televizija (grč. tele = daleko + lat. visio = gledanje, hrv. dalekovidnica), skraćeno TV, općeniti je naziv za skup tehnologija koje omogućuju snimanje, emitiranje i prijem pokretnih slika, bilo u crno-bijeloj tehnici ili u boji, popraćenih zvukom. Riječ televizija može označavati osim cijelog televizijskog sustava i televizijski prijemnik (obično ga zovemo televizor).

*Sjeverna Koreja (Koreja, DNR) i Južna Koreja (→ koreja, republika) Tijekom 1945–48. korejski teritorij bio je podijeljen 38. paralelom na sovjetsku i američku okupacijsku zonu. Nakon neuspjelih pregovora o ujedinjenju, 1948. nastale su dvije države – Sjeverna Koreja (Koreja, DNR) i Južna Koreja (→ koreja, republika). SSSR je podržao stvaranje DNR Koreje (9. IX. 1948), u kojoj je uspostavljen komunistički režim pod vodstvom Kim Il Sunga, vođe Radničke partije Koreje. Polovicom 1949. povukla se sovjetska vojska, a istodobno i američka vojska iz Južne Koreje. Nakon oružanih incidenata, u lipnju 1950. došlo je do Korejskoga rata. Na strani Južne Koreje borile su se snage Ujedinjenih Naroda predvođene Sjedninjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom i Australijom, dok je Sjevernu Koreju opremom pomagao Sovjetski Savez, a Kina je poslala dobrovoljce nakon invazije snaga UN-a. Korejski rat je okvalificiran kao građanski rat koji je završen 27 jula 1953 primirjem između Sjeverne i Južne Koreje čime je granica vraćena na 38. paralelu tj. stanje kakvo je bilo i prije početka rata. Nakon rata odnosi između dviju Koreja ostali su pogoršani.

*Marilyn Monroe započela je karijeru kao model, prije no što je potpisala ugovor s kompanijom 20th Century Fox 1950. godine. Kada su dvije godine polije procurile njezine gole fotografije, koje je `48. snimila za jedan kalendar, Marilyn se opravdavala kako u to vrijeme nije imala novaca. Te su joj snimke donije ogromnu popularnost, a glumica je i dan danas sinonim za seks simbol. Poznata po svojoj plavoj kosi, zavela je mnoge muškarce, između kojih i moćnu braću Kennedy. Bila je i popularna pjevačica te je putovala podizati moral vojnicima koji su se borili u Korejskom ratu. Umrla je 1962. godine pod sumnjivim okolnostima, a u povijesti seks simbola definitivno zauzima prvo mjesto.

{1951}

*Julius i Ethel Rosenberg bili su židovski useljenici i simpatizeri komunizma koji su ožujku 1951. godine osuđeni zbog špijunaže protiv SAD-a. Imali su namjeru ukrasti američku tajnu proizvodnje nuklearnog oružja i proslijediti je SSSR-u. Dvije godine nakon toga, 19. lipnja 1953. godine, smaknuti su na električnim stolcima. Bili su prvi civili koji su osuđeni za špijunažu u povijesti Amerike. Zbog vela tajne koji je obavijen oko slučaja, uz istodobno dignutu veliku medijsku pristranu i hušačku hajku protiv Rosenbergovih, u kojoj su praktički osuđeni momentom uhićenja, ugledni pojedinci iz javnog života su digli svoj glas protiv očitog kršenja njihovih ljudskih i građanskih prava. Za njihovo pomilovanje su se zauzeli, između ostalih, Albert Einstein, Pablo Picasso, Jean Paul Sartre i papa Pio XII., ali uzalud. Špijunski par Rosenberg imao je dvoje djece, sinove Michaela i Roberta. Na dan izvršenja smrtne kazne stariji Michael imao je 10, a Robert 6 godina. Toga dana bili su u gostima. Cijeli dan su igrali bejzbol. Kada su se vratili kući, Michael je pitao rođake: “Jesu li ih možda pomilovali?”. Nitko mu nije odgovorio. Dječak je znao što se dogodilo. Ostao je bez roditelja. Nekoliko dana prije izvršenja smrtne kazne dječaci su prosvjedovali ispred Bijele kuće. U rukama su držali pismo koje su predali osiguranju. U njemu su od tadašnjeg američkog predsjednika Dwighta D. Eisenhowera tražili pomilovanje. Zahtjev nikada nije bio odobren.

*H-bomba, hidrogenska bomba i fuzijska bomba. Termonuklearna bomba je vrsta nuklearnog oružja koje oslobađa veliku količinu energije putem reakcije nuklearne fuzije i može biti više od tisuću puta jača od fisijske bombe.

*Sugar Ray Robinson (173-19), prema mnogima najbolji boksač svih vremena, tijekom svoje karijere koja je trajala od 40-ih-do 60-ih godina prošlog stoljeća bio je toliko dominantan u velteru i srednjoj kategoriji da je potaknuo novinare na stvaranje pound-for-pound liste.

*Panmunjom – Prva primirja Hladnog rata  počeli su pregovori u srpnju 1951.

*Marlon Brando (Omaha, 3. travnja 1924. – Los Angeles, 1. srpnja 2004.), američki glumac, dvostruki dobitnik Oscara i jedan od najutjecajnijih glumaca dvadesetog stoljeća. Brando je najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima “Tramvaj zvan čežnja” i “Na dokovima New Yorka” koje je režirao Elia Kazan početkom pedesetih, te svojim izvedbama u “Kumu” kao Vito Corleone i “Apokalipsi danas”, kao pukovnik Walter E. Kurtz. Brando je bio i aktivist za građanska prava i član Indijanskog pokreta. Američki filmski institut proglasio ga je četvrtom najvećom muškom filmskom zvijezdom svih vremena.

*Kralj i ja – Dobitnik pet nagrada Oscar, film ‘Kralj i ja’ sadrži neke od najraskošnijih scenografija u povijesti Hollywooda te neke od najomiljenijih pjesama svih vremena. Film prati istinitu priču o Engleskinji Anni Leonowens (Deborah Kerr) koja 1860. doputuje u Siam kako bi podučavala djecu na kraljevom dvoru. Iako se uskoro nađe u sukobu s tvrdoglavim vladarom (Yul Brynner), Anna i Kralj s vremenom prestanu pokušavati promijeniti jedno drugog i među njima se razvija razumijevanje.

*Lovac u žitu (engl. The Catcher in the Rye) je roman američkog pisca J. D. Salingera iz 1951. Iako objavljena 1951. godine, knjiga i danas izaziva mnoge kontroverze, osobite u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je bila 13 po redu (na ljestvici) najviše osporavanih knjiga u 90-ima prošloga stoljeća, prema Udruženju Američkih Knjižnica (ALA= American Library Association). Njen protagonist, Holden Caulfield, postao je tinejdžerskom ikonom gnjeva i ljutnje.

{1952}

*Dwight David Eisenhower (Denison, 14. listopada 1890. – Washington, DC, 28. ožujka 1969.), američki general, političar i predsjednik.U Drugom svjetskom ratu bio je pomoćnik načelnika Generalštaba, a u lipnju 1942. imenovan je zapovjednikom američkih snaga u Europi. Rukovodio je invazijom saveznika na sjevernu Afriku, iskrcavanjem na Siciliju, invazijom Apeninskog poluotoka te invazijom na Normandiju, kao i operacijama na zapadu do sloma Trećeg Reicha. Od kraja 1950. bio je zapovjednik snaga Sjeverno-atlantskog pakta (NATO), a 1952. i 1956. izabran je za predsjednika SAD-a. Napisao je memoare “Rat za oslobođenje Europe” i “Od invazije do pobjede”.

*Cjepiva- U veljači 1952, Jonas Salk na Sveučilištu u Pittsburghu razvio prvi cjepivo protiv dječje paralize, ali da je potrebno ispitivanja uzgojene stanice u velikim količinama. Oni su postali od HeLa i, zahvaljujući njima testirali cjepivo u manje od godinu dana, epidemija je zaustavljena.Upornost tih stanica mogu ih poslati zračnom poštom u druge laboratorije, pa čak i na druge kontinente.

*Engleska ima novu kraljicu – Elizabeta II. imala je 25 kad joj je otac umro, 6. veljače 1952. godine. Kraljica je postala automatski, u Keniji, gdje je sa suprugom bila na službenom putovanju. Okrunjena je godinu poslije na ceremoniji u Westminsterskoj opatiji koju je uživo prenosila televizija. Postala je 40. vladarica u kraljevskoj liniji koja počinje s Vilimom Osvajačem 1066. godine. Na tronu je ispratila 12 premijera, počevši od Winstona Churchilla i oprostila se Britanskim Carstvom, ostavši bez kraljevskih posjeda od Afrike do Hong Konga.

*Rocky Marciano je bio pravi živući Italian Stallion. Jedini boksač u povijesti koji u profesionalnoj karijeri nije imao niti jedan poraz i niti jednu neriješenu borbu, potukao je sve koji su od 1948. do 1956. ušli u ring, a od toga 90 posto njih knock-outom. Stil mu je bio upravo kao u filmskoga Rockya, nije bio najbolji tehničar, nije bio najbolji udarač, ali je imao takvu srčanost zbog koje je mogao primiti opake batine i još na kraju nokautirati protivnika. Pojas svjetskog prvaka uzeo je 1952. i držao ga četiri godine dok se nije povukao iz svijeta profesionalnog boksa).

*Liberace je bio pijanist i zabavljač, poznat po ekstravagantnim kostimima i ekscentričnome stilu života.

*George Santayana (Madrid, 16. prosinca 1863. – Rim, 26. rujna 1952.), španjolsko-američki filozof, pjesnik i književnik. “Najviši oblik umišljenosti je žudnja za slavom.Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da je ponavljaju.”

{1953}

*Josif Visarionovič Staljin, ili Iosif Besarion (Soso) (Gori, Gruzija, 21. prosinca 1878. – Moskva, 5. ožujka 1953.), bio je sovjetski političar, državnik te komunistički diktator. U doba njegove vladavine Sovjetski Savez se je razvio iz nazadne poljoprivredne zemlje u svjetsku silu. Unatoč napredovanju Sovjetskog Saveza, on je bio odgovoran za smrt oko 20 milijuna ljudi. Napravio je mnoge čistke u Crvenoj armiji i time joj smanjio borbenu moć. Kao ključni partner Nacionalsocijalističke Njemačke kroz Pakt Hitler-Staljin, a kasnije kao partner zapadnih saveznika imao je odlučujući utjecaj na početak i tijek Drugog svjetskog rata te poslijeratno oblikovanje Europe. Tijekom njegove vladavine, ubijeno je deset milijuna ljudi u gulazima i tijekom političkih progona diktatorske vlasti te od posljedica i zabluda ekonomske politike.

*Georgij Maljenkov ( 8. siječnja 1902. – 14. siječnja 1988. ) je bio sovjetski političar, de facto generalni sekretar komunističke partije ( 6. ožujka – 7. rujna 1953. ) i premijer Sovjetskog Saveza 1953. -1955. godine.

*Gamal Abdel Naser, drugi predsjednik Egipta.Naser se smatra jednom od ključnih osoba moderne arapske povijesti, kao i pokreta nesvrstanih. Poznat je po svojoj arapsko-nacionalističkoj i antikolonijalističkoj vanjskoj politici.

*Sergej Sergejevič Prokofjev (Soncivka, 23. travnja 1891. – Moskva, 5. ožujka 1953.), ruski skladatelj, pionir neoklasicizma, potomak ruskih doseljnika rođen u manjem ukrajinskom mjestu Soncivka, koji je zbog svog brzog svladavanja skoro svih glazbenih žanrova postao jedan od najpopularnijih i najznačajnijih skladatelja 20. stoljeća.

*Dinastija Rockefeller je bankarska plemićka obitelj. Jedna su od najmoćnijih skupina unutar SAD i dobro su integrirani u svjetski bankarski sektor. Utemeljitelji su tzv. Bilderberškog skupa; godišnji skup zatvorenog tipa sa oko 200 gostiju, od kojih većinu predstavljaju utjecajne osobe na području poduzetništva, medija i politike. Jedna su od najmoćnijih političkih, medijskih, ekonomskih poslovnih skupina, a sastaju se na raznim lokacijama jednom godišnje radi raspravaljanja o budućnosti svijeta. Neki grupu optužuju da potajno vlada i upravlja svijetom preko EU, G8, WTO, Svjetskog ekonomskog foruma itd. Članovi skupine su predsjednici država, ministri, vlasnici korporacija, bankari, industrijalci, predstavnici medijskog kartela itd.

*Roy Campanella (Igrač bejzbola)

*Komunistički blok, ili Sovjetski blok, naziv je koji se koristi za grupu komunističkih država koja je u drugoj polovici 20. st. postojala u današnjoj Centralnoj i Istočnoj Europi.

{1954}

*Roy Cohn, odvjetnik koji je godinama ranije postao neslavan kao desna ruka Josepha McCarthyja u širenju antikomunističke histerije i lova na vještice u SAD-u.

*Juan Perón je bio argentinski general i predsjednik. Perón je kao predsjednik uveo cijeli niz reformi s ciljem nacionalizacije industrije, smanjenja utjecaja stranih – prvenstveno britanskih tvrtki – na politiku zemlje, te poboljšanja socijalnog položaja najsiromašnijih slojeva. Peronova ideologija – koju je opisivao kao treći put između socijalizma i kapitalizma – danas se naziva peronizam. Perón je za predsjednika izabran 1951. godine, ali se nakon smrti supruge Eve Perón našao sve više politički izoliran. Godine 1955. je zbačen u vojnom udaru i protjeran u Španjolsku.Kada je u Argentini nakon osamnanest godina ponovno uspostavljena demokracija, Perón se vratio i glatko pobijedio na izborima. Međutim, bio je teško bolestan i nije bio u stanju spriječiti sve krvavije obračune između lijeve i desne frakcije svojih pristaša.

*Arturo Toscanini bio je talijanski dirigent. Smatran je najvećim talijanskim dirigentom svoga doba. Postavljao je težište na najveću moguću preciznost i poštivanje autorskih intencija, razrađivao partituru u tančine, dirigirao uvijek napamet i vrlo jednostavnim kretanjama autoritativno vladao orkestrom.

*Dacron se pojavljuje kao novi material na tržištu.

*Opsada Điện Biên Phủa označila je kraj francuske uključenosti u Indokini. Giapove snage Viet Minha snažno su porazile francusku vojsku pa se 7. svibnja 1954. godine francuski vojni garnizon predao. Od 12 tisuća zarobljenih Francuza samo ih je 3 tisuće preživjelo. Na Ženevskoj konvenciji, Francuska je dogovorila prekid vatre s Viet Minhom, a Kambodži, Laosu i Vijetnamu odobrena je nezavisnost.

*”Rock Around the Clock” je 12-bar-blues pjesma koju su 1952. napisali Max C. Freedman i James E. Myers (pod pseudonimom “Jimmy De Knight”). Njenu najpoznatiju i uspješnu verziju su snim,li Bill Haley and His Comets godine 1954. Došla je na prvo mjesto britanskih i američkih top-lista. Često se za tu verziju navodi da je prva rock and roll ploča, iako je već prije toga Bill Haley u sličnom stilu napravio uspješnu pjesmu “Crazy Man, Crazy” 1953, a prije toga je 1954. sa pjesmom “Shake, Rattle and Roll” došao na prvo mjesto Billboard R&B liste. Haleyeva je verzija usprkos toga ustala upamćena kao neslužbena himna “buntovne” i nekonformističke omladine u SAD 1950-ih te se upravo ona smatra zaslužnom za uvođenje rock and rolla u mainstream kulturu SAD i ostatka svijeta.

{1955}

*Albert Einstein bio je teorijski fizičar, prema jednom izboru najveći fizičar uopće.

*James Dean, američki filmski glumac. Simbol buntovne mladosti iz pedesetih godina 20. stoljeća, stječe kultni status kao utjelovljenje pobune mladih protiv društvenog licemjerstva.

*The Brooklyn Dodgers – bejzbolska ekipa.

*David Crockett bio je američki narodni junak, graničar, vojnik i političar iz 19. stoljeća. M-29 Davy Crockett Weapon System je bio sistem za ispaljivanje M-388 nuklearnog projektila kojim je mogao da rukuje jedan čovjek. Razvijen je krajem 1950-ih za djelovanje protiv sovjetskih oklopnih i pješadijskih trupa u slučaju prodora SSSR-a u zapadnu Evropu. Nuklearna glava projektila je bila teška oko 23kg i proizvodila eksploziju ekvivalentnu eksploziji između 10 i 20 tona TNT-a.

*Petar Pan je dječji roman u kojem je glavni lik Petar Pan.

*Elvis Presley, američki pjevač. Često je nazivan Kraljem Rock and Rolla ili samo Kraljem, još za života legenda i neokrunjeni kralj rock’ n’ rolla.

*Disneyland je zabavni park Walta Disneya.

{1956}

*Brigitte Bardot, francuska glumica i seks simbol pedesetih i šezdesetih godina.

*Budimpešta, glavni grad Mađarske. Mađarska revolucija 1956. godine je naziv za ustanak protiv sovjetske prevlasti i za liberalizaciju društva od komunizma, koji je trajao od 23. listopada do 10. studenog 1956. godine. Vođa pobune bio je mađarski premijer i reformist Imre Nagy. U spomen na revoluciju 23. listopada je danas u Mađarskoj državni praznik.

*Alabama – savezna država na jugoistoku SAD-a.

*Rosa Parks bila je afro-američka aktivistica za ljudska prava i krojačica koju je američki Kongres proglasio „majkom modernog Pokreta za ljudska prava.“Rosa Parks je postala poznata kada je 1. prosinca 1955. godine na zahtjev vozača autobusa odbila ustupiti svoje mjesto bijelom putniku. Njeno uhićenje i nakon toga suđenje zbog građanskog neposluha rezultiralo je bojkotom autobusnog prometa u Montgomeriju, jednom od najvećih i najuspješnijih masovnih pokreta protiv rasne segregacije u povijesti, koje je Martina Luthera Kinga Juniora, jednog od organizatora bojkota, promoviralo u vođu Pokreta za ljudska prava. Uloga Rose Parks u američkoj povijesti priskrbila joj je status ikone u američkoj kulturi, a njezini postupci dali su legalitet pokretu za ljudska prava širom svijeta.

*Nikita Sergejevič Hruščov, sovjetski ruski političar, predsjednik SSSR-a.

*Grace Kelly, američka glumica i monegaška princeza.

*Peyton Place bila hit knjiga 1956.godine.

*Sueska kriza iz 1956. bila je oružani završetak krize u odnosima između Egipta s jedne i saveza između Britanije, Francuske i Izraela s druge strane. Predmet krize bila je kontrola nad strateški važnim Sueskim kanalom. Usprkos vojnim uspjesima, rezultat je bio blamaža i slabljenje europskih sila, jačanje egipatskog položaja na Bliskom istoku i porast utjecaja SSSRa u tom području.

{1957}

*Little Rock je najveći i glavni grad američke savezne države Arkansas. Usprkos predrasudama i neprijateljskom raspoloženju okupljenih bjelačkih prosvjednika, devetero studenata crnaca je 25. rujna 1957. godine pošlo u školu koju su do tada mogli pohađati jedino bijelci. Tri godine prije, Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je da je rasna segregacija u javnim školama protivna američkom ustavu. U Little Rocku je integracija u srednjim školama trebala nastupiti tek u rujnu 1957. godine. No, nekoliko tjedana prije početka školske nastave, guverner države Arkansas naredio je Nacionalnoj gardi da ne dozvoli da devetorica crnačkih učenika uđu u školu. Predsjednik Sjedinjenih Država Dwight Eisenhower je na to reagirao slanjem redovne vojske. Vojsci je bilo zapovjeđeno da prati i štiti učenike crnce. Ernest Green – jedan od devetoro učenika crnaca – prisjeća se da je kampanja zastrašivanja nastavljena u hodnicima škole. U njoj je aktivno sudjelovalo oko pedeset od ukupno dvije tisuće studenata bijelaca. “U početku su nam vojnici služili kao osobna zaštita. Pratili su nas na nastavu, čekali nakon nje. No, nakon što su negdje sredinom školske godine otišli, agresivnost, nasilje i zastrašivanja su se naglo povećali. Žrtve su često bili i oni koji su se s nama željeli sprijateljiti”. Inače, ovih devetero učenika dobrovoljno je prešlo iz svoje škole – u kojoj su se obrazovali samo crnci – u srednju školu Central, koja je glasila kao jedna od najboljih u zemlji. Kao uzorni učenici, svi su se oni nadali boljem obrazovanju i prilici za upis na fakultet.

*Boris Pasternak je bio ruski pjesnik, književnik i nobelovac. Djelovao je kao pjesnik, novelist, romanopisac i prevoditelj. Odrastao je u intelektualnoj sredini, studirao je filozofiju u Moskvi i Marburgu. Piše i poeme s temom prve i druge ruske revolucije. U romanu “Doktor Živago” oslonio se na tradicije romana 19. stoljeća te je izgradio djelo na fabuli o sudbini nekoliko obitelji, obuhvaćajući prostor od zapadnih ruskih granica do Sibira, s Moskvom u središtu, opisujući dvije ruske revolucije te završavajući epilogom u vrijeme Drugog svjetskog rata. U SSSR-u mu je roman nazvan “antisovjetskim”, dok mu je na Zapadu 1958. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, koju nije primio. Ova tragedija prepričava događaje koji obuhvaćaju posljednji period Carske Rusije, te ranih dana Sovjetskog saveza.

*Mickey Mantle (američki igrač bejzbola). Osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača sa 52 home runs, 130 IRB, a .353 prosjeka.

*Jean Kerouac, američki romanopisac, pjesnik i ikona pop kulture. Izdao je knjigu pod nazivom ‘On the Road’ što  ga je strelovito prometnulo u perjanicu beat generacije. U tom slavnom djelu ovaj je propali atletičar i perspektivni alkoholičar opisao narkomaniju i američku periferiju potucajući se u vagonima teretnih vlakova.

*Sputnjik 1 je bio prvi Zemljin umjetni satelit, prvi iz niza sovjetskih satelita Programa Sputnjik. Lansiran je 4. listopada 1957. iz današnjeg kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, u povodu Međunarodne geofizičke godine.

*Chou En-Lai bio je ugledni kineski komunistički vođa, političar, državnik i diplomat. Kina je za vrijeme njegovog mandata razvila snažnu diplomatsku aktivnost i uspostavila diplomatske odnose sa zapadnim silama. U unutarnjoj politici brinuo se da u vrijeme radikalnih političkih kampanja kao što je bila kulturna revolucija održi djelotvornost državnog ustroja.

*Most na rijeci Kwai (eng. The Bridge on the River Kwai) je ratni film Davida Leana iz 1957. temeljen na romanu francuskog pisca Pierrea Boullea. Film je fikcija, ali kao okruženje koristi povijesno građenje burmanske željeznice 1942. i 1943. Oscar za najbolji film 1957.godine.

{1958}

*Libanon, službeno Libanonska Republika je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom Istoku. 1958 izbija gradjanski rat gdje su se muslimanske frakcije predvodjene od Kamala Jumblata i Saeb Salama podigle protiv vlade sa predsjednikom Chamounom na čelu koji je gajio bliske veze sa zapadom. Na njegovu molbu Eisenhower 15. srpnja šalje američke trupe da ponovno uspostave vladin autoritet.

*Charles de Gaulle, u Francuskoj često nazivan Général de Gaulle, je bio francuski general i državnik, obnašatelj dužnosti 18. predsjednika Francuske. U prosincu 1958., de Gaulle je izabran za predsjednika s ugodnih 78,5%.

*California baseball – Brooklyn Dodgers preselili se u Los Angeles. New York Giants preselili se u San Francisco.

*Charles Starkweather. On i njegova četrnaestogodišnja djevojka Caril Fugate su se uputili na ubilački pohod koji je rezultirao brojkom od dvanaest mrtvih, uključujući i kompletnu Carilinu obitelj.

*Djeca talidomida:Talidomid je sedativni lijek uveden u kasnim 50-im godinama prošlog stoljeća, koji se koristio kao pilula za spavanje, ali je ubrzo otkriveno da je učinkovit protiv jutarnje mučnine. Prodavan je od 1957. do 1961., kada je bio povučen nakon što je utvrđeno da je teratogen, odnosno da uzrokuje prirođene mane. Lijek je razvijen od strane njemačke farmaceutske tvrtke Grünenthal u Stolbergu. Heinrich Mückter, bivši član nacističke stranke i vojni liječnik, bio je na čelu Grünenthalovog istraživačkog odjela od osnutka tvrtke te je bio odgovoran za stvaranje talidomida. U vrijeme razvoja lijeka, znanstvenici nisu vjerovali da lijek kojeg trudnice uzimaju može proći kroz placentu i štetiti razvoju fetusa.Procjenjuje se da je kao posljedica uzimanja talidomida u trudnoći, u 46 zemalja svijeta, rođeno između 10 000 i 20 000 djece s deformacijama.Mnoga su djeca preminula prije punoljetnosti. Lijek je s tržišta povučen 1961. godine, a javnost je ispriku tvrtke Gruenenthal dočekala punih 50 godina kasnije. Izvršni direktor tvrtke Harald Stock izjavio je kako ozbiljno žali zbog posljedica koje je lijek imao na tisuće novorođenčadi. Izrazio je i žaljenje zbog činjenice da je tvrtka više od pola stoljeća pokušavala zataškati cijeli slučaj. U mnogim zemljama žrtve lijeka su podigle tužbu protiv farmaceutske tvrtke, koja je morala isplatiti milijunske odštete. Tako je u Britaniji 450 žrtava dobilo odštetu u visini od 35 milijuna dolara, dok je u Španjolskoj odštetni zahtjev 155 milijuna eura. U nekim zemljama, poput Australije, na sudovima ima još aktivnih parnica kojima žrtve traže odštetu od australskog distributera lijeka. Zanimljivo je da se danas preparat uspješno koristi u liječenju melanoma i drugih ozbiljnih onkoloških bolesti.

{1959}

*Buddy Holly je bio američki pjevač, kantautor i pionir rock and rolla. U ranim jutarnjim satima 3. veljače 1959. u avionskoj nesreći život su izgubili Buddy Holly, Ritchie Valens i The Big Bopper. No rock’n’roll je vrlo »žilav momak« pa je unatoč svim nedaćama – opstao. Dan kad je umrla glazba (The Day the Music Died) – rečenica je koja se veže uz tragediju od koje se ove godine navršava punih 55 godina i koja je, uz niz drugih negativnih kretanja u rock glazbi te godine, skrivila još tamniji dodatak prethodnoj izjavi, točnije tvrdnju po kojoj je 1959. godine – umro rock and roll. Zbog iznimno loših vremenskih prilika za let, svega nekoliko minuta nakon polijetanja srušio omanji avion kojim su na sljedeći koncert 24-dnevne turneje letjeli Buddy Holly, Ritchie Valens i The Big Bopper. Poginula su sva trojica, uz njih još i pilot Roger Peterson. Razmjeri tragedije bili su ogromni jer su Holly (22) i Valens (17) bili na početku karijere koja je bila toliko obećavajuća da su mnogi s razlogom predviđali kako će obojica nadmašiti Elvisa Presleyja i ostale pionire rock and rolla, a i nešto stariji The Big Bopper (28) kretao se, nakon sjajnog hita “Chantilly Lace”, uzlaznom putanjom. Pravu histeriju tuge kod tinejdžera tog doba izazvale su smrti Hollyja i Valensa. Buddy Holly je do tog trenutka s dva objavljena albuma i nizom sjajnih singl ploča te majstorskim spojem countryja i rock and rolla doslovce osvajao sve uzraste, približivši više no itko prije njega rock and roll zvuk i starijim generacijama, stvorivši time podlogu za daljnje širenje tržišta te glazbe, a Ritchie Valens je životnom pričom o uspjehu mladića s dna društvene ljestvice, te svojim latino podrijetlom, na najbolji mogući način koristio širenju tog magičnog zvuka na veliko tržište španjolskoga govornog područja.

*Ben-Hur je američki povijesni epski filmski spektakl iz 1959. godine.

*Svemirski majmuni – 1959., prva dva majmuna su se vratila živi na Zemlju posle suborbitalnog leta.

*Mafia – mafijaške vođe su se 1959. Godine sastale u New Yorku, da se bolje organiziraju.

*Hula hoop je osvojio moderni svijet kao dječja igračka. U dva mjeseca prodano je 25 milijuna obruča, s gotovo 100 milijuna narudžbi iz inozemstva! Potrošači su za novom igračkom posve poludjeli – zabilježeni su čak slučajevi otmice kamiona koji su hoopove prevozili od tvornice do dućana. Sovjetski savez tada je odbacio hula hoop kao “primjer ispraznosti američke kulture”. Japan se složio te zabranio hula hoop držeći da je takva vrtnja bokovima moralno upitna. Za naziv hula hoop glavni su krivci britanski mornari koji su u ranom devetnaestom stoljeću gledali hula plesačice na Havajima i smatrali da njihove kretnje sliče hoopanju.

*Fidel Castro, bio je kubanski revolucionar, prvi sekretar Komunističke partije Kube, predsjednik državnog vijeća i vijeća ministara Republike Kube, vrhovni zapovjednik Revolucionarnih oružanih snaga.

*Ford Edsel: Kako bi se borio s konkurencijom u srednje velikim automobilima, Ford je 1960. godine lansirao model Edsel. Danas ga se sjećaju kao jednim od najvećih neuspjeha u automobilskoj industriji – prodan je u samo 2.848 primjeraka. Automobil je bio previše našminkan, razglašen i preskup. Danas se izraz edsel u Americi koristi kao sinonim za proizvod koji je u teoriji savršen, ali koji je zapravo podbacio.

{1960}

*U-2: 1. svibnja 1960. – američki špijunski zrakoplov U2 oboren je u izviđačkoj misiji iznad Sovjetskog Saveza, a njegov je pilot Francis Gary Powers  zarobljen. Operacija je imala kodno ime Grand Slam, a Powers je imao zadaću snimiti sovjetske supertajne vojne instalacije – poligon za pokuse u Semipalatinsku, zrakoplovnu bazu Dolon s bombarderima Tu-95, poligon za pokuse u Sarijšaganu, kozmodrom u Bajkonuru i pomorsku bazu u Severodvinsku. Nakon obavljene misije spuštanje je predviđeno u norveškoj zrakoplovnoj bazi Bodø. Sovjeti su registrirali U-2 na radaru i izdana je zapovjed da se mora pod svaku cijenu srušiti. Nekoliko pokušaja bilo je bezuspješno, da bi avion konačno bio pogođen raketom SA-2 iznad Sverdlovska. Navodno je lansirana salva od najmanje osam projektila, od kojih je jedan pogodio U-2 i prepolovio mu trup.Powers je uspio iskočiti i spustiti se na zemlju neozljeđen. Imao je kod sebe lažni srebrni dolar koji je sadržavao iglu za ubrizgavanje otrova kako bi mogao počiniti samoubojstvo, ali je nije upotrebio. Ubrzo je uhvaćen i sproveden u zatvor.Ironično, u rušenju U-2 je poginuo samo jedan čovjek i to Rus – natporučnik Sergej Safronov, pilot lovca MiG-19 koji je upućen u presretanje U-2 ali nije uspio doseći njegovu visinu. Pogođen jednom iz salve raketa SA-2 uspio je iskočiti, ali je od zadobivenih ozljeda preminuo. Rušenje U-2 se zbilo u najgorem mogućem trenutku – neposredno pred dogovoreni sastanak vođa četiri velike sile. USA su negirale incident, a sovjetski vođa Nikita Hruščov tražio je ispriku Amerikanaca kao preduvjet za sastanak. Što Amerikancima, naravno, nije padalo na pamet. Hruščov se neko vrijeme dobro zabavljao na račun Amerikanaca i namjestio im stupicu. SSSR je najprije plasirao priču da je oboren američki špijunski avion, ali je prešućeno da su pronađeni njegovi ostaci i da je pilot živ. USA su pak razglasile da su ”izgubile meteorološki avion negdje na sjeveru Turske i da se vjerojatno srušio na teritorij SSSR”. Hruščov je 7. svibnja izjavio: – Namjerno smo prešutjeli da je pilot živ i zdrav… i sada vidite koliku su gomilu gluposti izvalili Amerikanci. Francis Powers je izveden pred sud u Moskvi i osuđen zbog špijunaže na 10 godina robije. Od toga tri godine u zatvoru i sedam godina na prisilnom radu. Powers je bio smješten u zatvoru Vladimir u Moskvi, ali se tamo nije predugo zadržao – 10. veljače 1962. bio je razmijenjen za sovjetskog špijuna u USA i pukovnika KGB Rudolfa Abela, pravim imenom Viljam Fišer. Razmjena je obavljena na mostu Glienicker Brücke u Berlinu, poznatom kao Checkpoint Charlie. Na povratku u USA Powers je dočekan hladno i uz mnoga predbacivanja – zašto nije uništio kameru i drugu špijunsku opremu, zašto nije počinio samoubojstvo… Nakon više provedenih istraga i saslušanja oslobođen je svih optužbi jer nije odao ni jednu tajnu i uz opasku da se ponio kao “dobar mladi čovjek u opasnim okolnostima” (a fine young man under dangerous circumstances). Po povratku se zaposlio u kompaniji Lockheed kao probni pilot, a nakon toga u TV mreži KNBC kao leteći snimatelj u helikopteru. Poginuo je u zrakoplovnoj nesreći 15 godina kasnije.

*Singman Rhee, korejski političar i državnik, obnašatelj dužnosti prvog predsjednika Južne Koreje.  Syngman Rhee uspostavio je autoritarnu vladavinu; bio je biran za predsjednika 1952. i 1956., a s vlasti je odstupio u svibnju 1960., nakon studentskih demonstracija s više od stotinu poginulih.

*Payola: Izraz potiče od engleske riječi pay (platiti) i RCA Victrola, jednog od najpoznatijih modela gramofona sredinom 20. vijeka. Prvi ga je upotrijebio poznati američki DJ Alan Freed koji je i sam postao upetljan u veliki payola skandal. DJ Alan Freed postao je predmetom skandala kada se otkrilo kako je određene pjesme i sastave u svojim emisijama puštao u zamjenu za novac. Također je otkriveno da je Freed u nekim slučajevima na sebe preuzimao autorsko pravo pjesama koje je kasnije puštao, pa je tako sam sebi “dizao” tantijeme. Freed je odbio potpisati izjavu kojom priznaje nepravilnosti, a nakon čega je otpušten i sa radija i televizijePayola je izraz kojim se u SAD označava, u pravilu, ilegalnu praksu kojom muzički bendovi, menadžeri ili izdavači plaćaju vlasnike ili osoblje radio (ili TV) stanica kako bi emitirali njihove pjesme (ili video-spotove) kao dio svog redovnog programa. Cilj takve aktivnosti jest manipulacija publike, odnosno da se što češćim emitiranjem stvori dojam da su neka pjesma ili izvodač popularniji nego što u stvari jesu; tako umjetno stvorena popularnost se kasnije koristi kako bi se kasnije po višoj cijeni prodala autorska prava, ugovorili honorari za angažmane ili naplatili viši tantijemi.

*John F. Kennedy izabran je za predsjednika 1960. godine.

*Chubby Checker je američki pjevač i skladatelj koji je svjetsku slavu stekao 1960-ih, promocijom i popularizacijom novog plesa twista, – to mu je uspjelo izvedbom pjesme The Twist 1960, koja je odmah postala #1 na američkoj top ljestvici.

*Psiho je američki psihološki triler iz 1960. godine kojeg je režirao Alfred Hitchcock, a u kojem su glavne uloge ostvarili Anthony Perkins i Janet Leigh.

*Belgijski Kongo je postao nezavisna država 1960. godine. Radilo se o golemoj novoj državi, koja se prostirala na 2.345.409 četvornih kilometara, čime je bila veća od svih ostalih tadašnjih afričkih država osim Sudana (Alžir, koji je danas nešto veći od Demokratske Republike Kongo, nezavisnost je stekao tek kasnije).

Leave a Response

Marijo Lupret
Na dodiplomskom sam studiju sestrinstva u Zdravstvenom veleučilištu Zagreb. Zaljubljenik u povijest i rock glazbu.