Scriptor

Željka Zelić – nagrađena suradnica Hrvatskog povijesnog portala

Željka Zelić
2.37Kviews

Za mene kao urednika Hrvatskog povijesnog portala veliko je zadovoljstvo kada mogu objaviti izuzetno napredovanje nekih od suradnika našeg zajedničkog portala. Danas je na internet stranici Informativne katoličke agencije (www.ika.hr) objavljena novost o rezultatima natječaja za novinarsku nagradu “Posvećeni život”. Izdvajamo iz teksta: “Komisija za komunikacije i tisak HUVRP – HKVRP odlučila dodijeliti III. novinarsku nagradu “Posvećeni život” novinaru Glasa Koncila Vladi Čuturi i priznanje za ustrajno i kvalitetno praćenje redovničkih zbivanja suradnici IKA-e Željki Zelić”

Gospođica Zelić je za Hrvatski povijesni portal dala i kraću izjavu o nagradi:

Sigurna sam da je ovo veliko priznanje za sve ono što sam radila i satisfakcija za rad u budućnosti. Drago mi je da je moj rad netko prepoznao, a na meni je truditi se i dalje napredovati i učiniti da se glas o redovnicima i redovnicama i o onome što oni rade i što čine za Crkvu čuje i dalje“.

Godišnju novinarsku nagradu “Posvećeni život” utemeljila je Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara (HKVRP) i Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica (HUVRP) u ožujku 2003. godine (detalji na http://www.redovnice.hr). Nagrada se dodjeljuje za najbolja novinarska dostignuća koja na vjerodostojan način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba ili zajednica, odnosno koja najviše odgovaraju smislu i ciljevima posvećenog života.

Nagrade će biti uručene u četvrtak, 1. veljače u dvorani HUVRP-HKVRP (Prilaz Đure Deželića 75) u Zagrebu poslije tiskovne konferencije koja je predviđena za 11 sati.

Roman “Bezdan”

Roman: U izdanju Novinsko izdavačke ustanove “Hrvatska riječ” iz Subotice iz tiska je izašao roman “Bezdan” autorice Željke Zelić. Riječ je o “romanesknom prvijencu koji je povijest o ljudima za koje se veli: ono su ‘običan i normalan’ svijet, a kao predstavnici srednje klase trebali bi biti oslonac građanskog društva. I jesu to, ali još uvijek ne u ovim geografskim širinama i dužinama”, kako je istaknuto u recenziji Jakova Bascha.

O romanu:

“Nove veze u koje je Matej ulijetao trebale su biti nadomjestak za izgubljeni smisao i propušteno, ali su uistinu ubrzale put prema dnu. Provodeći terapiju nad njim, Tomislav ne prestaje uspoređivati sebe s Matejom i vlastiti odnos s Vesnom, naspram potpunoga raspada veze kroz što su prošli Matej i Klara. Istodobno, također, ispituje odnos koji imaju kolege liječnici Ivan i Ana. Ivana je još u vrijeme studija upoznao kao odgovornu osobu koja iznad svega drži do ljubavi i obitelji ali zla sudbina mu je poslije samo nekoliko godina braka ugrabila suprugu. Kada upozna Anu zna da je našao pravu osobu koja mu po svemu odgovara, kao uostalom i on njoj. Ali, strah od ponovnog, mogućeg gubitka voljene osobe sputava ga, nedopušta mu da do kraja pruži i primi ljubav, za čim vapi.” (Milovan Miković)

O autorici

Željka ZelićŽeljka Zelić rođena je u Subotici (Vojvodina) 7. lipnja 1980. godine. Apsolventica je studija novinarstva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao stalna honorarna suradnica Informativne katoličke agencije (IKA) iz Zagreba, članica je Uredničkoga vijeća katoličkog mjesečnika “Zvonik” iz Subotice, suradnica na izradi katoličkog godišnjeg kalendara Danica (nova), honorarna suradnica tjednika na hrvatskom jeziku “Hrvatska riječ” iz Subotice, suradnica portala programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice, suradnica Hrvatskog povijesnog portala, povremena dopisnica iz Subotice za Glas koncila iz Zagreba. Tajnica Hrvatskog društva katoličkih novinara od 2003. do 2006. godine. Dosad objavljeni tekstovi i pjesme: Informativna katolička agencija, Glas koncila, Zvonik, Subotička Danica (nova), Hrvatska riječ, Svjetlo riječi, Don Bosco i Klasje naših ravni; portal: www.kriz-zivota.com, www.suboticadanas.info i web: www.suboticka-biskupija.info

Leave a Response

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.