Hrvatska povijest

Franjo Tuđman o HOS-ovoj ikonografiji

8.29Kviews

Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike Hrvatske, je gostujući u emisiji “2 u 9” kod voditelja Romana Bolkovića na OTV-u 1992. godine odgovarao na telefonska pitanja gledatelja. Jedan od gledatelja mu je postavio pitanje: “Zašto zanemaruje, gospodin Tuđman, borce HOS-a i njihov doprinos ovom ratu?”. Tuđman je u odgovoru jasno i vrlo kritički progovorio o HOS-ovoj ikonografiji.

Franjo Tuđman:

“Ne zanemarujem ja. Ja znam da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na crnokošuljaškim i smeđekošuljaškim tradicijama i hakenkrojcovskim oznakama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije, demokratske, traži se demokratski poredak iz mnogih razloga o čemu nemamo sada vremena da raspravljamo.”

NAPOMENA: Klasični revizionistički i uvredljivi komentari kakvi se mogu vidjeti po društvenim mrežama ovdje neće biti objavljeni!

Leave a Response

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.