Najave

Natječaj za najbolji literarni rad/esej na teme inspirirane tragedijom Srebrenice

2.07Kviews

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u okviru projekta „Da se nikada ne zaboravi“, raspisuje Nagradni natječaj za najbolji literarni rad/esej na teme inspirirane tragedijom Srebrenice. Suočeni s činjenicom da je ljudsko pamćenje kratko i da ga neprestano treba obnavljati, cilj natječaja je podizanje svijesti o važnosti tolerancije, poštovanja ljudskih i građanskih prava, potrebe iskorjenjivanja svake vrste nasilja i osude počinjenih zločina.

Po intenzitetu ubijanja i vremenskom okviru u srpnju 1995. godine dogodio se nezapamćeni pokolj civilnog stanovništva: u manje od pet dana prema podacima Komisije za traženje nestalih ubijeno je 8372 ljudi. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci i identificirano je 6368 žrtava, ali to nažalost nisu i konačni podaci jer su u međuvremenu pronađene nove masovne grobnice. Posebno divljenje izaziva hrabrost i ustrajnost žena Srebrenice koje već 20 godina traže pravdu za svoje najbliže. One nikada ne kažu ubijeni su, poginuli, nestali nego samo „nisu došli“ ne bi li barem na taj način produžile trajanje nade da će se netko njihov ipak možda vratiti.

Različiti aspekti srebreničke tragedije, od uloge međunarodne zajednice, preko planiranog i hladnokrvno provedenog masovnog zločina, do posljedica koje se osjećaju do danas, otvaraju brojna pitanja pa pozivamo učenike/učenice srednjih škola da kroz svoje literarne radove daju svoje viđenje jedne od slijedećih tema:

1. 8372 nisu došli
2. „Pitao tako jednom jednog vrli pitac neki…“ (M. Dizdar)
3. „Kad i kosti zaborave čije su bile, hoće li početi ispočetka…“
4. „Za svaki zavičaj isto važi: čim negdje odeš, on te traži.
I ma gdje da si, on će znati na koji način da te vrati.“ (M. Šarić)
5. Kada bi zidovi znali pričati…
6. Kad je bio mjesec srpanj…
7. Vukovar, Srebrenica, Darfur, Ruanda… – kuda ideš svijete?
8. „Barbarski je pisati poeziju nakon Auschwitza.“ (T.W.Adorno)
9. Srebreničko ljeto ’95
10. Tema po slobodnom izboru

Upute o pisanju rada/eseja

Rad/esej se može pisati na jednu od zadanih tema ili ili može imati najviše 12 600 znakova s proredima (7 kartica, font 12, prored 1,5).

Tko se može prijaviti?

Na Natječaju mogu sudjelovati svi učenici srednjih škola koje djeluju na području Grada Zagreba.

Komu rad treba poslati?

Natječaj je anoniman, stoga po jedan tiskani i digitalni (na CD-u) primjerak rada/eseja označen šifrom treba poslati na adresu:

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba
– za Nagradni natječaj za najbolji literarni rad/esej-
Trnjanska cesta 35
10 000 Zagreb

A ostale podatke: ime i prezime autora/autorice, godina rođenja, adresa, telefon, razred i naziv srednje škole, treba priložiti u zasebnoj, zatvorenoj kuverti s naznakom „osobni podaci“.

Što očekivati od natječaja?

Stručni žiri odabrat će 3 najuspjelija rada koja će biti novčano nagrađena:
1. nagrada: 1000 kn
2. nagrada: 700 kn
3. nagrada: 500 kn

Prvo nagrađeni rad bit će javno pročitan na ovogodišnjoj manifestaciji pod nazivom „Da se nikada ne zaboravi“ u Srebrenici. Nagrađeni učenici/učenice bit će pozvani da se priključe IX. konvoju Bošnjaka i njihovih prijatelja „Da se nikad ne zaboravi“ koji 15. svibnja 2015. kreće iz Zagreba za Srebrenicu.

Svi nagrađeni radovi bit će objavljeni na web-stranici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (www.vbnmgz.hr), kao i u bošnjačkim časopisima za kulturu („Behar“, „Jasmin“).
Nepotpune prijave ili radovi koji ne odgovaraju navedenim propozicijama Natječaja neće se uzimati u obzir.

Prijave na Natječaj se primaju zaključno do 4. svibnja 2015. godine.

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.