Najave

XIII. Dies Historiae: Pogled na društvo kroz prizmu zabave

Dies Historiae
3.72Kviews

Trinaesti po redu znanstveni skup Dies Historiae održati će se u srijedu 9. prosinca 2015. godine na Znastveno Sveučilišnom kampusu Borongaj. Tema ovogodišnjeg skupa je „Pogled na društvo kroz prizmu zabave“ u sklopu kojega će 17 izlagača govoriti o tome koji su sve čimbenici utjecali na razvoj oblika zabave tijekom povijesti, jesu li zabavni sadržaji isključivo posljedica kutlurno-društvenih procesa i o tome možemo li promatrati zabavu kao oruđe politike ondašnjih vladara.

Ovogodišnji Dies odvija se pod pokroviteljstvom Podravke, općine Pitomača, Turističke zajednice općine Pitomača, Podruma Vineda, izdavačke kuće ALFA te Instituta za povijest.

Što je Dies Historiae?

Znanstveni skup Dies Historiae pokrenuli su 2003. godine studenti povijesti Hrvatskih studija u sklopu Društva studenata povijesti „Ivan Lučić-Lucius“ (DSP Lucius). Skup se tradicionalno održava svake godine u prosincu na temu predloženu od strane studenata i isključivo u organizaciji studenata koji samostalno pozivaju izlagače i brinu se o organizaciji od početne ideje do njene realizacije. Na skupu izlažu isključivo profesori, viši asinstenti, docenti i slični, a izloženi se radovi skupljaju u Biblioteku Dies, zbornik radova. Teme na skupu orjentirane su na zanimljive dijelove povijesti, a u programu se uvijek obrađuju povijesne sekcije, odnosno, prapovijest, stari vijek, srednji vijek, novi vijek i moderna povijest.

Ovogodišnji izlagači:

Neki od ovogodišnjih izlagača koji će nam pokušati približiti društva tijekom povijesti kroz prizmu zabave biti će:

  • Dr. sc. Stipica Grgić će reći nešto više o „Prostituciji u međuratnoj Hrvatskoj“ koja kao vid zabave, djelatnosti i izvora prihoda nije bila zabranjena u hrvatskim krajevima sve do 1934. godine.
  • Josip Vučković će govoriti u okviru teme „Zabava u knjiženvosti i književnosti kao zabava u razdobljima srednjeg vijeka i renesanse“ o tome što primjeri zabave u ondašnjoj književnosti mogu reći o društvenim skupinama koje su konzumirale i proizvodile takve tekstove te u kojoj se mjeri tadašnjoj knjževnosti može pripisati i zabavna funkcija.
  • Dr. sc. Gordan Ravančić će u temi „Dokolica i zabava na javnim prostorima kasnosrednjovjekovnog i renesansnog Dubrovnika“ govoriti o „dokoličarenju“ srednjovjekovnih Dubrovčana na javnim gradskim površinama.
  • sc. Marina Šimunić Buršić približiti će se dokolici slobodnog Rimljanina kroz temu „Arhitektura za dokolicu u antičkom svijetu“.
  • sc. Marko Jerković će analizirati povijesno-antropološke i literarne razine Buranskog zbornika kroz temu „Što o zabavi kažu Carmina burana?“.
  • hist./mag. cro. Dragana Marković kroz temu „Ića i pića: plesne zabave u Zgrebu u 19. stoljeću“ osvrnut će se na neka pitanja u vezi praćenja trenda organizacije plesnih zabava preuzetog iz europskih zemalja.
  • hist. Daniel Rafaelić pokušati će približiti publici satirizaciju filmskog star-sistema u tadašnjim novinama kroz temu „Satira, kino i NDH“.
  • dr. sc. Mladen Tomorad s temom „Sport i zabava u starom Egiptu“ predstavit će najvažnije oblike zabave i dokolice u starom Egiptu.

Dodatne informacije:

Sve dodatne informacije o ovogodišnjem simpoziju, DSP Luciusu ili o Dies Historiae znanstvenom skupu možete saznati na:

Leave a Response

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.