CrticeDrugi svjetski ratNa današnji dan

Operacija “Chastise”

Probijena brana Möhne, fotografirao Jerry Fray iz svog Spitfirea PR IX
Probijena brana Möhne, fotografirao Jerry Fray iz svog Spitfirea PR IX
8.49Kviews

U razdoblju 16.-17. svibnja 1943., izvedena je operacija “Chastise”, napad na njemačke brane u Ruhru, pokrajini koja je sadržavala oko 50% njemačkog industrijskog kapaciteta.

Napad je izvela eskadrila br. 617, RAF, popularno prozvana “Dam Busters” (razbijači brana). Posebno kompliciran napad izveden je “bombom-žabicom”, koju je izmislio i usavršio sir Barnes Wallis. Brane Möhne i Edersee bile su probijene, uzrokujući katastrofalne poplave koje su na neko vrijeme izbacile iz pogona veći broj rudnika i tvornica. Nijemci su brzim popravcima uspjeli vratiti prijašnju stopu proizvodnje do rujna 1943. Ljudske žrtve iznosile su oko 600 Nijemaca, te nekih 1,000 sovjetskih [prisilnih] radnika. Britanski su gubici iznosili 8 oborenih aviona i 56 ljudi (53 poginula, 3 zarobljena).

Leave a Response

Dinko Odak
Diplomirao sam politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smjerove: javne politike; međunarodni odnosi. Radio sam kao radio-voditelj i urednik, DJ, pomotor, državni službenik i u sektoru usluga zaštite okoliša. Povijest, pogotovo vojna, mi je hobi posljednjih 35 godina, a bavim se i analizom (i sintezom) stvarnih, a ne medijskih, međunarodnih odnosa i/ili događaja. Nepopravljivi sam antropopesimist i kolapsist.