Skupovi i konferencije

Seminar CDRSEE u Puli

2.41Kviews

U Puli se, 18. i 19. svibnja, 2013. godine, u hotelu Brioni, održalo stručno usavršavanje učitelja i nastavnika povijesti Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, u organizaciji CDRSEE (Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe) u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti. Bio je to treći stručni skup Joint History Project-a, koji se ove godine održao diljem Hrvatske, a sudjelovalo je dvadeset nastavnika i učitelja. U jedan i pol dan, koliko je usavršavanje trajalo, učitelji su mogli saznati što je Joint History Project, koji je njegov cilj i svrha te aktivno sudjelovati u četiri radionice, koje su pripremili dr.sc. Snježana Koren te profesor Krešimir Erdelja, koji je ujedno i urednik hrvatskog izdanja čitanki i član odbora za nastavu povijesti pri CDRSEE i profesorice Tamara Janković i Sonja Bančić.

Čitanke koje nose naslove „Osmansko Carstvo“, „Nacije i države u jugoistočnoj Europi“, „Balkanski ratovi“ i „Drugi svjetski rat“, donose obilje različitih povijesnih izvora, koji tako skupljeni na jednom mjestu, u obliku čitanki, nude nastavnicima i učiteljima, brz i jednostavan pristup vrlo često teško dostupnim nastavnim izvorima. Čitanke kao takve, uz stručno metodičko znanje i prijedloge njihove uporabe na konkretnim primjerima i nastavnim jedinicama, koje su nastavnici i učitelji dobili u Puli, odlično će im poslužiti u daljnjem radu s učenicima.

Ovo dvodnevno stručno usavršavanje imalo je, osim obrazovnog i jedan drugi karakter – bilo je vrlo ugodno i opušteno. Nimalo uobičajeno za ostala stručna usavršavanja u Hrvatskoj, na ovom su usavršavanju stolovi bili namješeteni ukrug te se tako poticala međusobna suradnja, komunikacija i opuštenost na radionicama. Svakako bih svakome preporučila da se, ako ima prilike, prijavi na seminare u organizaciji CDRSEE.

Sonja Bančić
Profesorica povijesti i hrvatskog jezika. Članica stručne skupine za izradu prijedloga kurikuluma Povijesti.