Osvrti

Osvrt na projekt zadruge branitelja Studium „Ponos domovine“

2.59Kviews

Već duže vrijeme nijedan projekt branitelja nije privukao takvu pozornost učenika i djelatnika škola kao što je to Ponos domovine u Hrvatskoj ali i izvan Hrvatske. Ovo je hvalevrijedan projekt po svojim ciljevima i sadržajima koje je potrebno realizirati da bi Ponos domovine doista uspio. Iza projekta stoji braniteljska zadruga „Studium“ koja se do sada bavila različitim oblicima rada. Posebno su zapaženi: vratimo ponos Hrvatskoj, organizacija glazbenog festivala Hrvatski pleter te projekt Ponos domovine.

Istovremeno se zalaže za isticanje državnih simbola povodom državnih praznika te na taj način njegovanje i čuvanje hrvatske tradicije i državnosti. Bez poznavanja institucija i simbola teško ćemo zavoljeti i cijeniti svoju domovinu i državnost. Zadruga branitelja Studium zalaže se za što veći utjecaj obitelji u društvu, kao osnovne jezgre s kojom započinju i gdje se rađaju sve vrijednosti. Rado govore i o utjecaju Crkve za skrb branitelja i pomaganje braniteljima u rješavanju probleme tamo gdje ih uoče. Misao američkog predsjednika J. F. Kennedyja „Ne pitaj što tvoja domovina može učiniti za tebe, pitaj što ti možeš učiniti za svoju domovinu“ , danas posebno dobiva na značenju u mirnodopsko doba , u vrijeme kada nam se nude ili su već zastupljene mnoge iskrivljene vrijednosti i devijantne pojave u društvu. Humanitarna pomoć –pomoć siromašnima, beskućnicima, braniteljima, onima koji nemaju za život i egzistenciju, uvijek je bila vrijednost i pojava koja zaslužuje pozornost, a nema sumnje ona je to i danas.

Projektom Ponos domovine zadruga branitelja „Studium“ želi uključiti što veći broj srednjoškolca u domovini i inozemstvu te probuditi i pojačati interes za bolje upoznavanje hrvatske povijesti i kulture , s naglaskom da steknu što više znanja o Domovinskom ratu, hrvatskoj povijesti, znanosti i kulturi, religiji i drugim vrijednostima našega društva, pri tome razvijajući pozitivne vrijednosti nacionalnog ponosa i domoljublja. Naglasak bi trebao biti na boljem upoznavanju naše nacionalne povijesti, osobito povijesti dvadesetoga stoljeća, u kojemu je hrvatski narod doživio dva svjetska rata i domovinski rat, u kojem se borio za svoju nacionalnu opstojnost, na razvalinama Jugoslavije.

Ovaj kviz treba shvatiti kao natjecanje koje će učenicima, koji su poslijeratne generacije, dati prigodu kroz pokazivanje svoga znanja o Domovinskom ratu i nacionalnoj povijesti, da mogu s ponosom kazati „ja želim biti ponos domovine u miru“.

Projekt Ponos domovine podržalo je Ministarstvo obrane RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugenera-cijske solidarnosti, što mu daje posebno značenje i vrijednost u odnosu na neke druge projekte.

Natjecanje će biti obavljeno istovremeno diljem Hrvatske i u inozemstvu putem interneta, u subotu 16. travnja 2011.godine, putem CARNet –a i web stranice www.ponosdomovine.hr.

Najboljih 60 tročlanih ekipa regionalno podijeljenih u četiri skupine, nakon toga odmjerit će znanje, tjelesne sposobnosti i vještine, u polufinalnim natjecanjima u većim hrvatskim gradovima podijeljenim u četiri regije i to: Osijeku, Varaždinu, Rijeci i Splitu. Najuspješnije 3 ekipe iz svake regije te najbolja ekipa srednjoškolaca s eliminacijskog natjecanja iz iseljeništva natjecat će se u finalnom natjecanju, koje će se održati 24. i 25. lipnja 2011. u Zagrebu na blagdan Dana državnosti, na Oltaru Domovine.

Razmislimo: moj dom je Hrvatska i budi ponosan to što jesi uspravan i svoj na svome, te sudjelujmo u ovom projektu i pokažimo što znamo i možemo.

U svakom poslu pa tako i u ovom projektu treba imati optimizma i željeni rezultati zasigurno neće izostati.

Promotori ovog projekta su i poznati sportaši Ivana Brkljačić i Mario Ančić. Sudionici kviza natjecat će se i u nekoliko sportskih disciplina i sposobnosti. U Domovinskom ratu bilo je i mladića koji nisu bili još ni punoljetni ali su silno željeli braniti svoju domovinu. Takve svijetle primjere junaka – heroja treba isticati kao nešto što je pohvalno i dobro u svakoj situaciji, a ne samo u ratnoj. Zašto mi ne znamo tko su nam pravi heroji Domovinskog rata, pa smo neke prepustili na milost i nemilost drugima, da im sude i presuđuju, a u svakoj pravnoj državi trebalo bi štititi dignitet branitelja i ratnika, koji su bili spremni dati svoje živote za obranu i slobodu svoje zemlje. Naši branitelji obranili su domovinu i donijeli nam slobodu, nisu se borili za sebe, nego za svoj dom i domovinu. Zato domovina treba stati u njihovu obranu, štiteći čast i dostojanstvo branitelja u miru, kao što su oni branili domovinu u ratu.

Već neko vrijeme ova braniteljska zadruga Studium promovira “Upravljanje novouređenim bilboard panoima”, na raskrižju Držićeve i Branimirove ulice u Zagrebu – projekt dizajnerskog djela Borisa Ljubičića “Branitelji Hrvatske – ponos domovine”. Prvi takav pano otkrili su ministar branitelja Tomislav Ivić i predsjednik zadruge branitelja Studium prof. Žarko Delač, a prostor za oglašavanje braniteljskoj zadruzi ustupio je grad Zagreb.

Na kraju bismo se mogli zapitati kakav je odnos našega društva prema braniteljima, jesu li oni danas doista ponos domovine ili nešto drugo ? Učinimo sve da branitelji i ciljevi za koje su se borili, postanu PONOS DOMOVINE.

Petar Tadić
Nastavnik povijesti u Gimnaziji Sesvete.