Osvrti

12. Državno natjecanje iz povijesti – zapažanja i dojmovi sa natjecanja

2.69Kviews

Na tek završenom Državnom natjecanju iz povijesti okupio se velik broj natjecatelja i njihovih mentora iz cijele Hrvatske. Samo natjecanje zavređuje pozornost jer dugi niz godina potiče izvrsnost u učenju povijesti. Smatram dobrim da se učenici i njihovi mentori natječu u znanju, spretnosti snalaženja, samostalnosti u obradi pojedinih tema i to treba poticati. Posebno bih istakao natjecanje u samostalnim istraživačkim radovima jer se tako na najbolji način pripremaju budući povjesničari i znanstvenici a mnoge teme lokalnoga značenja postanu dostupne široj javnosti čak tu javnost i posebno znaju zainteresirati.

Nikako ne treba podcjenjivati ni ogromno znanje i zalaganje te pokazanu spretnost u rješavanju pitanja iz ispita znanja po kategorijama od osnovne do srednje škole. Moglo bi se i dalo raspravljati – treba li u tim pitanjima biti više izvora, zemljovida, kronologije, uzročno-posljedičnog povezivanja, razumijevanja promjena i procesa u životu i prošlosti ljudi – ali zasigurno mora postojati provjerljivi oblik znanja za sve uzraste i jednako tako vrednovanje pokazanoga na obostrano zadovoljstvo i za učenike i za mentore a i za organizatore i članove državnoga povjerenstva. Kako na državno natjecanje dolaze najbolje plasirani sa županijskih natjecanja iz svih županija i grada Zagreba mislim da za takve provjere moraju postojati i neka teža ili selektivna pitanja pa i dodatna literatura što je i bila praksa do sada po meni treba ostati i ubuduće.

Samo natjecanje trebalo bi biti opuštajuće a ne stresno i stoga predlažem – obaviti to u najmanje četiri dana kako je nekada i bilo. Priopćenjem rezultata natjecanja jedan broj učenika i mentora se posebno veseli jer su postigli iznimne rezultate i najbolje plasmane a drugi dio je tužan često tražeći opravdanje zašto se nisu bolje plasirali čak i tamo gdje to ne treba tražiti. Na takovim natjecanjima sretnu se profesori ali i učenici i razmijene iskustva rada, bolje se upoznaju i sprijatelje te je to ujedno i promidžba dobroga rada za škole iz kojih se plasiraju učenici na državna natjecanja. Nije zanemarivo da se tom prigodom upoznaju znamenitosti i prošlost raznih dijelova Lijepe naše te se i tako šire vidici znanja učenika i njihovih mentora.

Znanje je nadasve korisno ulaganje u mlade i može biti naš put ka boljem životu i standardu građana. Treba to znati iskoristiti i usmjeriti u pravom smjeru. Kako sam često bio na državnim natjecanjima – iznosio sam svoja zapažanja sa istih- najčešće organizatorima ili državnom povjerenstvu ali ne da bih kritizirao rad istog, nego da bih dao prijedloge i sugestije jer najlakše je druge kritizirati i ne nuditi bolja rješenja a to mislim nikada ne bi trebala biti svrha ili cilj. Ovom prigodom zajedno je organizirano državno natjecanje iz kompatibilnih predmeta povijesti i geografije vjerojatno da bi se u doba recesije smanjili troškovi takvih natjecanja, čini mi se da treba naći novca i vremena te odvojiti ta natjecanja svako zasebno. Koliko god su predmeti slični oni imaju i svoje posebnosti koje treba uvažavati.

Oni koji određuju pravila natjecanja trebaju biti sasvim precizni i jasni što se tiče literature i izvora što će biti na natjecanju. Mišljenja sam da bi broj udžbenika iz kojih se pripremaju učenici trebalo ograničiti i navesti ih a jednako tako i dodatnu literaturu. Za samostalne radove postoje- po meni – dosta jasna pravila što se boduje , kako i s koliko bodova. Određene inovacije mogu to natjecanje osvježiti i učiniti ga još zanimljivijim. Može se razmisliti o drugim oblicima provjere znanja i vrednovanja stečenoga znanja ali ovo se do sada pokazalo prilično dobro i uspješno. Lijepo je dobiti zahvalnice i priznanja za svoj rad i uspjeh, no još je bolje novčano nagraditi i mentore koji pripremaju i učenike koji pokažu najviše. Ako za to nema novca u Agenciji i našem Ministarstvu trebalo bi se usmjeriti traženju sponzora koji to mogu financirati ili kombinirati javno-privatno partnerstvo u tom smislu. Ovo je jedno viđenje državnog natjecanja iz povijesti a mnoga i različita mišljenja o istom pitanju mogu dati i neke inovacije i poboljšanja za godine koje su pred nama.

Petar Tadić
Nastavnik povijesti u Gimnaziji Sesvete.