Društva - Udruge - Organizacije

Godišnja skupština Povijesnog društva Požega 2015. godine

Godišnja skupština Povijesnog društva Požega 2015. godine
1.31Kviews

U petak, 25. rujna u dvorani Svete Terezije Avilske u Požegi, održala se godišnja skupština Povijesnog društva Požega. Prvi, formalni dio za članove započeo je u 19.00 sati i predsjednik Goran Đurđević predočio je izvješće o radu u proteklih godinu dana kao i financijsko izvješće za isto razdoblje. Nakon toga izglasan je novi Statut te se započeo izborni dio Skupštine. Dosadašnjem rukovodstvu istekao je dvogodišnji mandat. Izabrano je novo rukovodstvo pa je novi predsjednik za razdoblje 2015.-2019. profesor povijesti i arheolog te doktorand moderne i suvremene povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Vinko Tadić, a dopredsjednica je profesorica Klaudija Gašpar, dok je tajničku dužnost dobila diplomirana učiteljica Marija Marjanović. Uz troje navedenih, novo Predsjedništvo čine još Vera Ćuže Abramović, Mihaela Markovac, Kristina Rupert i Josip Katić. Nakon ovog dijela započela je svečanost.

U pozdravnom govoru profesor Tadić se zahvalio dosadašnjem rukovodstvu, a posebno najužem timu: predsjedniku Goranu Đurđeviću, dopredsjedniku Dinku Zimi i tajnici Marijani Matijević na predanom i uspješnom radu tijekom protekle dvije godine koji je rezultirao s preko 70 aktivnosti i ukupno 650 sati programa  koje je posjetilo 3500 ljudi u Požeško – slavonskoj županiji. Također, Vinko Tadić naglasio je nastavak rada Povijesnog društva Požega na dosadašnjim projektima koji su temeljeni na radu s mladima i popularizaciji povijesnih znanosti kao i suradnji sa institucijama, udrugama i pojedincima u partnerskom odnosu proučavanja prošlosti Požeške kotline. Uslijedila su dva predavanja.

Prvo predavanje pod nazivom Korijeni, postignuća i traganja: dvije godine Povijesnog društva Požega održao je Goran Đurđević koji je osvrnuo na najvažnije aktivnosti u razdoblju od osnutka do rujna 2015. godine. Naglašeno je osmišljavanje vlastitih projekata (Zimska škola arheologije, Ljetna škola povijesti, Castrum de Posega), sudjelovanje u domaćim projektima (Festival znanosti, Kliofest, Ljeto s Gradskom knjižnicom, Tjedan cjeloživotnog učenja itd.) te suradnja s partnerskim institucijama i udrugama. Povijesno društvo Požega strukovno je udruženje građana, zaljubljenika u prošlost Požeške kotline. Tijekom prvih dvanaest mjeseci realizirano je preko trideset različitih događaja, projekata i programa s približno dvjesto sati repertoara. Događaji su sadržajno i tematski veoma različiti počevši od javnih predavanja, radionica, predstavljanja knjiga, putovanja, okruglog stola, izložbe, izdavačke djelatnosti, rada s mladima i drugih događaja. Najopsežniji su Zimska škola arheologije koja se održala u siječnju 2014. na temu Arheologija Požeške kotline, zatim Festival znanosti koji se prvi put održao u Požegi u travnju 2014. i u čijoj je pripremi sudjelovalo 22 institucije i udruge iz Požege i okolice i rezultat je šestodnevna manifestacija s 55 sati programa podijeljenih na 48 događaja održanih na osam lokacija. Castrum de Posega – oživljena povijest dvodnevni je projekt održan početkom lipnja s ciljem promocije srednjovjekovlja u sklopu kojeg su ponuđene različite radionice (numizmatika, glagoljica, staroslavenski, keramika, antropologija, quilling, kaligrafija i mnoge druge), a početkom srpnja održan je posljednji veći projekt u ovom razdoblju- Ljetna škola povijesti na temu Prvi svjetski rat i požeška perspektiva koja se sastojala od rada učenika s pisanim izvorima, otvaranja izložbe Fragmenti Velikog rata, predstavljanja knjige dr.sc. Igora Despota i priručnika Prvi svjetski rat Školske knjige kao i predstavljanje Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Baranje i Srijema. Tijekom druge godine djelatnosti Povijesno društvo Požega donijelo je još tristo pedeset sati događaja. Po drugi su se put održale Zimska škola arheologije s temom Kamena razdoblja u prapovijesti i Festival znanosti (u pripremi je sudjelovalo 44 institucije i udruge i tijekom šest dana održano je 150 aktivnosti s 300 sati programa održanih u 12 gradova, općina i sela Požeško – slavonske županije) kao i Ljetna škola povijesti na temu Dugo 19. stoljeće. Autor je zaključio kako je Povijesno društvo Požega u kratko vrijeme usprkos nedostatku vlastitog prostora i neodrživog sustava financiranja, uspjelo realizirati zavidan broj aktivnosti.

Drugo je predavanje održao Zoran Jekić, student povijesti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Naslov izlaganja je Sovjetski komunizam i kršćanstvo. U ovom je predavanju kolega Jekić objasnio odnos sovjetskog komunizma prema kršćanstvu iako je najviše bilo riječi o odnosu prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi koja je većinska vjerska zajednica u tadašnjem Sovjetskom savezu. Primijetio je kako se odnos može podijeliti u tri faze pri čemu je posljednja faza (datirana tijekom Drugog svjetskog rata sve do Staljinove smrti) bila najpovoljnija za crkvu. U prijašnjim je razdobljima crkva bila na meti vlasti pa su crkveni objekti rušeni, svećenici zatvarani, a sinodi nisu mogli biti održavani. Međutim, izbijanjem Drugog svjetskog rata crkva promiče mobilizaciju i obranu domovine. Staljin podržava takve inicijative te dolazi do smanjene represije prema crkve.

Poslije predavanja dodijeljene su Godišnje nagrade Povijesnog društva Požega. Za 2014. godinu nagradu je dobio vlč. Robert Mokri, bivši ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi, a za 2015. laureat je mr.sc. Juraj Zelić, diplomirani inženjer šumarstva, znanstvenik i publicist.

Goran Đurđević
Magistar povijesti i arheologije. Radio kao učitelj povijesti u OŠ Antuna Kanižlića Požega. Surađuje s Povijesnim društvom Požega gdje je odradio mandat kao predsjednik. Trenutno na postdoktorskom studiju u NR Kini.