Novosti

1300 učenika pogledalo film o holokaustu u sklopu projekta ”Film u školi”

5.21Kviews

Kino Valli je jedino kino u Hrvatskoj koje sustavno educira djecu i mlade s ciljem razvijanja kulture gledanja i promišljanja filmova. U sklopu projekta ”FUŠ – Film u školi” nastoji poticati na redovito obilježavanje značajnih obljetnica i međunarodnih dana važnih za razvitak humanih vrijednosti s ciljem da se film prepozna kao vrijedan izvor informacija.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti Kino Valli je organiziralo projekciju filma Trči dječače trči (Lauf Junge lauf), čiju režiju potpisuje njemački redatelj Pepe Danquart. Ovu slojevitu životnu priču koja se temelji prema događajima iz života Srulika Fridmana, danas osamdesetogodišnjaka koji živi u Izraelu, pogledalo je gotovo 1300 učenika pulskih i istarskih osnovnih i srednjih škola u razdoblju od 27. siječnja do 1. veljače 2016. godine.

Kako bi učenicima približili tragediju holokausta na njima prihvatljiv način te ih podučili o vrijednostima tolerancije i prihvaćanja različitosti, prije svake projekcije filma održana su i uvodna predavanja o samom holokaustu. Gostujući predavači bili su pulski povjesničari Igor Šaponja, profesor iz Strukovne i Ekonomske škole, te Igor Jovanović iz Osnovne škole Veli Vrh, koji se godinama bave ovom tematikom i sakupljaju usmena svjedočanstva preživjelih logoraša iz Istre.

 

Osim toga, učiteljima i učiteljicama proslijeđeni su pedagoški materijali pomoću kojih se učenike moglo potaknuti na razgovor o filmu nakon projekcije. Aktivnosti i zadatke vezane uz sadržaj filma, povijesne reference i filmska izražajna sredstva, za učenike pripremili su profesorica povijesti Željka Ferenčić i Marko Drandić koordinator FUŠ-a u suradnji s Igorom Jovanovićem i Igorom Šaponjom.

Veliki odaziv i pozitivni dojmovi predavača i učenika, potvrđuju da je ovo izvrstan način učenja o svjetskoj povijesti, ali i proširivanja svijesnosti o važnosti tolerancije i potrebe zaštite temeljnih ljudskih prava.

Leave a Response

Igor Jovanović
Profesor povijesti iz Osnovne škole Veli Vrh. Aktivan u projektima Hrvatske udruge nastavnika povijesti i EuroClia.