Osvrti

Zrcaljenje duha vremena – projekt Holokaust u OŠ Antuna Kanižlića u Požegi

3.89Kviews

Već četvrtu godinu zaredom na inicijativu vjeroučiteljice Josipe Valentić u Požegi se provodi projekt “Holokaust u OŠ Antuna Kanižlića”. Tijekom proteklih godina održana su različita predavanja (rabin Luciano Moše Prelević, Nevena Radović, Josipa Valentić, itd.), a ove 2016. godine u suradnji s Povijesnim društvom Požega organizirana je tribina u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Požegi. Tribine su dio projekta u kojemu učenici s učiteljima pripremaju i održavaju brojne radionice o holokaustu, diskriminaciji i toleranciji.

Događaj je zamišljen kao niz dva predavanja i projekcija filma. Prvi je predavač bio Miljenko Hajdarović, profesor povijesti iz Srednje škole Čakovec. Hajdarović trenutno radi na kurikularnoj reformi i stoga je pripremio radionicu o usponu nacizma i obitelji Frank primjenjujući ideje iz budućeg kurikuluma. Tako je naveo tri ishoda učenja kao i etape i načine njihove realizacije. Prikazana studija slučaja obitelji Frank prati njihov život u Njemačkoj od Prvog svjetskog rada do vremena po završetku Drugog svjetskog rata. Uz pomoć nastavnih materijala u obliku A4 fotografija sudionici su analizirali materijale i kreirali vlastite interpretacije događaja. Obitelj Frank je u navedenom vremenskom razdoblju prošla tragičan put od ljubavi prema njemačkoj domovini preko progona, bijega, skrivanja i naposlijetku ubojstva. Primjetno je da je interes publike bio velik i publika je aktivno sudjelovala u radionici. Neki su građani iznijeli svoja iskustva o holokaustu, a drugi su se prisjetili Ivice Haasa.

Drugo je predavanje pripremio Bojan Miščević, učitelj povijesti – pripravnik u OŠ Antuna Kanižlića, na temu Židova u Požegi. U predavanju je naveo niz požeških obitelji koje su kreirali političku i ekonomsku povijest grada i okolice. Požeške tvornice Sloga i Zvečevo osnovali su Židovi, a značajni sugrađani Salomon Krauss, Leon Geršković, Artur Horvat i mnogi drugi činili su svakodnevicu grada. Na popisu stanovnika prije Drugog svjetskog rata bilo 248 Židova, a poslije rata niti jedan. To je primjer Holokausta koji se dogodio u našem susjedstvu i gradu kada je jedna zajednica gotovo izbrisana (poneki pripadnici su emigrirali ili na druge načine preživjeli).

Međutim, nisu svi Požežani bili protiv Židova. O tome svjedoči priča dječaka Ivice Haasa kojeg je tijekom Drugog svjetskog rata spasila obitelj Taborski. Ivica Haas je preživio i danas živi u Izraelu te je prije nekoliko godina Jakov Sedlar snimio film Jedna hrvatska priča koja tematizira životni put Ivice Haasa. Film je projiciran u sklopu tribine te su Požežani doznali više o gospodinu Ivici Haasu i njegovoj sudbini. Predsjednik Povijesnog društva Požega profesor Vinko Tadić naglasio je važnost obitelji Taborski, jedinih Pravednika među narodima iz Požege te će podnijeti inicijativu za dodjelu ulica tih značajnim sugrađanima.

Projekt Holokaust na vrlo moderan pristupa temi i ne spominju se isključivo statistički podaci nego se priča personalizira. Svaka žrtva ima ime i prezime, navike, osjećaje, mišljenja i neku osobu kojoj nedostaje. Dodatna mogućnost nastavnicima za korištenje različitih materijala o holokaustu je u priručniku Drugi svjetski rat u kojemu su su-autori Miljenko Hajdarović, Josipa Valentić i Klaudija Gašpar.

 

Leave a Response

Goran Đurđević
Magistar povijesti i arheologije. Radio kao učitelj povijesti u OŠ Antuna Kanižlića Požega. Surađuje s Povijesnim društvom Požega gdje je odradio mandat kao predsjednik. Trenutno na postdoktorskom studiju u NR Kini.