Najave

Edukacijska jutra u sklopu 10. Festivala tolerancije – JFF Zagreb

3.24Kviews

Festival tolerancije – JFF Zagreb jedinstvena je kulturno-edukativna platforma koja bogatim programom, filmskim projekcijama, okruglim stolovima, diskusijama, predavanjima te tematskim izložbama djeluje prema sprečavanju diskriminacije, rasizma, homofobije, ksenofobije i općenito kršenja prava manjinskih skupina, težeći ka razvijenom društvu u kojem većina ne percipira manjinu kao prijetnju vlastitome identitetu. Nadolazeći festival održat će se u kinima Europa i Tuškanac od 9. do 15. travnja 2016. godine.

Jedan od najvažnijih segmenata festivala su Edukacijska jutra, program kojim se želi mladima govoriti o strahotama holokausta te opasnostima ekstremizma kako bi iz njih naučili više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednom poštovanja. U sedam godina kontinuiranog provođenja, Edukacijska jutra održana su u 15 različitih hrvatskih gradova, okupivši pritom više od 17.000 mladih te redovito dobivajući preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U sklopu 10. Festivala tolerancije, održat će se 3 Edukacijska jutra.

Predavanje Mirka Ilića: Simboli mržnje

11.04.2016., 11 sati, kino Europa, Varšavska 3

Jedno Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima održat će se 11. travnja u kinu Europa s početkom u 11 sati. Program će voditi Mirko Ilić, svjetski poznati grafički dizajner, ilustrator i predavač. Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje „Simboli mržnje“ tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina…) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Prikazivanjem slajdova navijača, njihovih tetovaža, koreografija, web stranica i transparenata, ukazat će se na značenje predočenih simbola, koje često vidimo, a čijeg podrijetla i značenja nismo svjesni. Ovim predavanjem, Mirko Ilić već je gostovao na tri Edukacijska jutra u Zagrebu, dva u Ljubljani i jednom u Beogradu, a zbog sjajnih reakcija prisutnih, kao i brojnih upita za njegovim ponavljanjem, „Simboli mržnje” održat će se i ove godine.

Predavanje Franka Sterna: Sjećanje kroz film

11.04.2016., 11 sati, kino Tuškanac, Tuškanac 1

Drugo Edukacijsko jutro namijenjeno istoj dobnoj skupini, učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima održat će se 11. travnja u kinu Tuškanac s početkom u 11 sati. Predavač će biti Frank Stern, profesor vizualne kulture i suvremene povijesti na Sveučilištu u Beču, te bivši gostujući profesor na sveučilištima Columbia (New York), Georgetown (Washington), Humboldt (Berlin) i Andrassy (Budimpešta). Autor je brojnih priznatih knjiga, a od 2008. godine na čelu je Bečkog židovskog filmskog kluba. U sklopu Edukacijskih jutara već je održao hvaljena predavanja u Zagrebu 2011. te u Ljubljani 2016. godine. Frank Stern usavršio se u držanju predavanja uz pomoć kratkometražnih filmova, čije priče i vizualnu moć smatra iznimno važnim sredstvima za poučavanje i dopiranje do mlađih generacija, na taj način omogućavajući nove dimenzije učenja povijesti i emocionalne identifikacije. U sklopu predavanja prikazat će četiri kratka filma kojima će obraditi teme holokausta i očuvanja sjećanja na njega, tolerancije, migracija te aktualne situacije u Europi, potičući diskusiju s učenicima i promišljanje o ovim pitanjima.

Svjedočanstvo preživjelog: Branko Lustig

14.04.2016., 11 sati, kino Europa, Varšavska 3

Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola održat će se 14. travnja u kinu Europa s početkom u 11 sati. Program će započeti prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014., 95 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade čija je radnja smještena u malom nizozemskom gradiću za vrijeme Drugog svjetskog rata. Poslije filma Branko Lustig, predsjednik Festivala te dvostruki dobitnik nagrade Oscar, iznijet će svjedočanstvo o vlastitom iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen te naglasiti važnosti tolerancije i uvažavanja različitosti u današnjem društvu. Program završava kratkim razgovorom s učenicima. Dosadašnja iskustva potvrđuju iznimnu zainteresiranost te veoma pozitivne dojmove i predavača i učenika.

Cilj Edukacijskih jutara je približiti mladima tragediju holokausta te problem ekstremizma, na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij, predavanja stručnjaka te svjedočanstva preživjelih. Povijest holokausta i ekstremizma predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja. Kroz proučavanje holokausta i grupa koje šire mržnju, učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i razumjeti značaj tolerancije. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu.

Za prijave i informacije, molimo vas posjetite web stranice http://festivaloftolerance.com/zagreb/edukacijska-jutra ili se obratite na mail obrazovanje@jff-zagreb.hr ili broj telefona (01) 4813 658.

Leave a Response

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.