Skupovi i konferencije

Seminar – Kultura sjećanja u književnosti i edukacija o holokaustu i zločinima nacizma

2.67Kviews

Seminar – Kultura sjećanja u književnosti i edukacija o holokaustu i zločinima nacizma, dio je projekta Dani sjećanja. Koristeći književna djela i literaturu o Drugom svjetskom ratu, stručnjaci Kuće Anne Frank iz Amsterdama, Narodne Knjižnice Srbije, međunarodne mreže Teraforming iz Švedske i Srbije, u suradnji s drugim institucijama i stručnjacima iz Srbije, izraditi će pedagoške materijale koji će dati nove edukativne sadržaje o važnim danima sjećanja.

Važni datumi:

  • 27 siječnja: Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta
  • 22 travnja: Dan sjećanja na žrtve Holokausta i genocida u Drugom sv. ratu
  • 21 listopada: Dan sjećanja na srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu
  • 9 studenog: Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma
  • 16 prosinac: Dan sjećanja na Rome stradale u Drugom svjetskom ratu

Novi edukativni materijali će biti prilagođeni učenicima viših razreda osnovne i srednje škole, bazirani na književnim djelima koja su pristupačna u knjižnicama diljem Srbije. Detaljna pedagoške upute za nastavnike i knjižničare, nastavni materijali, te vježbenice za učenike, biti će pristupačne na sajtu www.danisecanja.rs. Osim toga, tu će knjižničari i nastavnici moći međusobno dijeliti iskustva, pitati stručnjake za savjet i objavljivati najuspješnije učeničke radove.

IZLOŽBA – ČITAMO I PIŠEMO SA ANOM FRANK

Pored predavanja gostiju iz Nizozemske, u okviru seminara predstavljena je i otvorena edukativna izložba ” Čitamo i pišemo s Anom Frank “. Izložba je prevedena i adaptirana za uporabu u knjižnicama u Srbiji. Prezentirane su radionice i edukativni materijali prevedeni i adaptirani za uporabu u knjižnicama u Srbiji.

Karen Polak, viši stručni suradnik Kuća Ane Frank, Amsterdam
Karen Polak, viši stručni suradnik Kuća Ane Frank, Amsterdam

 

Leave a Response

Aleksandar Todosijević
Rođen je 1977. u Zemunu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za povijest. Radi kao nastavnik povijesti u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Batajnici. Urednik je bloga Učionica istorije, koji se bavi nastavom povijesti i popularizacijom povijesti kao znanosti i nastavnog predmeta. Autor udžbenika i vježbenice za 5. i 6. razred osnovne škole.