Skupovi i konferencije

Izborna skupština i seminar Hrvatske udruge nastavnika povijesti

1.06Kviews

U subotu, 5. prosinca 2009. u prostorijama Školske knjige u Zagrebu održana je izborna skupština Hrvatske udruge nastavnika povijesti. U sklopu skupštine predstavljen je i  «Album predaka», prvi broj zavičajnog zbornika u izdanju Hrvatske udruge nastavnika povijesti i Školske knjige. Urednički odbor činili su nastavnici iz raznih dijelova Hrvatske: Katarina Domljanović, Jelena Šilje-Capor, Suzana Pešorda, Nikola Damjanović i  mr. sc. Tvrko Božić (glavni urednik), te Ivona Savić (urednica za povijest Školske knjige). Uz učeničke radove zbornik sadrži i primjere iz prakse te stručne članke. Na ovaj je način stvorena perspektiva da se učitelji i učenici iz jednog dijela naše zemlje upoznaju sa relevantnim zavičajnim temama i pričama iz bilo kojeg drugog dijela hrvatskog prostora.

Ivan Dukić i Darko Benčić predstavili su rad udruge u razdoblju 2007.-2009. godine: osam seminara u Hrvatskoj (u suradnji s Eurocliom i CDRSEE), sudjelovanje na seminarima u inozemstvu, te mogućnosti koje se otvaraju za nove projekte.

Održana su i dva vrlo zanimljiva i stručna predavanja. Timur Križak, viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje govorio je o bitkama prekretnicama Drugog svjetskog rata, a Tvrtko Božić je kroz pregled rada Ri-Clio udruge i natjecanje «Ča je ča»  na primjeru grada Rijeke istaknuo važnost proučavanja zavičajne povijesti.

Na izbornoj skupštini prisutni su članovi izabrali rukovodstvo udruge Ivana Dukića, (predsjednik), Tvrtka Božića (dopredsjednik) i Darka Benčića (tajnik i koordinator za međunarodne odnose), te članove ostalih tijela u skladu sa Statutom udruge.

Skupština je zaključena najavom nastavka sudjelovanja u međunarodnim projektima, daljim jednogodišnjim izdanjima zavičajnog zbornika te uključivanjem u rasprave vezane uz struku.

Ivan Dukić
Profesor povijesti i geografije. Živi i radi u Zagrebu. Autor je nekoliko udžbenika i metodičkih priručnika. Aktivan u Hrvatskoj udruzi nastavnika povijesti.