Novosti

Kliotest na Kliofestu

2.84Kviews

U subotu 14. svibnja, posljednjeg dana „Klio festa“, festivala povijesti, održan je prvi Klio test. Sve popularnija forma pub kvizova preselila se nakratko i u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, gdje se odvio pravi povijesni sraz u ispitivanju više ili manje poznatih povijesnih činjenica.

Unatoč lošem vremenu i nepopularnom terminu (subota u 11.45 sati), na prvi Klio test se odazvalo osam ekipa, među kojima su neke već poznati kviz sudionici takvih događaja u Zagrebu i okolici. Kako bi sve uspješno završio pobrinuli su se uz organizatore festivala i domaći nakladnici, tako da su vrijedne nagrade u liku i djelu izabranih povijesnih naslova primamljivo čekale ekipe koje budu među tri najbolje plasirane.

Iako su bila spremna i pitanja za pripetavanje, ona nisu bila potrebna, te je nakon svih 50 pročitanih pitanja situacija na pobjedničkom postolju bila jasna. Pobjednička je ekipa naziva Pirati bespuća povijesne zbiljnosti ostvarila 45 bodova, drugo je mjesto sa 39 bodova pripalo ekipi Jovan Rašković Croata, dok je trećeplasirana bila ekipa Inkvizitori sa 37 bodova.

Sve su ekipe pokazale zavidno povijesno znanje, te im se u ime organizatora ovim putem zahvaljujem na sudjelovanju, uz nadu kako će ovo povijesno druženje postati tradicija koja će okupiti još veći broj sudionika.

Mario Peranić
Rođen sam u Zagrebu 1983. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sam diplomirao povijest i filozofiju. Trenutno sam zaposlen na radnom mjestu vanjskog suradnika pri Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, na poslovima državne mature.