Florens piano

Proljeće u glazbi (2)

2.19Kviews

Kada netko kaže proljetna simfonija, obično misli na splet boja, mirisa i zvukova koji čine tipičnu sliku proljeća – rascvjetalu livadu sa cvijećem bijlim i žutim, sunce, ptice, miris toploga zraka, no Proljetna simfonija, upravo pod tim imenom, uistinu postoji. Skladba koju je napisao Benjamin Britten (1913-1976), engleski suvremeni skladatelj. Britten je poznat engleski suvremeni skladatelj, ali treba psomenuti da je bio i pijanist, violist i dirigent.

Kako najbolje predočiti proljeće – svakako, odlično tranzitno sredstvo – od skladatelja prema slušatelju su stihovi. U ovoj simfoniji Britten je koristio pjesme engleskih pjesnika, neke pjesme su čak iz dalekoga 16. stoljeća. Brittenovu Proljetnu simfoniju zajednički izvode vokalni solisti, mješoviti zbor, dječački ili dječji zbor te orkestar.

Benjamin Britten, jedan od najizvođenijih suvremenih engleskih skladatelja
Benjamin Britten, jedan od najizvođenijih suvremenih engleskih skladatelja

Osim stihova, Brittenova glazba je u ovoj skladbi puna vedrine, prozračna, ponekad, čini mi se,  nalik na vilinske čamce koji lebde i plove zrakom ispunjenim mirisom cvijeća, te tako na izvrstan način može prenijeti ozračje proljetnoga dana. U Proljetnoj sifoniji ima i mnogo novih, neobičnih elemenata, što ju čini svježom i zanimljivom za slušanje. Na Amazonu možete poslušati nekoliko fragmenata iz ove skladbe. Britten je za ovu skladbu rekao da predstavlja ‘prijelaz iz zime u proljeće i buđenje Zemlje i Života kao takvoga’.

 

Awake, thou wintry earth –
Fling off thy sadness!
Fair vernal flowers, laugh forth
Your ancient gladness!
~Thomas Blackburn, “An Easter Hymn”

Benjamin Britten, odnosno Baron Britten, počasna je titula koju je Britten prihvatio nekoliko mjeseci prije smrti, nakon što je imenovanje vitezom već jednom odbio. Odlikovan je i drugim odličjima. Među nagradama, valja spomenuti i tri Grammy nagrade. Britten je rođen u Suffolku u Engleskoj. Počeo je sa privatnom glazbenom podukom, a kasnije nastavio na Kraljevskoj muzičkoj akademiji. Prije svoje četrnaeste godine je već bio napisao oko stotinu skladbi. U dobi od 17 te 21 godine privukao je jednom svojom skladbom veću pažnju šire javnosti i imao priliku napisati skladbu za BBC. Kao pacifist, Britten je sa dvojicom kolega glazbenika 1939. godine otišao u Ameriku, i u Englesku se vratio 1942. godine. Prijavio se za služenje civilnog vojnog roka. Puno je skladao čitavo to vrijeme. Htio je pisati drugačiju glazbu. Osim vlastite mašte, nadahnuće mu je pružala i glazba Dalekoga istoka  te Rusije.

Dokumentarni film o životu i skladanju Benjamina Brittena snimio je višestruko nagrađivani britanski redatelj Tony Palmer 1980. godine (DVD je dostupan na Amazon linku ispod)
Dokumentarni film o životu i skladanju Benjamina Brittena snimio je višestruko nagrađivani britanski redatelj Tony Palmer 1980. godine (DVD je dostupan na Amazon linku ispod)

Među Brittenovim najpoznatijim djelima su : Vodič kroz orkestar za Mladoga čovjeka, opera Peter Grimes, opera Gloriana, opera San ljetne noći po Shakespearu, opera Smrt u Veneciji, glazba za 13 filmova, 2 skladbe o insektima za obou i klavir, Suita broj 1 za violončelo (koju je praizveo Mstislav Rostropovič), Himna Djevici (za zbor), Ratni Requiem.
Britten je o svrsi svoje glazbe napisao: ‘Glazba je za mene razjašnjenje. Želim razjasniti, produbiti spoznaje, senzibilizirati…

Leave a Response

Žanina Bilić
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Münchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.