Osvrti

historiografija.hr

4.19Kviews

Na hrvatskom internetskom prostoru dobrih stranice povijesne tematike ima jako malo i zbog toga je od iznimne važnosti postojanje portala kao što je Historiografija.hr. Autori portala ističu da je njihova misija uspostavljanje bolje komunikacije među hrvatskim povjesničarima i znanstvenicima općenito, kao i jačanje naše komunikacije s kolegama povjesničarima u inozemstvu. Sama domena aktivna je od proljeća 2007. godine, a prve se novosti objavljuju od jeseni iste godine. Dosad su objavljene 123 vijesti, od najava skupova, promocija, novih izdanja raznih tiskanih publikacija, predavanja, obljetnica do tribina.

Uz novosti na naslovnici portala posjetiteljima je dostupno 25 prikaza knjiga, časopisa i skupova. Također, na naslovnici se nalaze linkovi na e-publikacije među kojima je 7 naslova koji se mogu čitati online ili preuzeti na računalo u PDF formatu. Na gornjem izborniku nalaze se probrani linkovi na znanstvene i studentske časopise, arhive u Hrvatskoj i svijetu, hrvatske knjižnice i muzeje. Posjetitelji mogu pogledati mapu stranica na koju bi bilo poželjno istaknuti sve dostupne materijale na samom portalu (novosti, prikazi, e-publikacije) umjesto ponavljanja linkova koji se nalaze i na lijevom izborniku. Na linku Impressum nalazi se poziv na suradnju te popis suradnika. Uz opis „misije“ portala na lijevom se izborniku nalaze linkovi prema hrvatskim studijima povijesti, znanstveno-istraživačkim institutima, znanstveno-istraživačkim projektima, strukovnim udruženjima, nastavi povijesti, izdavačima i e-knjigama. Na desnom izborniku je dostupan RSS feed kao i linkovi na stranice Historiografija.hr na društvenim mrežama Facebook i Twitter što je dobro za popularizaciju same stranice i njenih sadržaja. Zanimljivo je na Facebook stranici vidjeti da ovako usko tematski specijalizirani portal ima gotovo 300 fanova. Dalje na desnom izborniku slijede linkovi na digitalizirana godišta Historijskog zbornika. Dostupni su gotovo svi brojevi od 1948. do 1982. godine. Za svaki broj dostupan je sadržaj broja i svi članci u cijelosti. Svi su materijali dostupni za online čitanje ili za preuzimanje na računalo u PDF formatu. Na izborniku slijedi bibliografija hrvatske historiografije u povijesnim časopisima koja je također dostupna u PDF formatu. Posljednji link vodi na internetsku bibliografsku bazu hrvatske historiografije u povijesnim časopisima (1990-2004). Portal je lako pregledan i poprilično optimiziran za prosječnog korisnika. Pohvalno je datiranje većine materijala što pokazuje stalnu brigu za aktualnost i točnost podataka. Portal ima izuzetan potencijal koji će uz pojavu više suradnika, doradu same stranice i obogaćivanje dodatnim sadržajima sigurno opravdati očekivanja.

Napomena: Prikaz je objavljen i na stranici Historiografija.hr

Leave a Response

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.