Na današnji dan

Podmornica u tajnoj operaciji izbacivanja leša

6.32Kviews

Na današnji dan 1943. godine, u završnoj fazi kontraobavještajne operacije MINCEMEAT, britanska podmornica HMS Seraph prišla je obali blizu španjolskog gradića Huelva u plitkim vodama zaljeva Cadiz. Bila je na svojoj drugoj super tajnoj misiji pod zapovjedništvom sposobnog i pouzdanog poručnika Jewella. Prva se odigrala pol godine ranije, kad je Seraph isporučila američkog generala Marka Clarka u Alžir, na sastanak s grupom starijih francuskih oficira, u sklopu priprema za operaciju TORCH.

Ovaj je put, poručnik Jewell morao isporučiti bivšu osobu. Leš “bojnika Martina”. Petorica časnika su u zoru 30. travnja 1943. na palubu izvukla cilindrični kontejner iz kojeg su izvukli tijelo zasuto suhim ledom sa aktovkom punom raznih dokumenata pričvršćenom za zapešće i navučenim ispuhanim Mae West pojasom za spašavanje, te ga bacili u more. Kilometar-dva prema otvorenom moru bacili su i standardnu RAF splav na napuhavanje. Operacija MINCEMEAT je bila gotova, a potisak vijaka odlazeće podmornice samo je pomogao plimi u izbacivanju leša na obalu.

Cilj operacije bio je skretanje pažnje Nijemaca s iduće logične mete Saveznika – Sicilije. Prema poručniku bojnog broda Ewanu Montagu, tvorcu operacije:

“Nismo se nadali uvjeriti Nijemce da nećemo napasti Siciliju, ali smo se nadali kako bi ih mogli zavarati da ćemo prvo zauzeti Sardiniju, a potom se spustiti na Siciliju, sa sjevera.”

Osim Sardinije, iz “bojnikovih” se papira moglo zaključiti da se planira i operacija u Grčkoj. Kako bi priči dao vjerodostojnost, Montagu je u operaciju uveo i general-lajtnanta sir Archibalda Nyea, zamjenika načelnika Imperijalnog generalštaba, čije je privatno pismo generalu Alexanderu ubačeno među ostale dokumente koje je “bojnik Martin” imao uza se. Kako se nakon rata ispostavilo, Nyeovo izvanredno “Dear Alex” pismo, bilo je jedan od glavnih elemenata uspjeha operacije.

HMS Seraph

Tijelo je uskoro pronašao ribarski brod, te ga predao vlastima. Idućih su dana Britanci zamijetili povećanu aktivnost agenata Abwehra u tom području. Nakon što su “doznali” da španjolske vlasti imaju tijelo “bojnika Martina”, Britanci su počeli s diplomatskim pritiskom na Španjolce, u svrhu povratka Martinovih dokumenata. Nakon nekoliko dana ovi su im vraćeni, a Britanci su – na vlastito oduševljenje – otkrili da su bili otvarani.

Nijemci su nakon pažljivog ispitivanja zaključili da su informacije autentične i ponašali se u skladu s njima, ojačavši garnizon na Sardiniji i šaljući snažnu 1. oklopnu diviziju na besposleno ljetovanje u Grčkoj.

1 Comment

Leave a Response

Dinko Odak
Diplomirao sam politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smjerove: javne politike; međunarodni odnosi. Radio sam kao radio-voditelj i urednik, DJ, pomotor, državni službenik i u sektoru usluga zaštite okoliša. Povijest, pogotovo vojna, mi je hobi posljednjih 35 godina, a bavim se i analizom (i sintezom) stvarnih, a ne medijskih, međunarodnih odnosa i/ili događaja. Nepopravljivi sam antropopesimist i kolapsist.