CrticeDrugi svjetski rat

Kada se predala posljednja njemačka postrojba?

4.69Kviews

Ratne operacije u Europi su završile 7. svibnja 1945. godine. General Alfred Jodl je u 2.41 sati potpisao bezuvjetnu kapitulaciju svih njemačkih snaga. U potpisanom dokumentu je formulirano da sva ratna djelovanja moraju prestati najkasnije do sljedećeg dana (8. svibanj) u 23.01 prema srednjeeuropskom vremenu. Sličan je dokument prema Sovjetima potpisao Wilhelm Keitel. Cijeli je svijet taj 8. svibanj 1945. proslavio kao dan pobjede u Europi (V-E day). No, nisu se sve njemačke snage prestale boriti. Nekoliko je jedinica nastavilo borbu većinom u pokušaju da pobjegnu Sovjetima i da se predaju zapadnim saveznicima. Jedna se njemačka postrojba predala tek u rujnu 1945. godine.

U tajnoj operaciji kodnog naziva “Haudegen” (haudegen je vrsta mača iz XVI. stoljeća koji ima dvostrano sječivo samo pri svom vrhu) jedinica njemačkih promatrača vremena (Wetterbeobachter) se iskrcala u arktičkom krugu oko 3200 kilometara od Berlina. Promatranje vremena uvijek igra važnu ulogu za sve vojske, a njemačke podmornice na Atlantiku su ovisile o meteorološkim informacijama. U rujnu 1944. godine podmornica U-307 i opskrbni brod su dopremili ljude i zalihe za meteorološku postaju na otočju Svalbard. Stanica je izgrađena na fjordu Rijpfjord i od 5. rujna 1944. je njemačkom zrakoplovstvu i podmornicama odašiljala vrijedne informacije.

 

Najveće probleme su im zadavali polarni medvjedi i hladnoća (do -40 stupnjeva). Zalihe hrane su imali za 2 godine rada. Nakon što su se brod i podmornica vratili u norveške luke, posada na fjordu je ostala samo sa malim čamcem na vesla. Bili su dobro pripremljeni za misiju jer su prošlu zimu vježbali nešto egzotično. Trenirali su skijanje, spuštanje užetom, kretanje i borbe na brdovitom terenu, prvu pomoć ranjenicima, čupanje zubiju u slučaju zubobolje, amputaciju smrznutih ekstemiteta i dr. Vezist Siegfried  Czapka, koji je tada imao 19. godina, o tom razdoblju kaže:

“Rat je tada bio u punom zamahu i ja sam želio – to ljudi danas više ne mogu razumijeti – biti dio toga.”

Uočite sve elemente božićne dekoracije 1944. godine
Uočite sve elemente božićne dekoracije 1944. godine

Pet puta dnevno su morali slati izvještaje o vremenu prema norveškoj bazi Tromsø. Jednom tjedno su dizali metereološki balon na 8000 metara uz pomoć vodika. Osim tog posla mladi vojnici su imali dovoljno vremena za istraživanje okolice i lov, a izgradili su si i saunu.

Harmonikaš na krovu postaje u lipnju 1945. godine
Harmonikaš na krovu postaje u lipnju 1945. godine

Nakon predaje Njemačke njihova im je zapovjedna baza iz Norveške naredila da svu dokumentaciju i stanicu unište, ali nikog nije bilo da ih preuzme i vrati kući. Nakon te posljednje zapovijedi uslijedila je radijska tišina. Naposlijetku su počeli slati radijske poruke na kanale Saveznika sve dok netko nije shvatio što se desilo. Iz Norveške je poslan brod Blaasel za lov na tuljane. Brod je stigao do fjorda 4. rujna 1945. godine. Nijemci su ručali s posadom broda i tada je Wilhelm Dege predao svoj pištolj Luger kao znak predaje kapetanu norveškog broda. Posljednja se njemačka postrojba predala skoro četiri mjeseca nakon predaje njemačkih snaga u Europi. Jedanaestero njemačkih vojnika se vratilo kućama u uništenu i podjeljenu zemlju. Poručnik Wilhelm Dege je 1954. napisao knjigu “Wettertrupp Haudegen“.

O posljednjim predajama Japanaca pročitajte ovaj članak.

Fotografirao Eckhart Dege, sin Wilhelma Degea, tijekom ekspedicije na Svalbard 1985. godine. Tamo je pronašao i zakopan očev dnevnik.
Fotografirao Eckhart Dege, sin Wilhelma Degea, tijekom ekspedicije na Svalbard 1985. godine. Tamo je pronašao i zakopan očev dnevnik.

Literatura:

  1. Frenzel, E. Die vergessenen Haudegen, Spiegel online, URL: http://www.spiegel.de/einestages/kriegsende-in-der-arktis-a-946659.html (pristupano: 24.4.2014.)
  2. Haudegen, URL: http://de.wikipedia.org/wiki/Haudegen (pristupano: 24.4.2014.)
  3. Kulke, U. Vergessen, verloren, verwirrt, URL: http://www.welt.de/print-welt/article363285/Vergessen-verloren-verwirrt.html  (pristupano: 24.4.2014.)
  4. The Last German Surrender, URL: http://www.ww2-landmarkscout.com/2012/05/last-german-surrender.html (pristupano: 24.4.2014.)
Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.