Društva - Udruge - Organizacije

Dan Spomena Grada Pule

1.93Kviews

Sedmu godinu zaredom u pulskim se osnovnim školama obilježio Dan Spomena Grada Pule. Obilježavanje Dana Spomena pokrenuto je 2010. godine na inicijativu UABA Grada Pule uz podršku Grada Pule i Istarskog povijesnog društva. Osnovna škola Veli Vrh bila je domaćin obilježavanja Dana Spomena 2010. i 2011., a obilježavanje se nastavilo u OŠ Šijana, OŠ Centar, OŠ Tone Peruška i OŠ Kaštanjer. Ove je godine domaćim obilježavanja bila OŠ Vidikovac.

Za učenike i predstavnike UABA Grada Pule, Grada Pule i MO Vidikovac organiziran je bogat i raznovrstan program u kojem su svoju kreativnost i znanje pokazali učenici KUD-a OŠ Vidikovac i učenici povijesne grupe OŠ Veli Vrh, te škole domaćina.

Uz glazbeni program i recitacije pjesama Mate Balote, učenici su pripremili i vrlo edukativan sat zavičajne nastave u kojem su se osvrnuli na povijest istarskog antifašizma, na djelovanje 43. Istarske divizije te na antifašističke aktivnosti i stradavanja stanovnika Pule u Drugom svjetskom ratu.

Završni čin obilježavanja Dan Spomena Grada Pule bio je 3. listopada kada je organizirano javno predavanje Davida Orlovića, mag. hist., “Pula, rujan ’43: antifašistički otpor u sjeni kapitulacije Italije”.

 

Igor Jovanović
Profesor povijesti iz Osnovne škole Veli Vrh. Aktivan u projektima Hrvatske udruge nastavnika povijesti i EuroClia.