Crtice

Laokoont

Laokoon i sinovi, skulptura poznata i pod nazivom Laokoonova grupa. Mramorna kopija helenističkog originala iz 2.st.pr.n.e.
Laokoon i sinovi, skulptura poznata i pod nazivom Laokoonova grupa. Mramorna kopija helenističkog originala iz 2.st.pr.n.e.
2.62Kviews

Prema grčkom mitu Laokoont je bio Apolonov svećenik u Troji. Kada su Grci pred Trojom kao tobožnji zavjetni dar ostavili velikog drvenog konja, Laokoont je savjetovao Trojancima da konja ne uvode u grad. Uvjeravao ih je da se u tome krije nekakva varka – što je bilo i točno jer su u konju bili najhrabriji Grci. Dok se spremao za žrtvu bogu Posejdonu sa mora su navalile dvije goleme zmije (Porkes i Chariboia). Zmije koje je poslala božica Atena su napale njegove sinove Antiphasa i Thymbraiosa. U pokušaju da ih spasi i on je odvučen u morske dubine.

Poznata je njegova izreka “Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes.” (lat.)

Što god to jest, bojim se Danajaca i kad nose darove.

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.