Florens piano

Oud

3.21Kviews

Poznata latinoamerička pjevačica pop glazbe Shakira po ocu je libanonskog porijekla. Doznajmo nešto više o toj dalekoj zemlji, njenoj povijesti i njenoj glazbi!Libanon se nalazi na srednjem Istoku. Graniči sa Sirijom i Izraelom. Na libanonskoj zastavi nalazi se crtež libanonskog cedra (vrsta stabla). Glavni grad Libanona, Beirut dugo je bio poznat pod nadimkom ‘Pariz Srednjeg Istoka’. Dugi petnaestogodišnji rat napravio je mnogo štete (1975-1990) i tek ove godine zemlja polako ponovno staje na svoje noge. Međutim aktualni Izraelsko-libanonski sukob i dalje spriječava normalni dalnji razvoj i napredak zemlje.

Ime Libanona dolazi od arapske riječi ‘Lubnan‘, starog korijena ‘LBN’ koji označava ‘mlijeko’ ili ‘bijelo’, a opisuje snježni vrh istoimene planine Libanon. Libanon ima vrlo bogatu kulturnu tradiciju, jer je tisućljećima bio sjecište puteva raznih civilizacija i kulturnih krugova. Libanon je u davnini bio domovina Feničana, i to prije uspona Aleksandra Velikog. Libanon je kasnije postao dio Otomanskog carstva, a još kasnije i dio Sirije. Libanon je postao neovisna država 1943. godine.

Jedan od tipičnih libanonskih i srednjeistočnih glazbenih instrumenata je oud. Naziv ‘oud’ navodno potječe, tvrde određeni stručnjaci, od arapske riječi العود  al’ud = ‘drvo’. Drugi stručnjaci tvrde da ‘oud’ potječe od arapske inačice perzijskog naziva rud = žičani instrument.

Oud sa prednje i stražnje strane
Oud sa prednje i stražnje strane

Oud ima 11 žica. Svira se trzanjem žica posebnom trzalicom (nekada je trzalica bila izrađena od orlovog pera ili kornjačinog oklopa, danas je to obično neki plastični materijal). Dok jedna ruka trza, druga se kreće po vratu instrumenta i mijenja visinu tona klizanjem uz žicu.

Oud se ugađa na mnogo različitih načina. Oud je u upotrebi i dan danas u Libanonu, Egiptu, Turskoj i mnogim zemljama Bliskog i Srednjeg istoka. Mnogi stručnjaci smatraju da je oud prethodnica europskog instrumenta lutnje.

Libanonski oudist Mahmoud Turkmani tijekom koncertnog nastupa
Libanonski oudist Mahmoud Turkmani tijekom koncertnog nastupa

 

Poslušajte jednu skladbu u kojoj oud ima glavnu riječ! Radi se o ljubavnoj poeziji, sjetnog karaktera, tzv. Muwashah.

http://www.mahmoudturkmani.com

Kliknite na izbornik Discography i odaberite neku od Muwashah u mp3 formatu.

Muwashah je forma klasične arapske poezije u kojoj se strofe ponavljaju nekoliko puta, u ovisnosti o podvrsti forme. Zanimljivo je da se porijeklo te pjesničke forme smješta u Andaluziju (dio Španjolske), a vremenski u srednji vijek. Arapska je kultura došla u Španjolsku sa prognanim skladateljem Harunom el-Rashidom. Arapskih utjecaja bilo je i ranije, prvenstveno zbog blizine sjeverne Afrike – Maroka, Tunisa. Muwashah je postala vrlo omiljena forma poezije i vokalne, odnosno vokalno-instrumentalne glazbe te se proširila arapskim svijetom, gdje i danas opstaje, uglavnom usmenom predajom. Muwashah je opstala i u sefardskoj (židovskoj) poeziji. Tema neuzvraćene ljubavi vječna je inspiracija, kako u srednjem vijeku, tako i danas.

Al-Kindi, umro 873. godine n.e., prvi je arapski filozof koji je pisao o glazbi i njenom učinku na ljude. Al-Kindi je napisao:

‘Glazba širi, skuplja i umiruje pokrete duše.’

 

Leave a Response

Žanina Bilić
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Münchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.