Crtice

Tko je Lucy?

4.12Kviews

Arheolozi Donald Johanson, Maurice Taieb, Yves Coppens i Tim White pronašli su u Etiopiji 30. studenog 1974. godine nekoliko stotina ostataka kostiju. Kostur je dobio šifru AL 288-1. Prva pomisao znanstvenika je bila da su pronašli kostur čimpanze, ali pomnim istraživanjem doznali su da se radi o čovjeku uspravnog hoda. Istraživanjem je dokazano da se radi o ostacima kostura mlade žene prema procjenama visokoj oko 110 centimetara i oko 29 kilograma težine.

Pronađeno je samo oko 40% od ukupnog broja kostiju, ali najveća zanimljivost je njegova starost. Pripada vrsti Australopithecus afarensis starosti oko 3.2 milijuna godina.

 

U vrijeme istraživanja u kampu je često svirao tada aktualan hit Beatlesa “Lucy in the Sky with Diamonds“, pa je kostur prozvan Lucy.

Uzrok smrti nije moguće utvrditi premda grupa znanstvenika zastupa teoriju da je vrlo vjerojatno stradala pri padu s drveta.

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.