Razgovori

Ivan Marković: Iskustva vježbenika u EUROCLIO-u

1.76Kviews

Europska organizacija povjesničara EUROCLIO svakih nekoliko mjeseci raspisuje natječaj u kojem traži nove vježbenike diljem Europe. Natječaj je i trenutno otvoren, a mi koristimo priliku za razgovor s bivšim vježbenikom.

Tko je taj hrvatski vježbenik u EUROCLIOu? Molim te da nam se ukratko predstaviš.

Zovem se Ivan Marković, student sam Filozofskog fakulteta u Zagrebu (povijest, ruski jezik i književnost) na kojem trenutno pišem diplomski rad na temu: Protomodernizacijske reforme i otpor promjenama „odozgo“ u Habsburškoj Monarhiji i u Ruskom Carstvu. Predmet moga stručnog interesa su komparativnopovijesne teme iz povijesti Vojne krajine.

Možeš li za one koji ne znaju u jednoj rečenici predstaviti EUROCLIO?

Europska udruga nastavnika povijesti tj. EUROCLIO je nevladina međunarodna organizacija čiji je glavni cilj promoviranje inovativnih metoda među nastavnicima povijesti u svrhu razvijanja kritičkog mišljenja, smisla za multiperspektivnost te poticanja međusobnog uvažavanja kod samih učenika.

Kako se studenti iz Hrvatske mogu prijaviti za praksu tj. vježbeništvo u EUROCLIO?

Na ideju da se prijavim za praksu u EUROCLIO-u došao sam nakon što sam pročitao nekoliko članaka vezanih uz njihov rad u našoj regiji. Dodatan poticaj dobio sam od profesora sa Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta: profesora Hrvoja Klasića te profesorice Snježane Koren koji već duže vrijeme surađuju s EUROCLIO-om na raznim projektima poput „History that Connects“.  Ovom prilikom bih se ujedno želio i zahvaliti spomenutim profesorima što su me motivirali za prijavu te me svojim savjetima pripremili na posao u EUROCLIO-u.

Kakvi su dojmovi?

Moji dojmovi o EUROCLIO-u su iznimno pozitivni. Kao prvo izdvojio bih radnu atmosferu u uredu koja je bila dosta opuštena te poticajna: kad god sam imao bilo kakvo pitanje znao sam da mogu otići do jednog od zaposlenika i da će mi on/ona odmah pomoći. To je meni, kao i mojim kolegama pripravnicima, bilo izuzetno važno, a osobito na samom početku kada je pitanja i nedoumica bilo najviše. Štoviše, zaposlenici su nam uvelike izašli u susret organizirajući za nas niz radionica na kojima smo mogli steći praktične vještine potrebne za naš novi posao (poslovna komunikacija, pisanje projekta, vođenje sastanaka itd.).

Uz Hanae Taguchi, Saru Martin i Ben Kealeya stoje Mofeta Morton, Ivan Marković i Attila Hromada
Uz Hanae Taguchi, Saru Martin i Ben Kealeya stoje Mofeta Morton, Ivan Marković i Attila Hromada

Kako izgleda prosječan dan u uredu EUROCLIO-a? Na kojim si projektima radio?

Jedan prosječan dan u uredu teško je opisati. Naime, svaki dan nosio je sa sobom drugi niz poslova i odgovornosti. Vrlo često sam tijekom jednog dana paralelno radio na nekoliko stvari (organizacija sastanaka, pisanje izvješća, financijska administracija) koje su obično bile povezane s programima „History that Connects“ te „Innovating History Education in the Black Sea Region“.

Za čitatelje koji nisu upoznati sa gore navedenim programima izdvojio bih nekoliko ključnih informacija. „History that Connects“ program orijentiran je prvenstveno na nastavnike iz zemalja bivše Jugoslavije (i Albanije) koji već preko 10 godina zajednički surađuju u okviru njega. Ovaj program se sastoji od nekoliko projekata („How to Teach Sensitive and Controversial History in the countries of former Yugoslavia?“, „History Matters“) čiji je cilj unaprjeđivanje nastave povijesti u skladu s principima EUROCLIO-a (razvijanje kritičkog mišljenja, demokracije, tolerancije itd.). „History that Connects“ jedan je od najaktivnijih programa koji EUROCLIO vodi te se svake godine u okviru njega organizira nekoliko radionica koje omogućuju sudionicima da značajno usavrše svoje vještine te se upoznaju sa novim pristupima nastavi.

Drugi program „Innovating History Education in the Black Sea Region“, kao što možete zaključiti iz samog naslova, usmjeren je prvenstveno na rad s nastavnicima iz zemalja istočne Europe. Slično kao i prethodni program, njegova glavna zadaća je podizanje kvalitete nastave povijesti u regiji s naglaskom na zajedničku kulturnu baštinu. Njegova okosnica je projekt „Sharing History – Cultural Dialogues“.

Uz ove programe zajedno sa kolegama radio sam na još nekoliko projekata, poput organizacije godišnje konferencije EUROCLIO-a u Helsingoru te na organizaciji sastanka edukatora iz zemalja EU u Barceloni, na kojima je prisustvovao i tim iz Hrvatske.

Praksa u EUROCLIO-u nije se svodila isključivo na posao u uredu. Tijekom pet mjeseci koliko je ona trajala, imao sam priliku sudjelovati na nekoliko konferencija te upoznati veliki broj stručnjaka iz raznih područja. Pored toga, zaposlenici EUROCLIO-a redovito su organizirali filmske večeri, izlaske te neformalna druženja prijašnjih te novih pripravnika na kojima su se uvijek mogle čuti zanimljive priče.

Kakav je bio život u Nizozemskoj tijekom tih pet mjeseci?

Što se tiče općenito života u Nizozemskoj, moja jedina zamjerka vezana je uz vrijeme, odnosno uz neprestanu kišu koja je bila normalna pojava (barem za osobe iz Nizozemske) čak i u ljetnim mjesecima. Grad u kojem sam živio (Hag), iako za nas ima dosta negativnu konotaciju,  ugodno je mjesto koje spaja prednosti malog grada (sve je na dohvat ruke, mirne četvrti) sa prednostima velikog (mnoštvo toga za vidjeti te posjetiti). Ako se odlučite doći do Nizozemske, moj savjet bi vam bio da si ne zaboravite odmah nabaviti bicikl. Naime, gradovi kao i okolica imaju brojne biciklističke staze koje vam omogućuju da zavirite u svaki kutak ove, po mom mišljenju dosta fascinante (i ako smijem reći učinkovite) zemlje.  Naravno, ne zaboravite pritom ponijeti i vlastiti kišobran, jer sudeći po mom iskustvu, svakako će vam trebati.

Hvala na razgovoru i puno sreće u daljnjem radu!

Leave a Response

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.