Poučavanje povijesti

Igra ponavljanja (srednji vijek)

7Kviews

U pripremi nastave puno se koristim materijalima koje pronalazim na internetu, odnosno na stranicama, domaćim i stranim, koje promoviraju i objavljuju inovativne nastavne materijale i igre nastojeći ih iskoristiti za obradu određenih tema iz nacionalne ili svjetske povijesti. Neke od ideja pronašla sam i na stranici Hrvatskog povijesnog portala, pokušavajući ih dodatno unaprijediti ili samo prilagoditi uzrastu i sposobnostima učenika s kojima radim.

Jedna od vrlo korisnih ideja jest i igra ponavljanja koju je na ovom portalu predstavila Gordana Jakupović još 2013. godine. Ona je u članku dala upute o pravilima igre, načinima oblikovanja ploče za igru te sastavila pitanja za ponavljanje nastavne cjeline Prapovijesti. Slijedeći njezine upute izradila sam ploču za igru, a ja sam je prilagodila i sastavila pitanja za ponavljanje nastavnog gradiva srednjeg vijeka koji se obrađuje u 6. razredu osnovne škole.

Igra se može, kao u mom slučaju, iskoristiti za ponavljanje sa 7. razredima na početku nove školske godine, da bi se provjerilo koliko su učenici zapamtili i usvojili od onoga što su učili tijekom prethodne školske godine i da li je potrebno neke dijelove ili pojmove dodatno razjasniti prije početka obrade novog gradiva.

Također, igru se može iskoristiti i za ponavljanje gradiva na kraju prvog polugodišta 6. razreda ili kao metoda ponavljanja i sistematizacije znanja na kraju školske godine. Zbog toga su i pitanja podijeljena u dvije grupe: prva grupa pitanja obuhvaća gradivo koje se obrađuje tijekom prvog polugodišta, a druga grupa gradivo koje se uči tijekom drugog polugodišta. Naravno, ukoliko se igra koristi za ponavljanje na kraju ili na početku školske godine, pitanja će se objediniti i izmiješati.

Igra je jako zabavna i korisna u isto vrijeme, radi se u grupama (ja sam imala 4 grupe), pravila su jednostavna i igra se brzo, tako da se stvara dobra atmosfera i potiče natjecateljski duh među učenicima, pa ponavljanje gradiva ne mora uvijek biti dosadno i jednolično. Boje kartica mogu se, naravno, prilagoditi i mijenjati ovisno o vašim željama ili tome koji papir u boji vam je dostupan. Pitanja i ploča se mogu preuzeti u wordu tako da ih i vi možete mijenjati i prilagođavati ukoliko vam se nešto ne sviđa.

Pravila igre te upute za izradu kartica nakon printanja pročitajte u članku Gordane Jakupović.

Ploču igru možete preuzeti ovdje: Ploca_za_igru_srednji_vijek

Pitanja za ponavljanje – srednji vijek: Kartice_srednji_vijek

Leave a Response

Nikolina Marjanović
Nastavnica povijesti u Osnovnoj školi Kreševo (BiH)