Novosti

Povratak japanskog vojnika nakon 63 godine

Ishinosuke Uwano
Ishinosuke Uwano
4.19Kviews

Nekadašnji japanski vojnik iz Drugog svjetskog rata pojavio se živ nedavno Ukrajini i u srijedu je stupio na tlo rodne zemlje nakon više od šest desetljeća. Ishinosuke Uwano, danas ima 83 godine, je 2000. godine i službeno proglašen mrtvim od strane japanske vlade. Posljednji je put viđen živ 1958. godine na području ruskog Sahalinskog otočja. Nejasno je kako je Uwano, koji je služio u japanskoj imperijalnoj vojsci do kraja rata 1945., dospio u Ukrajinu.

Unovačen je u japansku Carsku vojsku 1943. godine i služio je na Sahalinskom otočju u borbama protiv Rusa. Japanski mediji pišu da se u Ukrajinu doselio 1965. godine i tamo je oženio Ukrajniku sa kojom danas ima troje djece. Tijekom desetodnevnog posjeta Japanu namjerava posjetiti svoj dom u Iwate (oko 450 kilometara sjevernije od Tokija), te prijatelje, rodbinu i grobove roditelja. Japansko Ministarstvo zdravstva pronašlo ga je prošlog listopada u Ukrajini i trenutno pokušavaju ponovno obnoviti japansko državljanstvo za svog vojnika. Na njemu je odabir da li želi ukrajinsko ili japansko državljanstvo.

Nisam govorio japanski šezdeset godina i prvo što vam želim reći je “konnichiwa” (dobar dan).” rekao je Uwano na ruskom jeziku nakon što se spustio na takijski Narita aerodrom. “Veselim se susretu i razgovoru sa braćom i drugom rodbinom.

Na Hrvatskom povijesnom portalu možete pročitati članak o zaostalim imperijalnim vojnicima na ovom linku.

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.