Skupovi i konferencije

„Holocaust by bullets“ – izvještaj sa seminara za nastavnike povijesti

2.83Kviews

Petu godinu za redom, francuska organizacija Yahad-In Unum koja se primarno bavi istraživanjem Holokausta, od 25. do 27. studenog 2016. godine, organizirala je seminar za 20 nastavnika povijesti iz cijele Europe na temu „Holocaust by bullets“ (Holokaust metcima). Među dvadeset sretnika koji su izabrani, bila sam i ja, kao jedina nastavnica povijesti iz BiH. Sa mnom su na seminaru sudjelovali i nastavnici iz ostalih zemalja regije (Srbije, Hrvatske, Makedonije), po jedan iz svake zemlje, dok su ostali sudionici došli iz svih dijelova Europe (Malte, Albanije, Finske, Estonije, Mađarske, Španjolske, Rumunjske itd.). Prvi dan seminara imali smo priliku posjetiti novi ured Yahad-In Unuma u Parizu gdje su nam njihovi istraživači održali nekoliko zanimljivih predavanja o samoj organizaciji, njezinoj strukturi, metodologiji rada na terenu i arhivskim istraživanjima te načinu prikupljanja i obrade informacija.

Yahad-In Unum je organizacija koja se prvenstveno bavi povijesnom kontekstualizacijom Holokausta, mapiranjem mjesta stradanja i prikupljanjem svjedočenja preživjelih svjedoka ubojstava koje su nacističke i kolaboracijske jedinice počinile u razdoblju od 1941. do 1944. godine nad Židovima i Romima koji su živjeli na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza. Naime, na prostoru SSSR-a Židovi i Romi su ubijani na licu mjesta, u svojim selima i u blizini svojih domova. Tu su ih okupljale nacističke pokretne jedinice za ubijanje poput Einsatzgruppa i zatim ih na očigled svih mještana strijeljali u masovnim grobnicama koje su, obično, sami neposredno prije i iskopali. Na taj način, na tom prostoru ubijeno je oko 1,5 milijuna Židova. Ovaj dio Holokausta, ubijanje metcima, bio je godinama nepravedno zanemaren u literaturi, budući da su se istraživači primarno bavili istraživanjem masovnih ubojstava u koncentracijskim logorima, a Yahad-In Unum svojim istraživanjima na terenu pokušava detaljno rasvijetiliti i taj dio povijesti. Njihovi istraživači odlaze na mjesta stradanja, obilaze sela u svim državama bivšeg Sovjetskog Saveza gdje su žrtve ubijane i zakopane, bilježe izjave svjedoka ili preživjelih, lociraju masovne grobnice, a zatim analiziraju dobivene podatke i predstavljaju ih javnosti. Izradili su tako jedinstvenu bazu podataka, odnosno mapu mjesta stradanja koja je dostupna na njihovoj web stranici i koja služi kao jednostavan alat svima onima koji žele saznati više o svakom pojedinom selu gdje su vršena strijeljanja na temelju izvornih fotografija, video izjava svjedoka, arhivskih dokumenata i fotografija masovnih grobnica. Mapa se, provjereno, vrlo lako i efikasno može iskoristiti i u nastavi povijesti prilikom poučavanja o Holokaustu ili općenito o Drugom svjetskom ratu. Do danas, Yahad je locirao i istražio 1.902 mjesta pogubljenja i prikupio 4.748 svjedočenja u 7 zemalja (Ukrajina, Bjelorusija, Rusija, Poljska, Rumunjska, Moldavija i Litva), a neka svjedočenja mogu se pogledati na njihovoj web stranici.

Njemačko groblje
Njemačko groblje

Osim ovog istraživačkog rada, primarna zadaća organizacije, koju je osnovao katolički svećenik Patric Desbois, jest i obrazovanje nastavnika povijesti o ovoj temi kako bi njihova saznanja i postojeće edukacijske materijale mogli prenijeti i svojim učenicima u svim dijelovima Europa, zbog čega je i organiziran ovaj seminar. Nakon uvodnih predavanja u Parizu, svi zajedno smo vlakom otputovali u dva sata udaljeni grad Caen u Normandiji, gdje se nalazi memorijalni centar („Memorial de Caen“) u kojem smo iduća dva dana nastavili s radom. Predavanja su vodili iskusni predavači Yahad-In Unuma i povjesničari Holokausta koji su, između ostalog, govorili o genocidu nad Romima u Istočnoj Europi, istraživanjima Holokausta metcima na prostoru Istočne Galicije i Poljske, praktičnim načinima na koji se može koristiti njihov edukacijski materijal u nastavi, primjerima spašavanja Židova u Istočnoj Europi i sličnim temama. Budući da u je Yahad-In Unum u posljednjih nekoliko godina proširio svoja istraživanja i na prostor Srednje Amerike gdje istražuju masovna ubijanja domorodaca tijekom građanskog rata u Guatemali te genocid nad Yazidima koji se događa danas u Siriji i Iraku, istraživači su nam predstavili i rezultate tih istraživanja nastojeći nas potaknuti da u svojoj nastavi koristimo komparacijske metode u tumačenjima Holokausta i genocida općenito.

U sklopu Memorial de Caen nalazi se i muzej Drugog svjetskog rata kojeg smo obišli posljednji dan. Izgrađen je točno iznad 70 metara dugog tunela koji je služio kao sjedište generala Wilhema Richtera (zapovjednika 716. njemačke pješačke jedinice koja je nadzirala jedan dio normandijske obale od 1943. godine) s originalnom opremom i oružjem koja je u njemu zatečena nakon oslobađanja grada. Grad je oslobođen ubrzo nakon što su savezničke vojske iskrcale na normandijskoj obali (Operacija Overload ili Dan D) 6. lipnja 1944. godine. Plaža Omaha na kojoj su se vodile najteže bitke danas je vrlo popularno turističko odredište, pa smo se i mi zaputili tamo zadnji dan seminara. Cijela obala i obalni gradići puni su muzeja posvećenih Drugom svjetskom ratu i Danu D, spomenika poginulim vojnicima, a posebno su emotivne posjete grobljima tisuća vojnika koji su poginulima u tim bitkama. Mi smo posjetili dva: Američko groblje i Memorijal u Colleville-sur-Meru u neposrednoj blizini plaže Omaha na kojem je pokopano 9.387 vojnika, a u gradiću La Cambe obišli smo njemačko vojno groblje. To je inače najveće groblje u Normandiji s 21. 222 pokopanih njemačkih vojnika koji su stradali u normandijskim bitkama, a posebno je zanimljivo da ga tijekom ljeta volonterski održavaju i čiste djeca iz njemačkih srednjih škola. Sa svih memoriala, muzeja i groblja vodiči su nam govorili o pomirenju, opraštanju, besmislu ratovanja, pa su ova mjesta danas više simboli mira, nego stradanja.

Članak o iskrcavanju na Omahi pročitajte na ovom linku.

Obilazak muzeja
Obilazak muzeja

Posjetom Normandiji zaključili smo seminar i vratili se kućama s puno novih znanja i informacija, inspirirani da temi Holokausta posvetimo puno više pažnje u svojoj nastavi, koristeći dobivene nastavne materijale i prenoseći uistinu važnja saznanja do kojih su istraživači Yahad-In Unuma došli u posljednjih nekoliko godina. Seminar će se održati i sljedeće godine u otprilike isto vrijeme, tako da svima savjetujem da prate web stranicu organizacije (i ovaj portal) te da obavezno pošalju prijavu. Ovakvi su seminari neprocjenjivo iskustvo za svakog nastavnika i sjajna prilika za stručno usavršavanje i nadogradnju postojećeg znanja.

Leave a Response

Nikolina Marjanović
Nastavnica povijesti u Osnovnoj školi Kreševo (BiH)