Poučavanje povijesti

Projekt šafran u OŠ Kneginec Gornji

4.82Kviews

Posljednjih šest godina Osnovna škola Kneginec Gornji sudjeluje u Projektu Šafran (Crocus Project). Projekt „Šafran“ na opipljiv način upoznaje mlade ljude s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti.. Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja.

Žuti cvjetovi šafrana podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja).  Sade se u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u Holokaustu. Cvijeće nas podsjeća da na svijetu još ima ljepote i nade u budućnost. Ove godine šafrani su procvali početkom ožujka.

Ciljevi projekta bili su:

  • upoznavanje učenika s temom Holokausta, podizanje svijesti o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti
  • učenje o važnosti tolerancije i poštovanja
  • razvijanje svijesti o postojanju vjerskih i kulturnih tradicija
  • prihvaćanje raznolikosti među ljudima
  • stjecanje boljeg razumijevanja povijesti
  • podizanje svijesti o opasnostima ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima
  • njegovanje osobne odgovornosti kao demokratskih građana

 

Učenici sva tri osma razreda sadili su lukovice šafrana u školskom cvjetnjaku u listopadu 2016. godine. Redovno su pratili promjene i pojavu prvih izdanaka i cvjetova. Uz snimljene fotografije u učionici povijesti izradili su lentu vremena.

Projekt je besplatan budući da Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu (Holocaust Education Trust Ireland) opskrbljuje škole lukovicama žutog šafrana u suradnji sa Spomen područjem Jasenovac.

Leave a Response

Larisa Klasić
Učiteljica povijesti u OŠ Kneginec Gornji.