Drugi svjetski ratHrvatska povijest

Pokolj u selu Lipa

Pokolj u selu Lipa
17.6Kviews

Hrvatsko selo Lipa (Općina Matulji), 30. travnja 1944. posjetili su njemački vojnici u sklopu akcije koju su provodili po susjednim selima prethodnih dana, nakon što su 25. travnja vojnici 1. istarske brigade uništili njemačko-talijansku kolonu. Oko dva popodne nekih 150 Nijemaca, fašista i četnika (najvjerojatnije ad hoc borbena grupa s njemačkim ljudstvom iz SS bataljuna krških lovaca; SS policijske pukovnije “Bozen”, te crnokošuljašima vjernim Mussolinijevoj Talijanskoj Socijalnoj Republici) okružilo je selo, a sat-dva kasnije započeo je pokolj.

Pobijeni su svi koji su se zatekli u selu – 263 (280?) civila. Najmlađa žrtva imala je samo 6 mjeseci. Isključimo li SSSR, jedina sela u Europi osim Lipe, koja su imala istu sudbinu (sve zatečeno stanovništvo poklano, sela spaljena) bila su Lidice, Ležáky i Oradour-sur-Glane.

U prilogu su fotografije koje se u originalu čuvaju u Državnom arhivu u Rijeci. Sačuvane su tako što je žena koja radila u fotografskoj radnji “Maraž” u Ilirskoj Bistrici (Slo) u tajnosti izradila duplikate kada su nacistički zločinci došli razviti film. Nakon završetka rata slike je objesila u izlog radnje i ljudi iz okolnih sela ubrzo su prepoznali da se radi o selu Lipa.

Leave a Response

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.