CrticeNa današnji dan

Masakr u Ludlowu

3.64Kviews

1914. godine Nacionalna garda Colorada i stražari Colorado Fuel & Iron Company izvršili su napad na štrajkače i njihove obitelji kraj Ludlowa. Napad je zabilježen u povijesti kao “masakr u Ludlowu”.

Kopanje ugljena u Koloradu je bilo iznimno opasan i slabo plaćen posao. Rudari su bili plaćeni po tonaži iskopa, a rad na osiguranju i granji potpornika u jamama im nije bio plaćen. Zbog toga su mnogi riskirali i nisu posvećivali dovoljno pažnje sigurnosti. Dok je nacionalni prosjek poginulih na tisuću bio oko 3.15% u Koloradu je bio preko 7%. Tražeći bolje plaće i uvjete rada rudari su se sindikalno organizirali i nakon neuspjelih pregovora započeli štrajk u rujnu 1913. godine. Vlasnici rudnika su koristili “razbijače štrajka” koji su nasiljem nastojali natjerati rudare da odustanu. Kako je napetost oko kampa štrajkaša rasla guverner je poslao odred garde u pomoć vlasnicima rudnika. 20. travnja 1914. godine došlo je do oružanog sukoba u kojem je garda zapucala na štrajkaše među kojima je bilo žene i djece (rudarske obitelji). Poginulo je između 19 i 25 osoba. Među poginulima je bilo čak 11 djece koja su se ugušila u požaru kada je štrajkaški kamp zapaljen. Na drugoj strani su poginula 4 čuvara.

U sljedećih deset dana radnici okolnih rudnika su pozvali na oružani ustanak. Napadali su rudnike i upravne zgrade te se sukobljavali s nacionalnom gardom. U sukobima je ukupno poginulo 75 osoba. Sukobi su prestali tek kad je predsjednik Woodrow Wilson poslao vojsku. Oko 400 strajkaša je uhićeno od kojih je 322 završilo pred sudom s optužbom za ubojstvo. Samo je John R. Lawson, jedan od vođa štrajka, osuđen radi ubojstva. 11 gardista je završilo pred vojnim sudom i svi su redom oslobođeni. Sindikat nije dobio traženo priznanje i veliki broj rudara su zamijenili novi radnici.

John D. Rockefeller, Jr., većinski vlasnik rudnika, je u medijima doživio ponešto kritika što je kasnije djelomično doprinijelo u promjeni odnosa prema radnicima.

Spomenik žrtvama u Ludlowu
Spomenik žrtvama u Ludlowu

Leave a Response

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.