CrticePovijest AmerikaPovijest sporta

K.V. Switzer – prva žena na bostonskom maratonu

3.66Kviews

Bilo je to vrijeme kada je razmišljanje o ženama i njihov položaj u društvu bio znatno drugačiji. Sudjelovanje u mnogim sportovima je bilo isključivo “muška stvar”. Takvo je u 1960-ima u SAD-u bilo razmišljanje o maratonu, o pravoj “muškoj” trci koja traži snagu i izdržljivost. U mušku se ekipu 1967. godine ubacila Kathrine Switzer unatoč nastojanju organizatora da je onemoguće.

Kathrine Virginia “Kathy” Switzer (rođena 1947.) prijavila se za sudjelovanje na maratonu samo pod inicijalima “K.V. Switzer” i nitko nije posumnjao da je riječ o ženi. Kada su je 19. travnja 1967. tijekom trke ugledali novinari i jedan od organizatora utrke došlo je do neugodne scene. Jock Semple joj je prišao s leđa nastojeći joj skinuti službene natjecateljske brojeve. Navodno je prilikom toga izrekao:

“Gubi se iz moje utrke i vrati mi te brojeve.”

Scene iz utrke
Scene iz utrke

Uz nju je trčao njen tadašnji dečko Tom Miller koji je uletio u Semplea i izbacio ga iz staze. Oboje su završili utrku, a novinari su podigli veliku pomopu. Ženama je dopušteno sudjelovanje u bostonskom maratonu tek pet godina kasnije. Switzer još uvijek trči maratonske trke, a 1974. godine je pobijedila u New Yorku. Najbolja pozicija ostvarena na Bostonsku maratonu je bilo 2. mjesto 1975. godine.

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.