Novosti

Novosti

POZIV NA MEĐUNARODNU ZNANSTVENU KONFERENCIJU “RE-INTERPRETING THE FIRST WORLD WAR CULTURAL MEMORY”

Pozivamo Vas da sudjelujete na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Re-Interpreting the First World War Cultural Memory: Sites of Memory, Rituals, Symbols and Commemorative Practices” koju organizira Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Maticom hrvatskom i Hrvatskom maticom iseljenika. Međunarodna znanstvena konferencija održati će se u Zagrebu 29. – 30. rujna 2023. godine. Konferencija je sastavni dio znanstvenoistraživačkog projekta Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja – Zaboravljena baština (IP-2019-04-5897), a financira ga Hrvatska zaklada za znanosti.
Novosti

Objavljena knjiga Grkokatolička Vrlika

Iz tiska je izašla knjiga Grkokatolička Vrlika. Autor je Ivo Mišur koji već nekoliko godina istražuje povijest dalmatinskih grkokatolika. Knjiga prati povijest župe Svete Trojice u Vrlici koja je osnovana 1834. godine kada je nekoliko stotina pravoslavaca iz Vrlike i okolice pristupilo Katoličkoj crkvi.
NovostiSvakodnevica

Slobodni zidari

Slobodni zidari jedno su od najstarijih postojećih tajnih društava. Otkuda dolaze, koja im je misija, u što vjeruju i čime su povezani, neka su od ključnih pitanja za razumijevanje ovoga, a samim time i većine ostalih tajnih društava, čiji su masoni prototip.
Novosti

Islamski zlatni dinar: Prošlost, sadašnjost i budućnost zlatne valute (1/3)

U časopisu Nature znanstvenici sa sveučilišta u Bristolu 2011. godine objavljuju analizu 3.8 milijardi stare stijene s Grenlanda. Zaključak je kako su zlato, platina i drugi plemeniti metali dodani Zemljinoj kori u meoritskom bombardiranju prije više od 200 milijuna godina. Ovo svemirsko podrijetlo zlata nek nam bude uvod i podsjetnik na stalnu fetišisizaciju zlata kroz povijest do danas. Ako je vrijeme novac, i ako novac pokreće svijet, zlato je tajnovit avanturistički prostor osvajanja novih svjetova i porobljavanja starih. Zlato čuvaju vile, zmajevi, grobnice, kraljevi i bankari. Novac je svjetovna domena, zlato prodire u cijeli svemir različitih imaginarija.
1 2 3 5
Page 1 of 5