Novo:

13. Državno natjecanje iz povijesti 2012. – osvrt članice povjerenstva

U Dubrovniku je od 2. svibnja do 4. svibnja 2012. održano je 13. državno natjecanje iz povijesti i 19. državno natjecanje iz geografije. Domaćin ovogodišnjih natjecanja bila je Osnovna škola Ivana Gundulića iz Dubrovnika, koja je bila zadužena za organizacijski dio posla oko natjecanja. Sudionici natjecanja bili su smješteni u hotelima na Babinom Kuku.

2. svibnja u večernjim satima održano je svečano otvorenje natjecanja u kongresnoj dvorani hotela Valamar Lacroma u Babinom Kuku. Sudionike natjecanja pozdravili su i zaželjeli dobrodošlicu i puno uspjeha organizatori i sponzori natjecanja: predstavnici grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, ravnateljica škole domaćina i predsjednici povjerenstva za natjecanja. Natjecanje je otvorio Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Pozdravni govori i govori dobrodošlice bili su popraćeni prigodnim glazbenim i scenskim izvedbama učenika osnovne škole Ivana Gundulića.

Drugi dan natjecanja, otpočeo je u Osnovnoj školi Ivana Gundulića gdje su natjecatelji pisali testove prema skupinama. Natjecanje iz povijesti ima dvije kategorije. Prva je pisana provjera znanja za učenike osnovne škole 7.razred i 8. razred i pisana provjera znanja za učenike srednje škole, i to prema skupinama: 1. skupina – Prapovijest i Stari vijek, 2.skupina – Srednji i Rani novi vijek, 3.skupina – 18. i 19. stoljeće i 4. skupina – 20. stoljeće. U večernjim satima objavljeni su i rezultati natjecanja. Učenici su u pisanim provjerama znanja pokazali zavidno znanje i povjesničarske vještine, što pokazuju vrlo visoki postotci riješenosti testova za sve skupine.

Predstavljanja samostalnih istraživačkih radova učenika iz povijesti, kao druga kategorija natjecanja, i ove godine održano je samo za srednje škole. Ta kategorija natjecanja otpočela je u isto vrijeme kada i pisana provjera znanja, ali odvijala se u hotelu Argosy na Babinom Kuku. Ovu kategoriju smatramo posebnom i vrlo zanimljivom jer učenici kroz nju uče, savladavaju vještine i stječu kompetencije povjesničara, a izbor tema svake godine pokazuje nepregledne mogućnosti povijesnih istraživanja.

Detaljan uvid u rezultate natjecanja iz povijesti može se naći na mrežnoj stranici Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom povijesnom portalu i u časopisu Povijest u nastavi.
Nakon pisanja testova, slijedilo je organizirano razgledavanje Starog grada i njegovih znamenitosti, a u Dubrovniku se uistinu ima što vidjeti. Bez obzira koliko u njemu puta bili, grad uvijek iznova fascinira svojom ljepotom. Ugodne temperature mora i zraka neke su sudionike izmamile na plažu.

4. svibnja; treći dan natjecanja, bio je rezerviran za svečanost proglašenja pobjednika, podjelu priznanja, pohvalnica i zahvalnica, te zatvaranje natjecanja. Završna svečanost održana je u Kongersnoj dvorani hotela Valmar Lacroma. Taj je događaj uveličan scenskim nastupom učenika. Nakon dodjele priznanja natjecatelji i mentori mogli su prošetati Babinim Kukom do uvale Lapad. U ranim popodnevnim satima sudionici su krenuli svojim kućama jer ih je čekao dug put, na kojem su mogli srediti dojmove.

Sve u svemu, još jedno Državno natjecanje iz povijesti, trinaesto po redu, proteklo je uredu. Učenicima i mentorima treba čestitati na postignutim rezultatima, a domaćinima zahvaljujemo na ljubaznosti i organizaciji.

Suzana Pesorda
About Suzana Pesorda (7 Articles)
Radi u Srednjoj školi Sesvete kao profesorica povijesti i geografije. Urednica je dvaju geografskih udžbenika i metodičkog priručnika iz geografije za strukovne škole. Autorica je niza članaka kurikulumske tematike vezane uz nastavu povijesti i geografije, objavljenih u časopisima Napredak, Povijest u nastavi, Profil Akademija, Geografski glasnik i drugima. Sudjelovala je u osnivanju i jedno vrijeme bila dopredsjednica Hrvatske udruge nastavnika povijesti u radu koje i danas aktivno sudjeluje. Radila je u povjerenstvima za odobravanje udžbenika geografije i povijesti, članica je Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti te uredništva časopisa Povijest u nastavi.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.