Novo:

Znanstveni skup, knjige i časopis

O aktivnostima međimurskog Povijesnog društva medije su 8. siječnja izvjestili njegovi predstavnici, predsjednik Branimir Bunjac, tajnica Ivana Puzak i Petra Novinščak, urednica znanstvenog časopisa Insula, koji se priprema za izdavanje. Predsjednik Društva je istakao da ono djeluje sada već osmu godinu. Do sada je realiziralo niz projekata s područja izdavaštva i međunarodne suradnje. O projektima planiranim za naredno razdoblje Bunjac je rekao: - Naš najvažniji projekt je Međunarodni znanstveni skup Pomurje 1914.-1920. koji će se održati u Čakovcu 8. i 9. siječnja 2011. godine. Glavni organizator skupa je Povijesno društvo, a suorganizatori bi trebali biti Muzej Murska Sobota, Institut za manjine u Donjoj Lendavi, Arhiv u Zalaegerszegu i Arhiv u Szombathelyju. Za sada je potvrđeno 18 izlagača, a rok za predaju radova ističe krajem ovog mjeseca. Namjera skupa je rasvijetliti ovaj dio povijesti i ojačati regionalnu suradnju.

U planu je izdavanje trojezičnog zbornika radova s tog skupa. Dugoročni cilj njegove organizacije je razmjena misli i ideja te upoznavanje obrazovanih ljudi iz triju država koji će nastaviti suradnju i u drugim okolnostima– Slovenije, Mađarske i Hrvatske – naglasio je predsjednik Društva.

S područja izdavaštva navedeno je da se uskoro očekuje izlazak knjige Josipa Črepa Grofovi Feštetići – posljednji feudalni gospodari Međimurja. Povijesno društvo ovdje se pojavljuje vezano uz organizaciju izdavanja knjige, lekturu, recenziranje, stručni pregled, grafički dizajn, distribuciju i promociju. U pripremi je i knjiga Suđenje Vijeću dvadesetorice, o jedinom javnom suđenju nakon Drugog svjetskog rata održanom u Čakovcu.

Ono je održano 9. srpnja 1945. godine, a pred Vojni sud tada je izvedeno 14 osoba, ratnih zločinaca, koji su od samog početka surađivali s mađarskim okupatorom i koji su mahom osuđeni na smrt. Povijesno društvo posjeduje opsežnu dokumentaciju o tom slučaju, koja se kritički i znanstveno obrađuje, a građa o njemu još nikad nije publicirana. Knjiga će pokazati, rekao je Bunjac, da stavovi stanovnika Međimurja o ovom pitanju nisu bili jedinstveni te je naglasio:

– Došlo je vrijeme da se sazna istina o jednoj bolnoj temi iz međimurske prošlosti, radi reafirmacije vrijednosti antifašističke borbe, koju danas mnogi osporavaju na razne načine.

Nekoliko riječi o pripremi izdavanja znanstvenog časopisa Insula rekla je njegova urednica Petra Novinščak. Članci za njega su u pripremi, a neki od njih, najavljeno je, su i vrlo intrigantni. Društvo priprema i knjigu Povijest terora – žandarmerijska postaja Goričan, a tajnica Ivana Puzak piše rad za najavljeni znantveni skup Pomurje 1914. -1920. pod nazivom Međimurje u II. Svjetskom ratu u župnim kronikama.

Izvor: http://www.medjimurje.hr/clanak/2855/2010-01-12/aktivnosti-povijesnog-drustva-medimurske-zupanije

Branimir Bunjac
About Branimir Bunjac (28 Articles)
Dr.sc. Branimir Bunjac radi kao učitelj povijesti u OŠ Podturen. Predsjednik je Povijesnog društva Međimurske županije. Izdao je nekoliko knjiga povijesne tematike. Od 2016. godine saborski zastupnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.