Novo:

Zlatko Posavac

Prof.dr.sc. Zlatko Posavac, publicist, filozof-estetičar, humanistički znanstvenik. Rođen 28. kolovoza 1931. u Kaptolu kod Požege. Roditelji učitelji mu se doselili u Otok gdje je završio pučku školu. U ratu upisuje vinkovačku gimnaziju gdje je jedan od najboljih učenika. Godine 1946. je V. razred i glavni je organizator školskih „zidnih novina“. Nezadovoljan poslijeratnim prilika u gradu, Hrvatskoj i Jugoslaviji, videći na svakom koraku stradanja Hrvata i Hrvatica, od „nove“ partizanske vlasti, organizirao je malu ilegalnu grupu učenika u svom V. razredu pod imenom „BAH“, koja je pisala i rasturala letke po gradu protiv komunističkih izbora. Otkriven u ilegalnom pisanju parola u travnju 1946. te osuđen na Okružnom sudu u Slavonskom Brodu na 1 godinu zatvora, ili do punoljetnosti. Kaznu „odradio“ u Glini, pušten u jesen 1948. Gimnaziju dovršio u Zagrebu. Studirao filozofiju i književnost na Filozofskom fakultetu. Nakon završetka studija, jedno vrijeme radi u tadašnjem Radničkom sveučilištu,  II. gimnaziji u Križanićevoj, te od 1967. u Institutu za filozofiju. Doktorirao je 1980. Objavio je kao koautor 2 knjige iz povijesti hrvatske filozofije, 11 znanstvenih radova o umjetnosti i pojmu ljepote u djelima hrvatskih filozofa,  te veliki broj  pozvanih predavanja na znanstvenim skupovima o hrvatskoj filozofskoj estetici i umjetnosti.

Neki od radova su mu: Kruno Krstić kao istraživač i povijesnik hrvatske filozofije (1996), Povodom Bibliografije radova o hrvatskoj filozofiji (2000), Umjetnost i pojam ljepote u hrvatskoj neoskolastici (2002).

Za vrijeme „hrvatskog proljeća 1970-71.“ član je Uprave Matice hrvatske i urednik filozofskih rubrika Hrvatskog tjednika. Nakon Titovog obračuna u Karađorđevu, s hrvatskim komunistima opet je zapao u razne životne poteškoće i ometanja u radu zbog svog hrvatstva. Životna situacija mu se popravlja od 1984. kada započinje predavati estetiku na Akademiji dramskih umjetnosti.

U mirovinu odlazi 2002., živi u Zagrebu i još je znanstveno aktivan.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.